În saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie Suceava s-a deschis ieri expoziţia intitulată „Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”.
73 de exponate care se încadrează în categoria Tezaur
Expoziţia, care, aşa cum a spus la vernisaj directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, este cea de-a doua manifestare organizată în cadrul parteneriatului cu Muzeul Naţional Brukenthal, etalează doar o mică parte din Colecţia de arme şi armuri a muzeului sibian, colecţie care cuprinde cca. 3.000 de piese.
Pentru cele 73 de exponate care se încadrează în categoria Tezaur, selectate dintre piesele reprezentative ale colecţiei Muzeului Naţional Brukenthal, s-a achitat o poliţă de asigurare în valoare de 60.500 de lei.
Expoziţia, al cărui curator sibian este muzeograful dr. Anca Niţoi, este realizată de un colectiv de colaboratori suceveni alcătuit din muzeografii dr. Dan Ivănuş şi drd. Marcel Catrinar, cu sprijinul restauratorilor Călin Boboc, Dorin Barbu şi al conservatorilor Olimpia Trâmbiţaş, Ramona Stancu, Vasilica Cotoc, Tiberiu Polocoşeriu şi Florentina Milici.
De la cămăşi de zale, scuturi şi arbalete, la muschete, puşti cu fitil şi pistoale cu cremene
Piesele expuse (de la coifuri, cămăşi de zale, scuturi şi arbalete de secol XV realizate în atelierele transilvane, la cuirase-pieptar, halebarde şi suliţe din sec. al XVI-lea, muschete, puşti cu fitil şi pistoale cu cremene din sec. XVII-XVII, dar şi săbii de cavalerie şi puşti mai moderne), cărora li se adaugă câteva reproduceri cu imagini de epocă ale turnurilor şi porţilor sibiene care aparţineau breslelor de meşteşugari, ilustrează evoluţia sistemului de apărare, a armamentului şi echipamentului militar din Sibiul medieval şi modern.
Conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a subliniat faptul că expoziţia demonstrează că „spaţiul românesc, în ceea ce priveşte tehnica militară în acea perioadă, nu a fost cu nimic mai prejos decât alte zone europene”.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie
Muzeograful Marcel Catrinari a precizat că expoziţia etalează arme albe şi arme de foc prezentate într-o desfăşurare care reliefează „evoluţia tehnicii militare în timp”, piese alături de care sunt expuse câteva reviste de specialitate care ilustrează şi explică funcţionarea unor arme de foc cum sunt cele cu cremene sau cu fitil.
Expoziţia beneficiază de un catalog care oferă informaţii despre Colecţia de arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal, catalog care descrie fiecare piesă în parte. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie.