Patru din cele nouă săli de operaţie ale Spitalului Suceava au fost recent modernizate, recepţia lucrărilor fiind făcută ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a apreciat că siguranţa şi calitatea lor ar putea fi recunoscute şi garantate printr-un certificat internaţional de autorizare.
„Spitalul Suceava cred că se numără acum printre cele mai moderne spitale din ţară. Sălile de operaţie sunt dotate cu aparatură şi instrumentar de ultimă generaţie”, a spus Gheorghe Flutur, solicitându-i managerului unităţii spitaliceşti, Vasile Rîmbu, să facă demersuri pentru obţinerea unei acreditări internaţionale, în scopul atragerii de specialişti străini.
Blocul operator al Spitalului Suceava cuprinde nouă săli de operaţie, dintre care una, cea de Neurochirurgie, a fost reabilitată în urmă cu câţiva ani. Acest sector a fost dat în folosinţă la sfârşitul anilor ’60, când erau disponibile patru săli de operaţie, cu o dotare adecvată acelor vremuri şi deservite de şase medici chirurgi. De-a lungul timpului, blocul operator a mai fost reabilitat şi dotat cu aparatură, însă investiţiile nu au fost niciodată de anvergură, astfel că Spitalul Suceava a răspuns tot mai greu nevoilor populaţiei în ceea ce priveşte actul chirurgical.
Modernizările s-au axat îndeosebi pe siguranţa pacientului şi a actului chirurgical
Până în acest an, pardoselile şi pereţii sălilor de operaţii erau acoperiţi cu gresie şi faianţă, temperatura şi umiditatea erau asigurate cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat, iar iluminatul se făcea cu lămpi cu globuri care nu asigurau o lumină propice desfăşurării activităţii parachirurgicale. În plus, tratarea şi purificarea aerului evacuat din sălile de operaţie erau inexistente, iar sterilizarea aerului se făcea prin tehnici învechite. Investiţia realizată în 2011, cu 7,2 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, dar şi de la Consiliul Judeţean, a eliminat toate aceste probleme şi a adus blocul operator la cele mai înalte standarde de calitate.
Acest sector dispune acum de un număr dublu de săli de operaţie, fiecare cu o suprafaţă de peste 35 mp, dar şi de spaţii adiacente necesare, cum ar fi spălător pentru medici şi pentru instrumentar, camere pre şi post-operator, hol de acces. Pentru a se îmbunătăţi colaborarea între Blocul Operator şi secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a fost creată o structură tip „inel”, care cuprinde şi Serviciul de Sterilizare. Astfel, timpii de intervenţie de urgenţă s-au redus, iar condiţiile de transportare a bolnavilor s-au îmbunătăţit.
Noile investiţii au urmărit şi siguranţa actului chirurgical, prin instalarea un sistem complex de tratare a aerului din sălile de operaţii şi camerele alăturate, cu scopul de a preveni infecţiile intraspitaliceşti şi a respecta normele europene. În exteriorul clădirii s-au instalat două centrale de tratare a aerului în construcţie igienică, special realizate, una pentru sălile de operaţii, iar cealaltă pentru camerele adiacente din blocul operator (de menţionat că aerul introdus în sălile de operaţie este evacuat total).
Sistemul de ventilaţie este compus dintr-o unitate de filtrare a aerului cu flux laminar steril, ce se montează deasupra câmpului operator, asigurându-se puritatea şi debitul de aer necesar fiecărei încăperi a blocului operator (se asigură 15 schimburi pe oră ale aerului introdus în sălile de operaţie).
Odată cu ultima modernizare, căile de acces în sălile de operaţii au fost prevăzute cu uşi glisante, care vor asigura etanşarea spaţiului chirurgical şi menţinerea unei presiuni pozitive, controlându-se astfel dinamica aerului în spaţiile blocului operator.
Spitalul Suceava vrea ca investiţiile să-i aducă statutul de clinică interjudeţeană
De asemenea, fiecare sală de operaţie, indiferent de specialitate, a fost dotată cu masă de operaţie, echipament de aspiraţie mobilă, platformă electro-chirurgicală cu trei module integrate, aparat de anestezie cu monitor şi ventilator încorporate, defibrilator, instrumentar chirurgical, mobilier medical, instalaţie de apă sterilă pentru spălatul medicilor şi altele.
De asemenea, au fost montate lămpi cu tehnologie LED, a căror lumină rece nu prejudiciază deloc confortul termic al pacientului şi al echipei operatorii în cursul intervenţiilor chirurgicale de durată. De remarcat că unele lămpi sunt prevăzute cu module de captare imagine, ceea ce va uşura activitatea ştiinţifică şi didactică.
Printre investiţii se numără şi sistemul de radiologie cu modul angiografic, care va permite realizarea unor intervenţii chirurgicale imposibil de efectuat înainte.
Având în vedere toate aceste modernizări, preşedintele CJ a apreciat că pacienţii suceveni care au nevoie de intervenţii chirurgicale complexe vor fi scutiţi de drumurile până în clinicile universitare şi şi-a exprimat încrederea că Spitalul Judeţean Suceava va deveni o clinică interjudeţeană renumită.
„E păcat să aflăm că din 1967 nu s-a modernizat nici o sală de operaţie. Suntem cu toţii vinovaţi, deoarece consider că o sală de operaţii este mai importantă decât un teren de sport”, a mai spus Gheorghe Flutur, care nu a omis să mulţumească responsabililor de la Spitalul Suceava pentru că „sunt harnici” şi „au ştiut ce să facă cu banii”, atunci când „şi noi ne-am aplecat, poate mai mult ca oricând, cu resursa financiară pe sănătate”.
Zece milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Suceava, în ultimii trei ani
Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că Spitalul Suceava are medici foarte buni, care meritau mai demult să aibă aceste dotări, şi a promis că se va concentra în continuare pe renovarea şi dotarea acestei unităţi. El a reamintit că în ultimii trei ani Guvernul, Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava au alocat zece milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Suceava, fiind reabilitate 20 din cele 23 de secţii.
Recepţie nouă şi grădină interioară
La Spitalul Suceava a fost inaugurată ieri şi recepţia, un spaţiu modern, amenajat în holul principal, care cuprinde şi o sală de aşteptare confortabilă. Din această locaţie, vizitatorii şi bolnavii au acces la o grădină interioară, transformată dintr-o curte plină de bălării într-un adevărat loc de relaxare.
Managerul Spitalului Suceava a subliniat ieri că, până la ora actuală, cele mai importante secţii au trecut prin procesul de reabilitare şi modernizare. „Am aici în vedere Blocul Operator, UPU, Ambulatoriul Integrat şi ATI. Sunt secţiile care creează imaginea spitalului, de aici vin cele mai mari venituri şi prestigiul profesional al corpului medical, şi tot de aici gradul de recuperare şi satisfacţie al pacientului este cel mai mare”, a explicat Vasile Rîmbu.
Circa 10.000 de pacienţi, operaţi anual în Blocul Operator
La rândul său, şeful secţiei Chirurgie Generală, dr. Sorin Hîncu, a remarcat faptul că ultimele investiţii vor permite medicilor să abordeze o paletă mai largă de intervenţii chirurgicale şi de o complexitate şi gravitate mai mare. „Mai important este că acest standard asigură o siguranţă deosebită pacientului. Standardul ISO, la care Spitalul Judeţean Suceava tinde şi pentru care este în curs de evaluare, va alinia acest spital spitalelor din comunitatea europeană. Suntem foarte bucuroşi că putem să lucrăm în astfel de condiţii. Avem deja pacienţi din alte judeţe, îndeosebi din Botoşani”, a spus Hîncu.
Şeful Blocului Operator, dr. Mihai Cristof, a completat că „în ultima jumătate de an, de la secţia Chirurgie a Spitalului Suceava nu a plecat către Iaşi nici un pacient, nici la cerere şi nici din cauza complicaţiilor”.
De menţionat că Blocul Operator al Spitalului Suceava este deservit de 67 de angajaţi, din care 37 de medici de diverse specialităţi. Celelalte patru săli de operaţie ale Blocului Operator vor fi terminate până la 10 decembrie. Anual, în Spitalul Suceava se efectuează circa 10.000 de intervenţii chirurgicale. La Secţia de Chirurgie modernizările continuă, urmând a fi finalizate la 1 decembrie.
( 2 nov 2011, 11:40:44