Sucevenii care deţin câini care nu sunt de rasă ar putea fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie sau de pază, pentru ca acestea să nu se mai înmulţească necontrolat, iar puii nedoriţi să ajungă pe străzile Sucevei.
Această obligaţie ar putea fi impusă curând, printr-o decizie a Consiliului Local Suceava, la iniţiativa viceprimarului Lucian Harşovschi, care consideră că o astfel de măsură ar reduce cu mult numărul câinilor vagabonzi de pe străzi.
“Vreau să iniţiez un proiect de Consiliu Local prin care câinii care nu sunt de rasă vor trebui să fie sterilizaţi de proprietarii lor, pentru a nu mai spori numărul câinilor de pe străzi cu puii nedoriţi”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care, în paralel, vrea să continue campaniile de sterilizare a câinilor de pe străzi.
Soarta câinilor vagabonzi va fi decisă prin referendum
Viceprimarul Sucevei spune că o strategie de rezolvare a problemei câinilor vagabonzi ar putea fi pusă la punct în perioada următoare, de cum va fi adoptată la nivel naţional legea privind gestionarea câinilor vagabonzi.
Lucian Harşovschi spune că, dacă populaţia va solicita acest lucru, s-ar putea merge chiar şi pe varianta eutanasierii câinilor comunitari:
“Această lege va da putere Consiliilor Locale să decidă cum să acţioneze, în baza unui referendum. Se poate decide fie sterilizarea tuturor câinilor vagabonzi, cu un anumit cost, pe care trebuie să îl ştie populaţia. Există varianta capturării acestora şi închiderii în adăpost, fie eliberarea lor pe străzi. O altă propunere pe care s-ar putea merge, cea mai neortodoxă, este de eutanasiere a câinilor vagabonzi care nu sunt revendicaţi într-un anumit număr de zile, după ce au fost ridicaţi de pe străzi”.
Costuri mici, la Suceava
Spre deosebire de alte localităţi din ţară, unde foarte mulţi bani se cheltuiesc pe întreţinerea câinilor comunitari adunaţi în adăposturi, la Suceava costurile sunt foarte mici, municipalitatea asigurând spaţiul necesar şi achitând salariile angajaţilor adăpostului, în vreme ce hrana câinilor este asigurată de asociaţia Proanima.
( 2 nov 2011, 12:39:00
Acestea fiind spuse vreau sa-l intreb pe "domnul" de "rasa" ce-l determina sa propuna castrarea cainilor care NU SUNT DE RASA? Adica daca dumnealui este un "pur sange" are voie sa stea la masa iar ceilalti care sunt "corcituri" nu. Cred ca daca un EXTREMIST sau RASIST ar fi decis soarta acestui individ ar fi fost de mult in trenul fara intoarcere sau in cel mai bun caz ar fi printre primii lasati fara "podoabe".
Cum poti face deosebirea intre un caine de rasa si o corcitura cand este vorba de viata unui animal cu care te-ai imprietenit. Daca mie-mi place sa am o corcitura ca animal de companie, am grija de el, sunt responsabil, nu dau drumul puilor pe maidane sau intre blocuri atunci cand m-am plictisit de ei, de ce sa fiu obligat sa-o/l castrez? Aceasta hotarare trebuie luata de fiecare persoana in parte.
Daca un DESTEPT ca tine s-ar fi trezit acum 15-20 de ani si ar fi luat asa o hotarare, in Romania nu s-ar mai fi putut omologa Ciobanescul Carpatin sau Ciobanescul Mioritic caci la acea vreme aceasta rasa nu exista deci cainii ar fi trebuit, ipotetic vorbind, CASTRATI. Cine ne credem atunci cand luam o asemenea hotarare partinitoare.
Sunt de acord sa se ia o masura importiva celor care neglijeaza cainii, lasandu-i in spatii comune fara supraveghere sau control, sau a cainilor vagabonzi dar nu se poate lua o hotarare care sa afecteze legatura dintre un om si cainele sau.