Accidentele de muncă ar trebui să se reducă în mod considerabil în următorii ani. Anunţul a fost făcut la Gura Humorului, de către directorul pentru securitate şi sănătatea muncii din cadrul Inspecţiei Muncii, Dumitru Bănici, care a spus că în următorii trei ani numărul evenimentelor de muncă trebuie reduse cu 25%.
Bănici a fost prezent ieri la Gura Humorului pentru a participa la un simpozion cu tema „Prevenirea riscurilor în activitatea de mentenanţă”, organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava în cadrul Săptămânii europeane pentru securitate şi sănătate în muncă. Făcând referire la tema simpozionului, Bănici a arătat că ponderea evenimentelor de muncă în activitatea de mentenaţă se situează pe locul patru, cu 12% din totalul accidentelor. Pe primele locuri sunt accidentele din construcţii, transporturi şi protecţie şi gardă.
Dumitru Bănici a declarat că la capitolul securitate şi sănătatea muncii, activitatea a fost lăsată pe plan secundat în ultima perioadă, prioritatea fiind scoaterea la iveală a locurilor de muncă fără forme legale. El a subliniat că inspectorii de muncă trebuie să verifice situaţia reală de lucru de la locurile de muncă. Asta în condiţiile în care, susţine Dumitru Bănici, pe unele dosare ale firmelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a depus praful.
„Am scos la suprafaţă aproximativ un milion de contracte. Oarecum, activitatea de securitatea şi sănătatea muncii a fost pe planul doi. Consider că se impune ca toţi inspectorii de muncă să acorde o atenţie maximă locurilor de muncă, pentru că acolo se produc accidentele. Astfel, 80% din activitatea inspectorilor de muncă ar trebui să fie în teren, pentru a identifica riscurile şi pentru a stabili măsuri clare de prevenţie”, a spus Dumitru Bănici.
El a mai adăugat că, din punctul său de vedere, activitatea inspectorilor de muncă trebuie îndreptată în special pe prevenţie, pentru a se evita producerea unor accidente de muncă.
La rândul său, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat că activitatea de mentenanţă înseamnă prevenirea accidentelor de muncă, însă şi în acest domeniu se înregistrează astfel de evenimente. Creţuleac a spus că în activităţile de mentenanţă, respectiv reparaţii, curăţenie sau revizii, este obligatorie respectarea tuturor procedurilor, a metodologiei de intervenţie şi a ordinii tehnice de efectuare a intervenţiilor asupra utilajelor.