Intimidare, taxă de şmecher şi, dacă era nevoie, violenţă. Aşa poate fi descrisă, în câteva cuvinte, activitatea grupării interlope împotriva căreia s-a acţionat în forţă în dimineaţa zilei de luni şi care, speră victimele acestora, a fost în sfârşit anihilată. Mai întâi au fost acţiuni brutale izolate, după care „şmecherii” din Frasin şi Stulpicani s-au aliat, devenind o adevărată grupare interlopă. Cum acţiunile violente s-au înmulţit în vara acestui an, un alt grup de tineri a început să reacţioneze, doi dintre membrii principali ai grupării fiind bătuţi.
Răzbunarea acestora a fost cruntă. Un tânăr de 22 de ani a fost atacat cu sălbăticie pe o uliţă din Stulpicani, cu parii şi cu o sabie, la o lună de zile de la agresiune acesta continuând să se zbată între viaţă şi moarte.
Primarul din Stulpicani: „Încă din 2008 exista deja acest fenomen de constituire a unor tineri într-un grup cu un mod de acţiune dirijat”
Cam aşa arată succint povestea grupării infracţionale Vâju-Flocea, cel puţin după relatările oamenilor din Stulpicani, acolo unde au ajuns ieri reporterii Monitorului de Suceava.
Începând chiar de la primarul comunei Stulpicani, Vasile Ostanschi, gruparea nu era deloc o necunoscută.
„Încă din 2008 exista deja acest fenomen de constituire a unor tineri într-un grup cu un mod de acţiune dirijat, deloc întâmplător”, a precizat încă de la început primarul. Acesta spune că atunci când au existat plângeri de la victime, poliţiştii locali şi-au făcut treaba şi au trimis dosarele penale la procurori, însă de foarte multe ori victimele îşi retrăgeau declaraţiile.
Totuşi, şi el admite că reacţia organelor de cercetare a fost mult timp palidă.
„Pe parcurs, acest grup şi-a consolidat poziţia, a generat efecte negative din ce în ce mai multe, iar treptat organele abilitate ale statului au scăzut forţa de acţiune. Ca atare, grav este că s-a ajuns la o tentativă de omor calificat”, a mai declarat primarul.
Victima membrilor grupării, „legumă” pe pat de spital
Primarul a făcut referire la atacul din seara zilei de 20 septembrie, când Gavril Dumbravă, un tânăr în vârstă de 22 de ani, tot din Stulpicani, a fost atacat cu sălbăticie pe o uliţă din localitate.
Lovit violent în cap cu parii şi cu o sabie, tânărul de 22 de ani a ajuns în stare critică la spital.
Acest tânăr de 22 de ani face parte dintr-un grup care, în vara acestui an, s-a revoltat împotriva clanului. La Tărnicoara-Ostra, fraţii Alexandru Constantin Flocea, zis Ali, şi Ştefan George Flocea, zis Pletosul, doi dintre membrii grupării, au fost bătuţi măr de cei care au luat hotărârea de a lua atitudine.
Ca răzbunare, pe 20 septembrie, s-a petrecut atacul criminal asupra tânărului de 22 de ani.
După mai multe săptămâni petrecute pe un pat al Spitalului Judeţean Suceava, acum câteva zile tânărul a fost transferat la un spital din Iaşi. De când a fost lovit, abia a articulat câteva cuvinte, a slăbit câteva zeci de kilograme şi are creierul puternic afectat de lovituri. Practic, tânărul de 22 de ani este acum o legumă, iar speranţele de refacere sută la sută sunt aproape nule.
Pentru acest atac criminal, trei dintre membrii grupării, fraţii George Ştefan Flocea zis Pletosul şi Alexandru Constantin Flocea zis Ali precum şi Marian Catrinar, toţi din Stulpicani, se află în arest de câteva săptămâni. De asemenea, şi Alexie Pitişciuc, zis Vâju, nimeni altul decât capul grupării săltate luni de structurile de combatere a crimei organizate, precum şi Ionel Remus Şecman, şi el apropiat al grupării, sunt cercetaţi şi ei pentru această tentativă de omor calificat.
Acuzaţi că au sechestrat un copil de 15 ani
Această tentativă de omor este însă doar vârful acţiunilor violente ale grupării. Ieri, în Stulpicani, în câteva ore petrecute acolo, am întâlnit numeroşi localnici care au fost victimele unor membri ai grupării. Majoritatea celor cu care am vorbit au şi depus reclamaţii la vremea respectivă.
Vasile Ştefănel Tiron, în vârstă de 15 ani, a fost sechestrat şi bătut. S-a întâmplat după ce el şi fraţii săi s-au întors din străinătate.
„Au auzit că am venit din Italia şi m-au acostat pe stradă şi au început să-mi ceară bani. Eu m-am dus imediat la poliţie. După ce am depus plângere, m-au prins pe drum şi mi-au spus să nu mai ies din casă că mi-am făcut de lucru cu cei mai mari şmecheri şi o să am de-a face cu toţi şmecherii. Mă întrebau ce am căutat la fraierii de poliţişti”, ne-a declarat Daniel Tiron.
Dacă în cazul său a fost vorba doar de ameninţări, fratele său Vasile Ştefănel a fost sechestrat şi bătut.
Mama băiatului, Elena Tiron, ne-a spus că, după ce a fost sechestrat, fiul său de 15 ani are nevoie de şedinţe de consiliere psihologică, nereuşind încă să treacă peste momentul de teroare.
În ceea ce-i priveşte pe atacatori, aceştia au declarat organelor de poliţie că minorul de 15 ani le-ar fi tăiat cauciucurile de la două maşini şi au negat că l-ar fi sechestrat, spunând că doar l-au „atenţionat” şi le-au cerut părinţilor despăgubiri.
Tragedia unui bărbat care s-a sinucis, pusă, de mama acestuia, pe seama membrilor grupării
O poveste tragică are Valeria Flocea, o femeie al cărei fiu, în vârstă de 40 de ani, s-a sinucis pe 1 mai 2011.
Aceasta este convinsă că starea în care a intrat fiul său este legată şi de o parte a membrilor grupării, care i-au luat acestuia foarte mulţi bani.
„Băiatul meu a stat cinci ani în Italia şi a venit acasă cu un miliard şi trei sute de milioane. Casa mi-a fost inundată şi de aia a venit băiatul acasă, să mă ajute. Ei tot l-au urmărit să le dea bani, şi iar bani. Mulţi bani i-au luat”, ne-a povestit printre lacrimi mama îndurată.
Taxă de protecţie, împrumuturi cu camătă şi maşini incendiate
Mărturiile cutremurătoare nu se opresc aici.
„Tot mă terorizau, îmi cereau taxă de protecţie. Mă ameninţau, au intrat în casă peste mine în timp ce eram la vărul meu. Mă băteau... în fiecare zi mă întâlneam cu ei şi de fiecare dată săreau la scandal.
Umblam prin sat numai prin livezi, nu puteam ieşi în drum”, ne-a povestit şi Florin Popa.
O altă victimă, acelaşi mod de acţiune.
„M-au bătut bine şi după vreo trei zile m-am întâlnit cu ei şi le-am dat banii pe care mi i-au cerut. I-am dat de frică, îmi spuneau că mă bat, că mă omoară. Taxă de protecţie, pentru ce să plătesc taxă de protecţie?”, s-a întrebat şi Ionuţ Catargiu.
Din câte se pare, cei care au ajuns să facă legea în zonă obişnuiau şi să împrumute sume de bani şi apoi să ceară dobânzi exorbitante. De exemplu, pentru 50 de lei împrumutaţi, cereau să li se înapoieze 150 de lei, iar după un timp reveneau şi cereau taxa de şmecher.
Alţi doi localnici din Stulpicani cu care am reuşit să vorbim, Vasile Scheuleac şi Nicolae Scheuleac, ultimul, cumnatul lui Gavril Dumbravă, tânărul aflat în stare gravă la spital, susţin că au avut maşinile incendiate de membri ai grupării, de asemenea şi aceste cazuri fiind reclamate la poliţie.
Oameni avertizaţi în scris de poliţie să-şi ia măsuri de precauţie
În săptămânile dinaintea acţiunii de descindere de luni dimineaţă, localnicii din Stulpicani care aveau depuse plângeri împotriva membrilor grupării au fost avertizaţi în scris de poliţie să îşi ia măsuri de precauţie. De exemplu, unul dintre tinerii cu care am vorbit, printr-un proces verbal primit în data de 13 octombrie, era atenţionat „să nu se deplaseze în locuri sau pe trasee izolate, singur, pe timp de noapte”, „să asigure, pe cât posibil, iluminatul exterior al locuinţelor proprietate”, „să evite contactul cu membrii grupării infracţionale al cărui lider este Pitişciuc Alexie, zis Vâju” şi „să anunţe de îndată organele de poliţie orice situaţie suspectă sau de risc care îi priveşte pe aceştia sau pe membrii familiei”. Pentru o bună şi rapidă comunicare, acestuia i s-au comunicat şi numerele de telefon mobil ale unor poliţişti.
(26 oct 2011, 11:09:35