Zeci de tone de alimente trimise ca sprijin de la UE pentru persoanele defavorizate din municipiul Suceava stau grămadă, încă din vară, în camerele de la parterul sediului de primărie din Burdujeni, pentru că cei pentru care au fost trimise nu vin să le ridice.
În primăvară, la o parte din aceste produse alimentare - făină albă, făină de porumb, orez, paste făinoase, lapte praf şi biscuiţi, se apropie termenul de expirare, încât municipalitatea suceveană trebuie să ia măsuri pentru a nu fi irosite.
O încercare în acest sens o reprezintă informarea populaţiei despre aceste alimente destinate persoanelor care se confruntă cu probleme financiare prin intermediul celor implicaţi în recensământul populaţiei.
Mai exact, recenzorii au fost rugaţi ca atunci când bat la uşile oamenilor pentru a completa formularele cu date personale, să le menţioneze acestora de alimentele UE pentru persoane defavorizate, în caz de cunosc cazuri care se încadrează în condiţiile impuse.
Aceste alimente - 13 kilograme de făină albă, nouă kilograme de făină de porumb, opt kilograme de orez, 1,6 kilograme de paste făinoase, 1,5 kg de lapte praf şi un kg de biscuiţi, se acordă pensionarilor cu venituri de sub 400 de lei lunar, şomerilor indemnizaţi, persoanelor cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate, precum şi beneficiarilor de ajutor social (la legea 416).
Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, a precizat că, din cei peste 5.700 de beneficiari cărora le-au fost trimise ajutoare sub formă de alimente din partea UE, numai 3.700 s-au prezentat să le ridice.
“Cele mai multe probleme le avem cu distribuirea alimentelor către şomeri, pentru că nici măcar 20% dintre ei nu s-au prezentat să ridice pachetul cuvenit. Cel mai rapid s-au dat aceste ajutoare către asistaţii social, care au fost primii care le-au ridicat”, a precizat Narcisa Marchitan.
Dacă nici această strategie, de anunţare din om în om, a faptului că există alimente disponibile pentru familiile cu probleme financiare, nu va da rezultate, municipalitatea va trebui să decidă ce face cu pachetele alimentare rămase, până la expirarea termenului de garanţie al acestora.