Suceveanul Vladimir Hapenciuc, care a trecut prin orăşelul morav Uhersky Ostroh (localitate din Sud-Estul Cehiei, situată la cca. 50 km de graniţa cu Slovacia şi cam la aceeaşi distanţă de frontiera cu Austria) a remarcat, la marginea unei şosele, un monument din marmură gri ridicat spre cinstirea eroilor Armatei Române care şi-au pierdut viaţa luptând pentru eliberarea unor teritorii din afara graniţelor ţării.
Ziua Armatei Române, care se sărbătoreşte la data de 25 octombrie, marchează momentul de împlinire naţională din toamna anului 1944, zi în care militarii români au eliberat oraşul Carei, ultima localitate de pe teritoriul ţării ocupată în urma Dictatului de la Viena.
După eliberarea Careiului, Armata Română a desfăşurat acţiuni militare în afara graniţelor ţării, în Ungaria şi Cehoslovacia, ajungând până în Austria.
Numai în luptele purtate în intervalul 18 decembrie 1944 - 12 mai 1945, din totalul celor 248.450 de militari ai Armatei Române care au participat la operaţiunile militare de pe frontul cehoslovac, au căzut 67.495 de ofiţeri şi soldaţi, mulţi dintre aceşti eroi fiind înhumaţi în locuri necunoscute.
Monumentul din localitatea Uhersky Ostroh, în marmura căruia au fost dăltuite cuvintele „Slavă Armatei Române!”, menţionează numele a nouă eroi căzuţi în luptele pentru apărarea acelei zone. Este vorba de sublocotenentul Vasilescu Dumitru şi soldaţii Filip Barbu, Preda Eugen, Teodorescu Ion, Morariu Ion, Cojocaru Ion, din Batalionul 9 Vânători de Munte, şi Maxim Aurel, Tănase Dumitru şi Chelţa Mihai, din Batalionul 10 Vânători de Munte.
Poate că familiile acestora află abia acum locul în care militarii români au căzut la datorie.
(26 oct 2011, 12:48:13
Când ajunge ministru al Apărării unul care a dat dovadă de eroism în luptele cu fleicile de la popotă şi e general cu 4 stele, nu te mai miră nimic.