Frumoşii cai de rasă din cadrul Hergheliilor Rădăuţi şi Lucina nu vor mai fi gestionaţi de Direcţia Silvică Suceava, ci de o structură unică la nivel naţional, care va prelua în administrare toate hergheliile de stat din ţară.
Noua structură va fi finanţată în continuare de Regia Naţională a Pădurilor, cu bani obţinuţi din exploatarea lemnului, dar, prin trecerea lor sub o singură conducere, unitară, se doreşte atât o reducere a costurilor, cât şi debarasarea unor direcţii silvice de o povară suplimentară.
Directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a mărturisit că, deşi imaginea multor direcţii silvice, precum Suceava, este mediatizată adeseori datorită acestei activităţi secundare, de creştere a cailor de rasă, nu aceasta este menirea structurilor silvice.
“Structurile silvice sunt create pentru administrarea pădurilor, nu suntem prin tradiţie crescători de cai de rasă. Noi ne-am dori să nu mai fie la noi hergheliile, pentru că e o sursă de cheltuieli foarte mari”, a spus Solovăstru.
Hergheliile au fost trecute în administrarea RNP, printr-o decizie a Guvernului, cu aproximativ zece ani în urmă, pentru că nu avea cine să le susţină financiar, încât o parte din profitul rezultat din administrarea pădurilor se duce pe creşterea cailor de rasă.
“La ora actuală hergheliile funcţionează în subordinea direcţiilor silvice, dar există şi o structură centrală. De aceea toate cheltuielile se amestecă, se pierd. Acum se doreşte o direcţie centrală de cai de rasă, cu buget separat, care va fi în continuare susţinută de RNP, prin fonduri clar direcţionate. Cele mai multe herghelii din ţară sunt la direcţii silvice sărace, care nu au venituri.
Şi aşa se duc bani de la Suceava nu numai pentru hergheliile Rădăuţi şi Lucina, ci şi pentru Călăraşi, Tuluceşti, Buzău, Galaţi şi aşa mai departe”, a explicat directorul RNP, Valerian Solovăstru.