Din iarna anului viitor, căldura care va ajunge în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat va fi asigurată de o nouă centrală termică.
Prezenţi ieri la Suceava, reprezentanţii firmei Adrem Invest, care a câştigat licitaţia de privatizare a serviciului de termoficare, au dat asigurări că această investiţie se va face în termenul stabilit şi că din iarna 2012 – 2013 vor produce căldură la un preţ mult mai mic decât în prezent.
Directorul general al Adrem Invest, Bogdan Antonescu, a anunţat că în două săptămâni vor începe lucrările de construire a noii centrale, în lunca Sucevei, pe un teren preluat de la Termica.
“În două săptămâni începem să îngrădim, să delimităm, zona iar în primăvară o să lucrăm foarte intens, pentru ca în iarna 2012 – 2013 să livrăm agent termic către suceveni”, a spus Bogdan Antonescu.
Acesta a prezentat o serie de date tehnice ale noii centrale, care trebuie să furnizeze 270.000 de gigacalorii pe an, pentru a acoperi necesarul municipiului Suceava.
Principala piesă a noi centrale termice va fi o turbină pe gaz metan, marca Kawasaki, cu o putere termică de 28 MWt, care va funcţiona împreună cu două cazane de apă fierbinte, de 26 MWt fiecare.
Ulterior, sistemul va fi suplimentat cu două cazane pe biomasă şi o turbină pe aburi, cu o putere termică de 32 MWt.
Pe lângă energie termică, noua centrală va produce şi energie electrică, pe care o va furniza în sistemul naţional, aceasta fiind de fapt cea mai bună sursă de venit a acestei investiţii.
Primul municipiu din ţară care va avea căldură din resurse regenerabile
Primarul Ion Lungu, care a fost luni la Bucureşti, la sediul Adrem, pentru a discuta de noua centrală, a declarat: “Nu e uşor să faci investiţii acum în România, dar, conform contractului, ei sunt în grafic, în doi ani şi jumătate trebuie să pună în funcţiune aceste capacităţi de producţie. În această vară s-a lucrat mult la definitivarea soluţiei tehnice şi sunt convins că investiţia va fi realizată. Şi noi, autoritatea locală, facem nişte eforturi foarte mari, în primul rând pentru a convinge cetăţenii să nu se debranşeze de la sistemul centralizat, pentru că altfel nu se mai închide economic această investiţie”.
Ion Lungu a precizat că în prezent sucevenii plătesc de două ori căldura – o dată preţul ei de vânzare către populaţie şi o dată subvenţia suportată de bugetul local.
Constantin Plăcintă, directorul diviziei Energie Verde din cadrul Adrem Invest, direct responsabil de construirea centralei termice de la Suceava, prima din ţară care va folosi resurse regenerabile pentru a asigura agentul termic într-un municipiu reşedinţă de judeţ, a subliniat faptul că noua investiţie nu implică vreo obligaţie financiară din partea Primăriei Suceava, toate riscurile fiind asumate de investitor, iar actuala Termica ar putea funcţiona în continuare, ca furnizor de energie electrică, fără a fi stingherită de realizarea noii centrale termice.
( 3 nov 2011, 11:19:55