Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 nov 2011 - Anul XVI, nr. 258 (4856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

Studenţii suceveni au obţinut premiul II la Concursul Internaţional „Hardware&Software” din Serbia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un echipaj al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a participat săptămâna trecută la Concursul Internaţional „Hardware&Software” organizat în oraşul Novi Sad din Serbia. Studenţii suceveni au reuşind să se claseze pe poziţia a II-a, fiind întrecuţi doar de colegii lor din Macedonia.

Echipa universităţii sucevene, formată din studenţii Dorin-Andrei Antonovici, Mihai-Alexandru Burgheaua, Sergiu Grigoriev şi Ştefan Halus, toţi studenţi în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, a avut de realizat, timp de cinci zile, un robot mobil. Tema concursului a constat în dezvoltarea hardware şi software a robotului, aşa încât acesta să găsească şi să identifice un set de carduri dispersate într-un spaţiu şi să comunice coordonatele proprii şi rezultatele căutării unui calculator.

Sergiu Grigoriev, unul dintre participanţii la concurs, a declarat că „a fost o competiţie dificilă, am avut o sarcină complexă de realizat, într-un timp foarte scurt. Am muncit foarte mult, iar rezultatul, credem noi, e unul pe măsură”.

La ediţia de anul acesta a concursului au participat şapte echipe din patru ţări: Serbia, România, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii suceveni au obţinut premiul II la Concursul Internaţional „Hardware&Software” din Serbia.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Studenţii suceveni au obţinut premiul II la Concursul Internaţional „Hardware&Software” din Serbia5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 12:01:17
Acesti tineri sunt buni si isi vor gasi cu siguranta un loc de munca bine platit. Problema e ca restul de 98% din colegii lor sunt praf, nu pot fi folositi la nimic dupa ce termina scoala de calculatoare din Suceava. La un job de programator in Suceava postat acum pe ejobs si la care salariul ajunge la 3500 RON in mana nu aplica nimeni mai rasarit. La Suceava nu este concurenta f. mare intre angajatori, dar oamenii buni scosi de aceasta institutie sunt f.f. putini. Chiar imi pare rau pentru ca din cauza universitatii f. slabe se pierd investitii majore in IT. O firma nu o poti cladi cu cei 3-4 programatori scosi pe an de universitate. Ar trebui sa fie macar 25-30 programatori buni anual daca vrem sa atragem investitii gen Continental, IBM, Intel, Motorola.
Personal stiu 3 firme care au prins contracte bune de implementare soft si care cauta in disperare programatori dar nu gasesc nimic la Suceava. S-au orientat in final catre Iasi pentru ca acolo scoala nu e asa de jenanta ca la Suceava. Momentan sunt convins ca toate relele pleaca de la universitate.
Apropo, Scoala de calculatoare de la Suceava e cea mai rasarita dintre toate specializarile. Nici nu vreau sa ma gandesc cam ce e pe la mecanica.
1.1  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 12:26:17
Mi-as permite sa te contrazic. Am un prieten care a terminat la Iasi, la Universitatea "Gh. Asachi" si-mi povestea ca dintre prietenii lui, cei mai bine pregatiti sunt cei de la Suceava si Timisoara. Lucreaza cu totii la firme mari: Alcatel, Motorola si Ericsson. Si nu-mi vorbea de 1 sau 2 oameni ci de o generatie intreaga. Ce-i drept imi vorbea de promotia 2000, nu stiu ce se mai petrece intre timp. Eu in schimb poti sa-ti dau exemplu a 2 economisti, absolventi la Suceava care conduc filiale de banci in Bucuresti. Dupa parerea mea in Suceava nu universitatea e problema spinoasa ci piata muncii. Pietele regleaza cererea si oferta si nu institutiile! In Suceava nu exista un teatru, o filarmonica, un cinema, daca mai dispare si aceasta institutie se duce naibii cu totul orasul asta prafuit!
1.2  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 13:29:29
Mi-as permite sa-mi mentin parerea. Eu vorbesc de 2005-2011. Din o suta si ceva de oameni, cam 3-6 oameni ajung programatori(unii la Microsoft, altii la alte firme mari, altii la Suceava). Am mentinut relatia cu profesorii din univ si am inteles ca situatia s-a inrautatit continuu de atunci. Situatia candidatilor de pe eJobs la joburile inalt calificate din Suceava e destul de relevanta pentru catastrofele produse de univ. acum.
Cei 2 economisti care conduc banci la Bucuresti sunt exact ceea ce zic si eu. Dintr-o generatie ies 2-3 buni si restul is praf. Ca sa ai industrie high tech la Suceava trebuie sa iasa mult mai multi oameni competenti(nu elite) in domeniul lor.
Acum senzatia mea e ca scoala scoate 5 buni si restul praf. Probabil ca nici aia 5 buni nu sunt formati de facultate. Ei sunt pasionati de domeniu si invata singuri, de multe ori nici nu calca pe la scoala decat in sesiune.
1.3  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 13:39:07
"Nici nu vreau sa ma gandesc cam ce e pe la mecanica."
Dar de ce nu incerci sa vezi ce e pe la mecanica? Sau chiar ca ti-e frica sa nu-ti prinzi urechile...la propriu.
Mecanica nu e facultate usoara, foarte multi entuziasti vin in anul I...dar pana in anul V....se reduc cu 70%.Iar cei care absolva, gasesc de munca. Din generatia mea ( cand era de 5 ani) 90% ne-am gasit de munca.
1.4  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 13:40:53
"Dupa parerea mea in Suceava nu universitatea e problema spinoasa ci piata muncii. Pietele regleaza cererea si oferta si nu institutiile!". Te inseli si asta vreau sa te fac sa intelegi. Piata muncii nu are o oferta consistenta la Suceava pentru ca nu sunt oameni buni disponibili. Firmele vin, incearca sa faca angajari, vad cat de prost pregatiti sunt inginerii suceveni si pleaca mai departe acolo unde gasesc un bazin constant de specialisti competenti. Este o oferta de munca URIASA pe piata IT Soft din Romania. De ce crezi ca la Suceava nu sunt decat 4-5 firme de profil?!?! Pentru ca universitatea nu livreaza materie cenusie formatata.
1.5  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 13:47:46
@GIGI_79 Sigur nu-mi prind urechile. Am facut un an la Mecanica si ieseam sigur sef de promotie daca terminam acolo. Aveam numai 10 pe linie frate si nu sunt deloc un geniu. Erau ingrozitor de slabi colegii mei. Din anul 2 am virat spre alta directie care mi-a placut mai mult. 90% si-au gasit de munca... dar unde? La Mall sau ca agenti comerciali? La mecanica sunt asa de putine exemple de reusita profesionala inginereasca ca te ia cu groaza. Cand eram eu student cel mai reusit exemplu era unul care ajunse*se sa proiecteze volane la nu stiu ce firma. Ne inebuneau de cap profesorii cu el. Acum am inteles ca mai e unul de proiecteaza masini nu stiu pe unde. Dar restul, restul ce fac? A desena mobila in Catia sau Autocad nu se cheama ca profesezi ca inginer mecanic.
1.6  RE: Promotii de toata jena trimis de
( 1 nov 2011, 14:07:13
Sunt in State..lucrez in aviatie...si mai am 6 colegi in Canada si restul in BUCURESTI si Iasi.
Dar ce inseamna sa fii inginer?
2.   Ilona trimis de
( 1 nov 2011, 14:21:39
dati vina numai pe universitate cu indrumatorii ei.....dar studentii? ei nu au nici o vina? nu se prezinta la cursuri si atunci cind, totusi, rar, o fac, habar nu stiu ce se preda, ce ar trebui sa invete, la examene nu se prezinta, dau re- re -reexaminari si sar in sus de bucurie cind, in final, obtin o nota minima de trecere.......
asta-i scoala? asa se invata? apoi dati vina pe univ. si profesori......
nu vreau sa jignesc cadrele univ., dar parte din cei mai buni absolventi de la calculatoare, au fost cei indrumati de Dl.Pentiuc-senior.......de cind nu mai este , s-a cam ales praful de sectia respectiva.......
fiul meu a terminat calculatoare,in Suceava, nu a facut parte din primii cinci, din pacate, dar s-a trezit singur dupa absolvire, cind nu-l primea nimeni in serviciu.......pe linga faptul ca se cerea vechime, se cereau si destule cunostinte practice........ceea ce nu se face in facultate, se lucreaza cu limbaje vechi (nu stiu daca ma exprim corect) pe care nu le mai foloseste nimeni.....
a plecat in Bucuresti, a gasit loc de munca, dar 3 ani la rind, dorind sa se specializeze in programare, a facut neintrerupt cursuri platite, in extern, pina a considerat ca si-a insusit ceea ce are nevoie........acum este un bun programator, lucreaza afara, bine platit, este f.f.multumit........
trebuie sa muncesti mult, sa ai vointa daca vrei sa ajungi bun, undeva mai sus.......
succes tuturor, munca si vointa multa......
3.   Intrebari banale trimis de
( 1 nov 2011, 14:26:08
Salutare

Sunt student la Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor si va adresez 2 intrebari:

Cu ce e devina universitatea ca o parte semnificativa din numarul studentilor manifesta dezinteres total fata de scoala si s-au inscris la facultate la insistenta parintilor?
Cu ce e devina facultatea ca la cursuri, 80% din colegii nostrii stau pe FaceBook?

Cand ne prezentam la un interviu pentru angajare si ni se zice ca suntem praf, ne scuzam mereu ca facultatea e devina...
La USV se face scoala, da nu are cine sa invete si sa profite de cunostintele profesorilor...

3.1  RE: Intrebari banale trimis de
( 1 nov 2011, 15:26:19
Iti raspund eu dar raspunsul este evident. Ma mir ca ai intrebat asa ceva:
1. Este vinovata pentru ca nu-i pica. Dupa cum spunea Ilona mai sus, dusul rece vine dupa absolvire, cand dau nas in nas cu angajatorii. Ar tb decalat dusul rece la granita dintre anul 1 si 2.
2. Chiar e asa de greu sa-i dea afara din sala daca stau pe facebook?
3.2  RE: Intrebari banale trimis de
( 2 nov 2011, 00:34:24
Ce nu intelegi tu este ca si facultatile de la noi din tara, si restul din alte tari sunt afaceri pana la urma. Daca nu este rentabila, se inchide. De aia trebuie sa tolereze profesorii studentii slabi. Greu tare de inteles. Si pe deasupra, profesorii de la Iasi iau bani la fel de rau ca si ai nostri... sau cumva ai tupeul sa contrazici. Scot si la Iasi legume pe banda rulanta, asa ca nu mai lauda aiurea facultatea aia. Ce a fost pe vremuri a fost, acuma este varza. Macar daca comparai si tu cu un Cluj sau un Bucuresti ceva.
4.   Intrebari banale trimis de
( 1 nov 2011, 14:28:18
Salutare

Sunt student la Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor si va adresez 2 intrebari:

Cu ce e devina universitatea ca o parte semnificativa din numarul studentilor manifesta dezinteres total fata de scoala si s-au inscris la facultate la insistenta parintilor?
Cu ce e devina facultatea ca la cursuri, 80% din colegii nostrii stau pe FaceBook?

Cand ne prezentam la un interviu pentru angajare si ni se zice ca suntem praf, ne scuzam mereu ca facultatea e devina...
La USV se face scoala, da nu are cine sa invete si sa profite de cunostintele profesorilor...

5.   O parere trimis de
( 1 nov 2011, 15:48:25
Din pacate ce am citit mai sus se vede strict dintr-un anumit punct de vedere - cel al agajatorului care nu are ce angaja dintre putinii absolventi foarte buni de la Suceava. Populatia de studenti din Romania este la fel de pregatita peste tot: 5 % sunt foarte buni, 20-25 % sunt buni, 40-45 % sunt mediocrii iar restul sunt rebuturi. Procentul celor foarte buni - si pe care si-i doresc angajatorii de top, este tot 5 % si la Suceava si la Bucuresti. La Suceava 5 % inseamna 3-4 pe cand la Bucuresti asta inseamna 100-150. Sa nu uitam total studentilor dintr-o promotie ! Lucrurile nu sunt foarte grave si mi se pare relevant faptul ca la Suceava, din 50 de studenti buni, au gasit 4 care sa mearga la concurs (la acesta dar si la multe altele) si sa se claseze pe locuri fruntase, inaintea echipelor provenite din mari centre universitare (difera baza de selectie). Asa incat, raman felicitarile ! Cat despre angajatorii care isi doresc absolventi buni, cred ca este relevant sa participe activ la procesul de instruire prin colaborari cu USV - sa te plangi ca proasta satului dupa ce astia termina ca nu stiu ce ai tu nevoie, mi se pare nu numai lipsit de bun simt, dar si o reflectare clara a "profesionalismului" angajatorului. Firme mari, care au inteles lucrurile astea, colaboreaza activ (Microsoft, Infineon, Continental, etc.). Cei care nu pricep lucrurile astea se plang ca absolventi-s prosti !
5.1  RE: O parere trimis de
( 1 nov 2011, 16:44:34
Nu se plange nimeni domle. Angajatorii mici si mijlocii pleaca mai departe spre locuri unde gasesc oameni si gata. Lumea afacerilor e pragmatica, n-are timp de plansete. Ca prostii se plang sucevenii ca nu exista firme interesante in Suceava si li se ofera doar sansa sa fie numaratori de chiloti la Mall. Partea trista e ca nici macar nu prea inteleg de unde li se trage.
Ori daca firmele mici nu reusesc sa gaseasca oameni, tu chiar crezi ca o sa vina vreodata o firma mare?!? Keep dreaming.
Tu stii despre ce vorbim noi aici sau macani si tu ca sa nu taci? Firmele SW vor toate cam aceeasi chestie si toata lumea stie tehnologiile care se cer pe piata muncii. Ce vor firmele este deja in materia universitatilor. Am impresia ca nici macar nu stii despre ce vorbim dar te bagi si tu in seama si arunci procente pe aici.
5.2  RE: O parere trimis de
( 1 nov 2011, 18:33:48
Cum le stii tu pe toate, cat esti tu de destept, cate firme ai infiintat tu si cati absolventi ai angajat - ma mir cum o persoana care stie atatea si este atat de capabila are asa de mult timp liber. Cel putin o diferenta intre noi exista - eu stiu ce vorbesc, din interior. De pe margine toti se pricep la fotbal, la agricultura si, mai noi, la invatamant superior. Cate premii ai castigat ca student participand la concursuri ? Cate proiecte ai castigat participand la competitii cu altii ? Stiu, multe ...
5.3  RE: O parere trimis de
( 2 nov 2011, 08:20:47
Nu le stiu domle pe toate si nici nu sunt destept. Imi spun parerea si argumentez. Cine stie, poate reusesti sa ma faci sa-mi schimb parerea daca argumentezi bine. La ce am scris eu acolo tu ai venit doar cu niste ironii. Pai si de pe margine poti analiza o situatie evidenta. Daca imparatul e in curul gol nu-ti tb 10 doctorate ca sa-ti dai seama de asta. Absolventii de la USV sunt slabi. Asta e realitatea si despre asta am scris si eu. Daca esti implicat la USV si esti asa de destept schimba matale realitatea asta si orasul va evolua dpdv economic.
6.   Invatamantul romanesc trimis de
( 1 nov 2011, 17:35:01
Sunteti multi plecati dupa cum imi dau seama din comentarii. Probabil multi v-ati mai specializat pe unde ati ajuns si la fel de probabil v-ati dat seama de diferenta dintre invatamantul romanesc (ramas mult in urma ca si conceptie) si cel strain. Pai eu la un curs intr-o tara occidentala nu stau sa scriu de nebun cum faceam la 3 ore/curs la Universitatea Suceava! Nu domnilor profesorii - care degeaba ati mers prin Franta, Portugalia, Limerick si nu ati invatat nimic de la aia.Iar cand vine vorba de programare, occidentalii te invata mura in gura cu exemple cum sa programezi... La Universitatea Sv. era chestia 'Cauta in Help'. De aici si concluzia unuia de mai sus ca acei 5 studenti mai rasariti.... , nici macar aia nu sunt formati de Universitate, ci invata singuri acasa.
6.1  RE: Invatamantul romanesc trimis de
( 1 nov 2011, 18:50:56
"Mura in gura" nu inseamna ca "te invata" ... stiu, te dezamagesc. In general ceea ce inveti cautand, explorand - chiar si pe cont propriu sau ghidat de profesor, aia iti ramane. Ce ti s-a dictat "mura in gura", cum vine asa pleaca. Oricum, trebuie sa te hotarasti - spuneai ca la Suceava se dicteaza, apoi spui ca in straintate ti se da mura in gura. Vezi vreo diferenta intre astea ? Si apropos - ai vazut ce se face in strainatate pe banii tai, pe cheltuiala ta ? Nu cumva ai avut o mica bursa tocmai de la universitatea care nu-ti mai place ? Sau nu ai vazut si doar presupui ? Repet, la agricultura, la fotbal si mai nou, la invatamnt superior, se pricepe toata lumea. Si aceeasi intrebare: la cate concursuri ai participat si cate premii ai luat ? Nu te intreb la cate cursuri ai fost fiindca imi dau seama din comentariul tau ca nu prea iti placea la cursuri.
7.   Idei trimis de
( 1 nov 2011, 18:10:06
In primul rand, felicitari echipei de la USV!
In al doilea rand, felicitari profesorilor care au gasit o abordare eficienta in afisarea talentelor studentilor universitatii.
In al treilea rand, cine are urechi, sa auda. Cine considera ca USV nu e o universitate buna, sa faca bine sa treaca pe la un curs si sa observe cati studenti sunt interesati de ce se preda.
Iar referitor la admitere, fiecare are dreptul la o sansa la dezvoltare, toti pornim la drum fiind praf, de asta avem nevoie de profesori. Si, apropo de diferentiere, dupa anul 1, cel putin 50% din studenti se lasa de facultate. Asta reflecta interesul pentru materia respectiva si, uneori, si cat de interesati sunt profesorii sa-si schimbe modalitatea de promovare a obiectului pe care il predau.
Fiecare,studenti si profesori, au parte din vina si din merite.
Mentalitatea asta mucegaita de roman care nu stie decat sa judece si sa comenteze ne-a adus in postura in care oriunde locuim peste hotare sa fim priviti ca niste raie. Asta ar trebui sa va dea de gandit asupra voastra insiva in loc sa cautati un vinovat.
8.   Comentariu trimis de
( 1 nov 2011, 20:21:26
ma dezamagit facutatea aia de inginerie electrica nimic interes din partea profesorilor numa vin ca sasi ia salarutu si poate o mica mita cum ar fi satana ala fizica care e strungariu si in rest barboroseala si multa faima asta vor sa arata mai bn inveti singur sunt carti bune si despre programare si despre electricitate si nu mai cheltui atatia bani in srl ala de usv
9.   RE: Promotii de toata jena trimis de
(13 nov 2011, 18:46:41
H2SO4: "Personal stiu 3 firme care au prins contracte bune de implementare soft si care cauta in disperare programatori dar nu gasesc nimic la Suceava. S-au orientat in final catre Iasi pentru ca acolo scoala nu e asa de jenanta ca la Suceava. Momentan sunt convins ca toate relele pleaca de la universitate." Vad ca incerci in zadar sa speli imaginea studentilor din Iasi care au paticipat la aceleasi competitii cu cei din Suceava, competitii care s-au tinut in Iasi, Suceava, Timisoara, Bucuresti. Acu te rog sa-mi spui cate locuri de 1,2, si 3 au obtinut la aceste competitii cei din Iasi, luand in considerarea ca numarul studentiilor in Suceava la specializarile asemanatoare este mult mai mic. Cat despre cererea de munca, in Iasi este o piata mult mai mare a locurilor de munca fata de Suceava, ceea ce face ca sa-si gaseaca mult mai multi de munca in domeniu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei