Un proiect iniţiat de consilierii locali din opoziţie a stârnit un val de discuţii aprinse în Consiliul Local Suceava, aleşii suceveni contrându-se în idei şi chiar având izbucniri nervoase, totul învârtindu-se în jurul situaţiei Termica.
Proiectul de hotărâre, a cărui expunere de motive aduce o serie de acuzaţii grave la adresa aleşilor din deliberativul şi executivul local, propunea constituirea unei comisii de analiză a situaţiei patrimoniale a SC Termica SA, membrii comisiei deja numiţi în proiect fiind chiar iniţiatorii, adică reprezentanţii USL.
Iniţiatorul “de facto” al acestui proiect, Ovidiu Donţu, a spus că a venit cu această propunere deoarece “societatea de termoficare se îndreaptă încet-încet spre faliment, salariaţii de acolo nu-şi mai primesc salariile, încălzirea costă foarte mult şi oamenii nu pot să-şi mai plătească întreţinerea şi toate aceste lucruri au nişte cauze”.
Printre principalele acuze formulate de el în şedinţa de ieri se numără “o reducere de capital ilegală de 700 de miliarde de lei vechi la Termica. Cu aceşti bani, Termica se putea retehnologiza singură, iar problemele semnalate la început nu mai existau”.
Viceprimarul Viorel Seredenciuc a fost cel care a luat cuvântul şi l-a contrat pe Donţu la majoritatea acuzelor formulate, atrăgându-i atenţia că acum critică decizii pe care le-au votat chiar cei care sunt acum iniţiatori ai proiectului.
“Aş fi fost de acord să se înfiinţeze o astfel de comisie, dar am câteva nelămuriri. În primul rând, această discuţie apare din patru în patru ani, când se apropie campania electorală. În urmă cu patru ani se făcea scandal să nu vindem Termica. Nu a fost vândută, a venit criza şi nu a mai vrut-o nimeni, iar acum ne confruntăm cu datorii şi alte probleme”, a spus Seeredenciuc.
El a reproşat faptul că în loc să se procedeze democratic, ca la toate celelalte comisii care s-au constituit de-a lungul timpului, în actualul proiect membrii comisiei sunt deja numiţi, nu se mai aleg prin votul tuturor consilierilor.
Remarcile viceprimarului l-au enervat pe Donţu, care a izbucnit:
“S-au furat 70 de milioane! Au dispărut 70 de milioane de la Termica, ce vă uitaţi la mine aşa?”. El a fost rapid atenţionat de colegii săi să coboare tonul.
“Nu ţipaţi la mine. Nu văd de ce v-aţi enervat. Aici scrie foarte clar, e reducerea capitalului social al societăţii”, i-a spus Seredenciuc.
“Părerea mea este că vreţi să faceţi zarvă, sunteţi convins că nu va fi votat, pentru că nici nu are cum fi votat, e făcut total aiurea şi cred că vă gândiţi cu îngrijorare ce veţi face dacă ar fi aprobat”, a concluzionat Seredenciuc.
De altfel, un alt consilier local, Neculai Barbă, a catalogat proiectul USL drept un “demers politicianist”.
În cele din urmă, după aproape o oră de discuţii în contradictoriu, proiectul USL a fost respins, cu doar şapte voturi pentru (ale PSD şi PNL), nouă voturi contra şi şapte abţineri.
Şedinţă extraordinară de analizare a situaţiei Termica
Abia la finalul şedinţei de Consiliu Local, primarul Ion Lungu a luat cuvântul, exprimându-şi opinia despre cele discutate:
“Nu avem nimic de ascuns şi de aceea am dat viza pentru introducerea acestui proiect în şedinţa de Consiliul Local. Eu am considerat că aceasta comisie este una de bună-credinţă, numai că după ce am văzut conferinţa de presă a PSD am înţeles că este vorba de cu totul altceva. Deja eram condamnat, judecat, se vorbea de abuzurile primarului Lungu, deci era clar că eu sunt ţinta. Mă interesează la fel de mult să ţinem în mână situaţia de la Termica, nu este deloc o problemă uşoară, pentru că sistemul centralizat de termoficare este în faliment la nivel de ţară. Cazul cel mai concret este la Iaşi, unde o societate geamănă cu a noastră este în faliment şi nu mai poate da căldură şi apă caldă locuitorilor. La noi nu a apărut această problemă, înseamnă că noi am gestionat-o un pic mai bine”.
El l-a rugat pe Donţu să-şi retragă acuzele şi a propus ca în perioada următoare să se ţină o şedinţă extraordinară de analizare a situaţiei Termica, apoi, pe rând, să fie analizată şi situaţia celorlalte societăţi ale Consiliului Local, ACET şi TPL.
(28 oct 2011, 12:32:30