În plină criză economică, Regia Naţională a Pădurilor a obţinut rezultate financiare excelente, depăşind cu mult veniturile propuse pentru anul acesta din activităţile pe care le desfăşoară.
Mai exact, în urma rezultatelor financiare înregistrate în nouă luni de activitate, veniturile Romsilva sunt cu aproximativ 22% mai mari decât cele prognozate, cifra de afaceri este depăşită cu 19%, iar profitul cu 300%.
“Beneficiind şi de o conjunctură economică favorabilă, rezultatele Regiei Naţionale a Pădurilor sunt foarte bune”, a declarat directorul RNP, suceveanul Valerian Solovăstru, prezent ieri la Suceava.
Acesta a menţionat faptul că nu întâmplător face publice rezultatele financiare ale RNP la Suceava, ci pentru că cel mai mare aport la obţinerea acestor venituri îl are Direcţia Silvică Suceava.
“18% din cifra de afaceri a RNP îi revine Direcţiei Silvice (DS) Suceava, iar 45% din profitul obţinut este asigurat de DS Suceava. Acest lucru se datorează atât pădurilor pe care le are Suceava, dar mai ales modului în care sunt gospodărite, într-un context european în care e din ce în ce mai dificil să păstrezi echilibrul între cerere şi raţiunile economice, pe de o parte, iar pe de altă parte, presiunea tot mai mare pentru conservarea biodiversităţii”, a precizat Valerian Solovăstru.
Veniturile propuse a fi realizate în acest an de RNP erau de 830 de milioane de lei, iar până la finalul lunii septembrie s-au realizat deja 991 de milioane de lei. Ca cifră de afaceri, Romsilva şi-a propus să atingă 818 milioane, dar realizările se ridică deja la 948 de milioane de lei.
De asemeni, profitul propus pentru nouă luni de activitate era de 12 milioane de lei, dar cel realizat este de 52,36 milioane de lei.
Venituri consistente din activităţi conexe valorificării masei lemnoase
78% din veniturile RNP provin din vânzarea masei lemnoase, în vreme ce diferenţa de 22% este obţinută din alte activităţi – vânătoare, valorificarea fructelor de pădure, a ciupercilor comestibile şi din prelucrarea produselor semi-finite din materialul lemnos.
“La păstrăv, dintr-un total propus de 451 de tone s-a reuşit valorificarea a 431 de tone, la vânat viu am valorificat peste 26.000 de exemplare, în special fazani şi iepuri, faţă de 11.000, cât erau planificaţi pe anul în curs.
La plante medicinale am valorificat peste 875 de tone, deşi ne propusesem doar 750 de tone, la ciuperci avem valorificate 612 tone, faţă de aproape 600 cât ne-am propus, iar la fructe de pădure 5.363 de tone, deşi programul era de numai 4.000 de tone. Toate direcţiile silvice, în principal Direcţia Silvică Suceava, au făcut eforturi pentru a spori profitul, pe toate domeniile de activitate”, a adăugat directorul RNP Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor are 17.800 de angajaţi, faţă de cei 18.700 de angajaţi care sunt prevăzuţi în schema de funcţionare.