Potrivit precizărilor salvamontiştilor suceveni, vremea în munţii din judeţ se anunţă nefavorabilă la final de săptămână, cu posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă şi chiar ninsoare la altitudini mai mari de 1.200 de metri.
“Recomandăm evitarea traseelor de creastă în caz de lapoviţă şi ninsoare, pentru că marcajele devin mai greu de observat, folosirea ţinutei de iarnă şi informarea telefonică prealabilă despre starea traseelor. Putem fi contactaţi la numărul 0745313052 sau la dispeceratul naţional, la numărul 0salvamont şi este bine să fie anunţată deplasarea, mai ales în cazul grupurilor, în special dacă acestea includ copii sau persoane neexperimentate în drumeţii. Abordarea matinală a traseelor este utilă în această perioadă, iar consumul de alcool ar trebui evitat”, ne-a spus Voicu Raia, şeful Serviciului Public Salvamont al judeţului Suceava.
Accesul auto spre masivul Rarău se poate face pe drumul Izvorul Alb până la Sihăstrie, apoi doar cu vehicule cu tracţiune integrală echipate de iarnă. Drumul Pojorâta - Rarău este deschis pentru maşini cu cauciucuri de iarnă şi pe care se pot instala la nevoie lanţuri, iar drumul Chiril –Rarău poate fi parcurs în siguranţă până la mănăstire, restul rutei nefiind recomandată din cauza porţiunilor cu gheaţă.
Pentru masivul Giumalău, accesul auto este posibil pe traseul Rusca- Giumalău cabană, numai 4-5 km, restul se poate parcurge pietonal.
Pentru masivul Călimani, accesul auto este posibil până la şantier, dar salvamontiştii au precizat că marcajele în zonă sunt deteriorate pe anumite porţiuni şi unele poteci sunt închise de vegetaţie.
Salvamontiştii suceveni au mai anunţat că există trasee închise în zona Rarău-Giumalău. Este vorba despre cel marcat cu triunghi galben, de la Valea Seacă spre Poiana Sihăstriei, cel marcat cu bandă galbenă de la Rusca spre cabana Giumalău şi Valea Putnei, precum şi despre traseul marcat cu bandă albastră de la Vatra Dornei la Obcina Mică.