Cea de-a treia ediţie a Târgului „Produs în Bucovina” s-a deschis în cursul zilei de ieri în parcarea Iulius Mall Suceava. Oferta de produse tradiţionale din judeţul Suceava este prezentată de 35 de producători şi procesatori de carne şi lapte, la care se adaugă şi 30 de meşteri populari.
La standurile firmelor prezente, sucevenii au la dispoziţie o ofertă extrem de variată de produse, tot felul de preparate din carne şi din lapte, peşte, miere de albine, legume şi fructe, dulceaţă, produse naturiste, miere de albine, dulciuri, prăjituri şi must.
În cadrul târgului au fost amenajate şi mai multe stâne, acolo unde sucevenii vor putea gusta din caşul, brânza şi balmoşul făcute de ciobani.
De asemenea, în cadrul târgului, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Plaiul Bucovinei” au organizat şi o expoziţie de animale. La stâna amenajată de această asociaţie, sucevenii pot veni să se delecteze cu viţel la proţap, miel la ceaun şi balmoş.
Târgul va fi deschis până duminică, 23 octombrie a.c.
Flutur a cumpărat un sac de mere şi a primit busuioc
La deschiderea târgului a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta cumpărând un sac de mere. În timp ce vizita standurile, unul dintre expozanţi i-a oferit şefului administraţiei judeţene un buchet de busuioc.
Flutur i-a îndemnat pe suceveni să viziteze Târgul „Produs în Bucovina” şi să cumpere produsele expuse.
„Intenţia noastră este să facem reclamă şi să încurarăm vânzarea produselor autohtone din judeţul Suceava. Îndemnul meu pentru suceveni este să vină şi să cumpere produse sănătoase, produse tradiţionale. Consider că Asociaţia <Produs în Bucovina> s-a validat în ţară şi asta se vede în vânzările pe care le are în toată ţara. Asta înseamnă că a crescut preferinţa populaţiei pentru produsele din judeţul Suceava. Consiliul Judeţean Suceava a avut această iniţiativă şi vom continua să promovăm produsele tradiţionale din judeţul Suceava”, a spus Flutur.
El a subliniat că, din punctul său de vedere, consumul de produse autohtone trebuie să fie o datorie pentru suceveni, astfel încât producătorii şi procesatorii suceveni să poată să-şi comercializeze mai uşor produsele.
Şeful administraţiei judeţene a mai spus că în momentul de faţă este necesară o ofensivă mai puternică pentru vânzarea cartofilor, în condiţiile în care producţia de anul acesta a depăşit toate aşteptările.
„Dacă vor să se asocieze cei care produc cartofi, să o facă, pentru că vor vinde mai bine. Este în interesul lor, pentru că numai asociaţi vor intra pe piaţă. Din păcate, marile magazine vând în continuare produse din import. Şi singura soluţie pentru producători este de a se asocia, pentru că dacă sunt dezbinaţi nu vor putea intra uşor pe piaţă. Din acest motiv trebuie să facem aceste evenimente de promovare şi eu sper ca în următorii ani, Suceava să fie şi un oraş comercial care să vândă produse româneşti, şi nu cârnaţ din Franţa sau din Polonia sau din altă parte”, a declarat Flutur.
În cadrul târgului vor fi organizate mai multe spectacole folclorice
Nu în ultimul rând, trebuie spus că pe lângă cumpărăturile pe care pot să le facă la Târgul „Produs în Bucovina”, sucevenii vor putea asista şi la mai multe spectacole folclorice oferite de organizatori.
Ziua de astăzi va începe cu spectacolele folclorice „Comori de Suflet Românesc” şi „Flori de Cânt Bucovinean", spectatorii fiind poftiţi să se prindă în hora moldovenească de către artiştii Sorin Filip, Nicoleta Hafiuc, Dănuţ Onoiu, Elisabeta Chira şi Florin Zuzeac.
Tot astăzi va avea loc şi spectacolul susţinut de Laura Lavric şi de artiştii Ansamblului "Ciprian Porumbescu".
Duminică, de la ora 12:00 va începe spectacolul „Comori de Suflet Românesc”, iar de la ora 15:30 pe scenă vor urca mai mulţi artişti populari în cadrul spectacolului „Muguri de cântec din Bucovina”.
Târgul „Produs în Bucovina” este organizat de Asociaţia „Produs în Bucovina” şi Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu Iulius Mall Suceava.