Moda chioşcurilor trântite la fiecare colţ de stradă, pe orice petec de spaţiu verde din zonele cu vad comercial, a gheretelor cocoţate pe trotuare circulate, care se bagă în sufletul trecătorilor, forţându-i să-şi arunce privirile în interiorul lor şi dacă se poate să-şi lase banii acolo, a ajuns să-i sufoce pe suceveni.
Aproape în fiecare săptămână un nou chioşc îşi face apariţia pe străzile Sucevei, iar spaţiile comerciale de la parterul blocurilor sunt extinse pe spaţiul verde în care locatarii mai aveau un ultim refugiu în faţa invaziei betoanelor şi prafului unui oraş intens circulat.
Din cauza crizei nu se mai construiesc blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri, dar, în schimb, chioşcurile răsar ca ciupercile după ploaie.
Spaţiu verde distrus pentru un chioşc cu flori
Cel mai recent exemplu e chioşcul trântit pe spaţiul verde din faţa blocului situat lângă staţia de autobuz Curcubeu. Gardul viu care delimita trotuarul şi care furniza o barieră contra prafului şi zgomotului străzii a dispărut, iar pe spaţiul pe care locatarii puteau planta flori care să le mai înveselească priveliştea au fost turnate betoane.
Totul s-a întâmplat vineri după-amiază, la o oră la care locatarii nici nu mai aveau cui se adresa, pentru a reclama faptul că spaţiul lor verde a fost invadat.
Cei care au făcut lucrarea au tras tare, încât ieri, faţa blocului era deja luată de o nouă construcţie, un chioşc pe structură de OSB, amenajat pe o fundaţie de beton.
“Ne-au pus în faţa faptului împlinit, să nu mai avem ce face. De asta s-au mişcat atât de rapid. Nimeni nu a ştiut că vor să construiască ceva aici”, a spus unul dintre locatarii blocului, uimit de faptul că se poate construi orice în faţa blocului lor, pe spaţiul verde, fără ca ei să fie măcar consultaţi.
Alţii sunt mai revoltaţi şi spun că tot ce s-a făcut este ilegal, deşi proprietarul chioşcului este acoperit cu acte. Chioşcul are autorizaţie de construire, terenul a fost închiriat prin decizia Consiliului Local Suceava, iar proiectul prin care s-a făcut închirierea a fost votat de toţi aleşii locali.
“E un abuz al autorităţilor, care spun că aici e teren viran. Aşa nu va mai exista nici un spaţiu verde pe lângă blocuri, totul va fi acoperit de chioşcuri”, spune un alt locatar, căruia i se urcă sângele la cap de fiecare dată când vede ghereta care ia faţa blocului, dar şi a celor câteva spaţii comerciale amenajate la parter.
Culmea e că noul spaţiu comercial, cum li se spune acestor gherete care răsar în tot oraşul, unde nu te aştepţi, are ca obiect de activitate vânzarea florilor.
Practic, într-o zonă în care tarabele cu flori sunt nelipsite, mai ales la sărbători, un spaţiu verde a fost distrus pentru a fi ridicată o construcţie în care se vor vinde tot flori.
Locuitorii din zonă spun că un alt chioşc, ridicat cu ceva timp în urmă, la doar două blocuri distanţă, a funcţionat iniţial tot ca florărie, pentru ca mai apoi să-i fie schimbată destinaţia, pentru că mergea pe pierdere.
Un oraş urâţit de gherete
Chioşcul din zona Curcubeu este ultimul dintr-un lung şir de construcţii care nu au nimic de a face cu transformarea Sucevei într-un oraş european. În timp ce zeci de spaţii comerciale stau nefolosite, cei care au de gând să îşi extindă afacerile sau să înceapă una nouă preferă să ocupe orice porţiune de teren rămasă liberă cu câte un chioşc, pentru că astfel au de plătit mult mai puţin decât dacă ar plăti chirie pe unul din spaţiile existente.
În urmă cu doar câteva săptămâni, o chichineaţă metalică a apărut la capătul străzii Universităţii, înspre zona Nordic.
Construcţia, având toate actele în regulă, se potrivea ca nuca în perete în acea zonă, cu atât mai mult că tuturor celor care treceau pe acolo li se părea că a fost cocoţată pe trotuar, deşi terenul ocupat este proprietate privată.
După ce urâţenia de “construcţie temporară” a apărut în presă, chiar proprietarul acesteia a dispus să fie luată de acolo, conştient că chioşcul său nu făcea decât să strice şi mai mult faţa oraşului.
Tot în acea zonă, dar vizavi, în spatele staţiei de aşteptare de autobuz de pe strada Universităţii, în locul unui mic chioşc de tablă a fost autorizată o extindere a spaţiului comercial. Rezultatul – o construcţie aproape la fel de mare ca un bloc, înghesuită într-o zonă care e sufocată de spaţii comerciale şi care nu asigură nici măcar un loc de parcare.
Sub pretextul că toate chioşcurile autorizate în oraş sunt “construcţii temporare”, autorităţile locale se amăgesc singure că invazia de chioşcuri nu afectează cu nimic imaginii oraşului, pentru că pot fi oricând ridicate de acolo.
Mai mult, deşi există o lege care spune clar că este interzisă construirea pe spaţiile verzi din oraşe, litera şi spiritul legii sunt ocolite cu uşurinţă, pentru că tot ce înseamnă spaţii verzi din faţa blocurilor sau dintre blocuri nu apar în vechiul Plan Urbanistic General, deci, legal, tot cei care vor să le distrugă au “undă verde”. Practic, cu excepţia parcurilor publice, tot ce înseamnă spaţii verzi pentru sucevenii de rând, care se bucură de cei câţiva copăcei plantaţi de ei în faţa blocului, de florile pe care le pun acolo şi de iarba verde, pentru cei cu bani nu reprezintă decât un teren viran, numai bun să fie ocupat de chioşcuri.
( 1 nov 2011, 11:26:02