Unul dintre cei mai graşi suceveni, Valeriu Ţurcănaşu, bărbatul care din cauza greutăţii corporale de 241 kilograme a rămas prizonier în propria casă, a început lupta pentru supravieţuire. La mai bine de un an de când nu şi-a mai părăsit locuinţa, timp în care a încetat să mai spere că există o salvare în cazul său, Puiu, aşa cum îi spun prietenii, a fost internat într-o clinică din Capitală, unde medicii îl ajută să slăbească.
Pentru a ajunge acolo a fost însă nevoie de o adevărată mobilizare de forţe. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au avut o misiune cu greutate, aceea de a-l scoate din apartamentul situat la etajul IV al unui bloc de pe strada 6 Noiembrie pe uriaşul de peste 200 de kilograme. Şase oameni s-au chinuit să-l coboare pe Puiu pe scări şi să-l urce în ambulanţa specială care-l aştepta în faţa imobilului, întreaga operaţiune durând aproape o oră.
O comisie de zece medici l-a examinat la internarea în clinica universitară
Valeriu Ţurcănaşu a început o viaţă nouă săptămâna trecută, când, cu ajutorul unui prieten cu relaţii, s-a internat în Spitalul Elias din Capitală. În prima zi petrecută în cunoscuta clinică universitară, Puiu a fost examinat de o comisie formată din nu mai puţin de zece medici, printre care endocrinolog, cardiolog, nutriţionist, chirurg, internist, dermatolog. Ulterior, şi rezultatul investigaţiilor efectuate în cazul lui Ţurcănaşu avea să fie unul neobişnuit. Spre surprinderea tuturor, analizele au arătat că suceveanul se bucură de o sănătate „de fier”, în ciuda surplusului de kilograme.
„Analizele au ieşit foarte bune, în afară de o infecţie în corp nu mi-au depistat nimic grav. Stau bine cu ficatul şi rinichii, nu am diabet şi nici probleme deosebite cu inima. Deocamdată fac un tratament cu antibiotice, pentru nişte furuncule care mi-au apărut pe piele, sub burtă, acolo unde s-a format aşa numitul buzunar”, a explicat Puiu.
Şi-a verificat greutatea în spitalul Elias folosindu-se de un cântar pentru alimente
Tot el povesteşte că, în paralel cu medicaţia prescrisă de doctori, urmează şi un regim alimentar strict. Şi-a pus mari speranţe în noua dietă şi se declară mulţumit de primele rezultate, care n-au întârziat să apară.
„La două zile de când am început programul de slăbire am reuşit să mă urc pe cântar şi să-mi verific greutatea. Am constatat că am 241 de kilograme. Era un cântar pentru alimente”, mărturiseşte Puiu, care ultima oară când şi-a măsurat greutatea corporală, acum aproape doi ani, cântărea 208 kilograme.
La Elias, Valeriu Ţurcănaşu ocupă un salon cu un singur pat din secţia de Endocrinologie. Mănâncă cinci mese pe zi, care conţin în total 800 de calorii. Meniul este unul foarte variat, gustos şi atât de hrănitor încât uneori „nici nu pot să termin tot din farfurie”.
„Într-o dimineaţă mănânc un ou fiert tare cu o cană de ceai neîndulcit. La ora 10.00 am un supliment de brânză nesărată sau iaurt degresat. La amiază servesc supă, iar la felul doi carne de vită sau pui cu garnitură de legume ori cartofi natur. La 16.30-17.00, primesc al doilea supliment, de obicei un măr copt. Seara, la cină, mă hrănesc cu legume fierte, cum ar fi păstăi. Pâinea este exclusă”, dezvăluie Puiu.
Încă nu s-au decis cum îl scapă de surplusul de kilograme: cu dietă sau printr-o intervenţie chirurgicală
În cazul lui Valeriu Ţurcănaşu, riscurile medicale sunt mari, având în vedere obezitatea morbidă de care suferă. Pentru uriaşul de 241 kilograme adevărata luptă pentru supravieţuire abia acum începe, spun doctorii care-l au în grijă. În zilele următoare, Puiu va afla dacă va slăbi cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale sau doar cu dietă. Chiar dacă nu ştie ce-i rezervă viitorul, Ţurcănaşu şi-a propus să fie optimist şi ţine să le mulţumească medicilor care se ocupă de el.
„Am mare încredere în doctorii de la Elias, Simona Fica, Radu Mihalca, Sorin Ioacără, Cătălin Copăescu, asistenta-şefă de la Endocrinologie, Vali Săvescu”, a precizat suceveanul.
Povestea unuia dintre cei mai graşi suceveni
Valeriu Ţurcănaşu are 58 de ani şi a început să se îngraşe, culmea, în armată (februarie ’74 – iunie ’75). Puiu a lucrat ani la rând ca vânzător-măcelar în toate halele de carne din municipiul Suceava, la Arini, Iţcani, Burdujeni, la hala din zona Tipografiei şi cea de pe Mărăşeşti. În 1984 a fost nevoit să-şi schimbe locul de muncă. A ajuns să lucreze la fabrica de pâine, ca magazionier. Ulterior, s-a angajat ca merceolog, dar în ‘96 postul s-a desfiinţat. De atunci a rămas fără serviciu, iar odată cu şomajul a început să adune şi kilogramele. Ca să nu stea degeaba şi să-şi asigure traiul zilnic s-a apucat de comerţ. Avea maşina lui şi ajuta o femeie să aducă marfă de la ucraineni pentru a o vinde în bazar şi în piaţă. A continuat cu această activitate până acum aproape doi ani când, la ieşirea din bloc, a alunecat pe treptele acoperite de zăpadă şi s-a lovit la spate. Accidentul l-a pus serios pe gânduri, aşa că la scurt timp şi-a vândut maşina. Deja crescuse fulminant în greutate, iar lipsa rutinei zilnice l-a adus în pragul unei depresii. A continuat să se îngraşe până când aproape fiecare mişcare a devenit un chin. Din septembrie 2010 nu a mai părăsit deloc apartamentul.
Vasile Ţurcănaşu locuieşte singur. Trăieşte doar cu banii pe care i-i trimite regulat fiul său, 100-150 de euro pe lună. Cumpărăturile i le face “o doamnă profesoară” din bloc, care îi mai trimite şi câte o supă. Nu are nici un venit, fiindcă nu a reuşit să-şi facă dosarul de pensionare. Un prieten îi plăteşte facturile la întreţinere, curent, telefon, îi aduce rebusuri şi ziare. Tot el este cel care îl ajută să obţină o pensie de la stat şi să se trateze la Elias. Puiu îşi face curăţenie singur, aşa cum poate, la fel şi mâncare. De-a lungul anilor a încercat diverse diete, dar nici una nu l-a scăpat de depozitele de grăsime. În ultimul timp, în lipsa banilor, nu s-a mai gândit deloc la calorii şi regimuri alimentare.
(26 oct 2011, 11:30:36