Trei deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Miercurea Ciuc sunt cercetaţi penal pentru că ar fi înşelat mai multe persoane prin telefon, printre păgubiţi aflându-se şi o bătrână din municipiul Fălticeni, pe care ar fi înşelat-o cu 8.000 de lei, păcălind-o că ar fi câştigat un premiu mare.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), împotriva celor trei deţinuţi s-a început urmărirea penală de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Suspecţii sunt Iulian Vasile Lazăr (31 de ani), din municipiul Piatra Neamţ, cercetat pentru înşelăciune, Gheorghe Diaconu (38 de ani), din comuna nemţeană Grumăzeşti, şi Mihai Nedelcu (24 de ani), din judeţul Braşov, ultimii doi fiind acuzaţi de complicitate la înşelăciune.
Potrivit poliţiei, Lazăr era cel care suna victimele.
„Le prezenta ca adevărate fapte mincinoase, respectiv câştigarea unui premiu în valoare de 20.000 de euro şi necesitatea efectuării unei plăţi reprezentând comisioane bancare. Ceilalţi doi contactau rude aflate în libertate care erau dispuse să ridice sumele de bani trimise de părţile vătămate, sume care ulterior intrau în posesia celor trei suspecţi”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.
Cum a fost păcălită bătrâna din Fălticeni
Printre victimele celor trei deţinuţi se numără şi Elena C., în vârstă de 75 de ani, din Fălticeni.
Pe 13 iulie a.c., septuagenara a fost sunată pe telefonul fix de o persoană care s-a recomandat a fi Adrian Dumbravă, director executiv la Romtelecom.
Vocea de la celălalt capăt al firului i-a spus că postul ei telefonic a fost desemnat câştigătorul unui premiu în valoare de 83.000 de lei.
Individul i-a spus bătrânei că banii îi vor fi viraţi într-un cont bancar, însă trebuie să plătească un comision în valoare de 8.000 de lei, prin Western Union. Credulă, bătrâna a trimis „comisionul”, însă când a verificat la bancă, nu exista nici un cont pe numele ei, aflând într-un final că a fost victima unei escrocherii.
A plătit „comisioane” de 27.300 de lei, convins că a câştigat 20.000 de euro
Escrocheriile cu false premii, promoţii la telefon au făcut sute de victime, câteva zeci fiind din judeţul Suceava. Deşi în mass-media au apărut numeroase exemple cu păgubiţii acestui gen de înşelăciune, escrocii continuă să găsească în continuare naivi care să creadă în povestea premiilor la telefon, care trimit bani, chipurile taxe, comisioane, fără nici cea mai mică verificare prealabilă.
La sfârşitul anului trecut, un tânăr în vârstă de 30 de ani din Suceava a virat nu mai puţin de 27.300 de lei într-un cont bancar, convins că a câştigat 20.000 de euro. El primise un SMS prin care a fost anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Dând dovadă de o naivitate extremă, acesta a acceptat condiţiile „organizatorului”, pe care chiar el l-a contactat telefonic, trimiţându-i „comisioane obligatorii” pentru a intra în posesia premiului. Victima a trimis banii prin Western Union, virând în contul escrocului nu mai puţin de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică aproape o treime din inexistentul câştig. Abia după ce a trimis a patra tranşă de bani acesta a realizat că ceva nu este în regulă şi a depus plângere la Poliţia municipiului Suceava.
(22 oct 2011, 16:58:09
Ce n-am înțeles este de ce deținuții au telefoane mobile în celulă. Cu ce se ocupă cei de la penitenciare? Doar să le dea masă, casă și căldură? Poate persoanele păcălite ar trebui să dea în judecată și penitenciarul (directori, paznici etc.) pentru recuperarea banilor (deoarece acești infractori nu ar trebui să aibă acces la telefoanele mobile) astfel încât ar trebui băgați la infracțiunea de complicitate la înșelăciune (nici nu știu dacă există încadrarea asta).