În perioada 29 -30 octombrie, în Piaţa „Nada Florilor” din municipiul Fălticeni se va desfăşura ediţia a VIII-a a sărbătorii pomicultorilor din bazinul pomicol Fălticeni, “Târgul Mărului”.
Expoziţia cu vânzare de fructe, utilaje agricole, produse din carne şi preparate din carne, produse lactate, produse de panificaţie, produse de cofetărie şi patiserie va putea fi vizitată sâmbătă începând cu ora 10,00.
Tot sâmbătă, la ora 10,00, va începe un spectacol folcloric în care vor evolua Ansamblurile folclorice ale Clubului Copiilor Fălticeni, Ansamblul Folcloric “Trandafirul” al Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”. Începând cu ora 13,00, pe scena din Piaţa “Nada Florilor” va avea loc un Concert - spectacol susţinut de Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” Suceava.
Expoziţie de produse, cu vânzare
În zona Pieţei “Nada Florilor” va avea loc sâmbătă, începând cu ora 11,00, o expoziţie canină. Duminică, 30 octombrie, cele mai frumoase şi mai gustoase mere obţinute în livezile Fălticeniului vor putea fi admirate într-o expoziţie comună a pomicultorilor. Aceasta va fi deschisă până la ora 17,00, vizitatorii putând cumpăra, pe lângă fructe şi legume şi produse din carne şi preparate din carne, produse lactate, produse de panificaţie, produse de patiserie.
De la ing. Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, am aflat că recoltatul a început pe 3 octombrie şi se va termina până la sfârşitul lunii octombrie dacă timpul va fi de partea pomicultorilor, perioada optimă de recoltare fiind pentru zona Fălticeni 1 – 20 octombrie.
“Asociaţia are peste 300 de hectare şi se tot extinde pentru că se plantează în fiecare an câte 10 – 20 hectare. Este un lucru îmbucurător că se extind livezile, dar plantaţiile se fac prin eforturi proprii, pentru că accesul la subvenţii este greoi şi de cele mai multe ori costisitor”, ne-a spus ing. Mircea Costişevschi.
Valorificarea merelor, problema cu care se confruntă pomicultorii
Majoritatea producţiei de mere va fi valorificată în pieţe. Dorinţa producătorilor este ca o parte din merele de la Fălticeni să se regăsească pe băncile elevilor în cadrul programului guvernamental lapte – corn – măr.
“Producătorii de mere din Fălticeni nu au reuşit să intre cu o parte din producţie în supermarketuri, întrucât preţul oferit producătorului este mic. Pe raft preţul include tot felul de taxe, comisioane, iar banii sunt daţi după câteva luni de la livrarea merelor. Sper să livrăm mere în şcoli şi să ne menţinem în continuare pe piaţa liberă”, ne-a declarat ing. Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni.
Evenimentul din acest weekend de la Fălticeni este organizat de Primăria municipiului Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Consiliul Judeţean Suceava, Agropomicola Rădăşeni, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Fălticeni şi Centrul Cultural Bucovina.