În primele nouă luni ale anului, peste 20 de suceveni şi-au încheiat activitatea de asistenţi maternali şi au părăsit sistemul de protecţie a copilului. Şase dintre ei s-au pensionat, 11 şi-au dat demisia, trei persoane nu au mai solicitat Protecţiei Copilului Suceava reatestarea dreptului de a face meseria de asistent maternal, iar unei persoane i s-a retras atestatul, pentru că din punct de vedere medical nu mai era compatibilă cu această activitate.
646 de copii, îngrijiţi de 427 de asistenţi maternali
În acest moment, după cum ne-a spus şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, sunt înregistraţi 646 de copii şi tineri (103 minori au certificate de încadrare în grad de handicap), care beneficiază de o măsură de plasament la unul dintre cei 427 de asistenţi maternali suceveni.
Din numărul total de copii şi tineri aflaţi în plasament, 73 au vârsta cuprinsă între 0-2 ani, 343 de între 2 – 10 ani, 159 de minori au vârsta între 10 – 14 ani, 57 - între 14 – 18 ani şi 14 beneficiari au peste 18 ani. În municipiul Suceava sunt doar 14 asistenţi maternali, care au grijă de 17 copii, patru dintre aceştia fiind cu grad de handicap.
Cei mai mulţi „părinţi de profesie”, la Fălticeni
De la începutul acestui an, pentru 76 de copii s-a instituit măsura de plasament la un asistent maternal, iar pentru alţi o sută de copii măsura de plasament la asistent maternal a fost revocată, pe motiv de reintegrare a copilului în familia naturală sau lărgită, adopţie, înlocuirea măsurii plasamentului de la asistent maternal la apartamente sau căsuţe de tip familial, pentru copiii mai mari, în vederea unei vieţi independente.
În fruntea localităţilor cu cei mai mulţi „părinţi de profesie” – 76, se află municipiul Fălticeni, urmat de localitatea Dolhasca – 57, Bogdăneşti – 49, Baia – 44, Siret – 29, Salcea – 24.
Margareta Isăilă ne-a explicat că „îngrijirea familială temporară - serviciul de asistenţă maternală - este o alternativă faţă de plasamentul în instituţii de stat şi oferă copiilor abandonaţi sau cu risc de abandon, îngrijirea într-un mediu familial, care-i oferă siguranţă”. Copiilor abandonaţi li se oferă şansa de a trăi în familia asistentului maternal, de a beneficia de atenţie individualizată pe care, după cum a explicat Margareta Isăilă, „numai familia o poate acorda”.
„Chiar dacă perioada plasamentului în asistenţă maternală este limitată în timp, influenţa ei asupra vieţii copilului poate fi majoră”, a completat şefa Protecţiei Copilului Suceava.