Nici un centru de permanenţă nu s-a înfiinţat până acum în judeţ, deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a aprobat deschiderea a şapte unităţi de acest gen la Suceava, Solca, Vicovu de Sus, Zvoriştea, Broşteni, Breaza şi Dolhasca.
Medicii de familie care ar urma să lucreze în aceste centre în afara programului de lucru de la cabinet nu se arată foarte interesaţi, iar autorităţile sanitare nu îi pot obliga.
Până în momentul de faţă, la sediul DSP au fost înaintate trei solicitări pentru înfiinţarea de centre de permanenţă în localităţile Vicovu de Sus, Broşteni şi Cajvana, însă demersurile par să se fi blocat. „La Vicovu de Sus doctorii sunt dornici, şi-au făcut dosar de asociere, dar nu l-au mai depus. Aşteaptă să fie gata clădirea în care ar urma să funcţioneze centrul de permanenţă, însă de două săptămâni tot pun faianţă pe pereţi. La Broşteni, s-a constatat că în spaţiul pus la dispoziţie de primărie nu este apă curentă, iar medicii au lăsat-o mai încet, nu şi-au mai completat dosarul. Acum probabil trag cei câţiva metri de ţeavă de la unitatea spitalicească până în clădirea din apropiere în care au spaţiu pentru centrul de permanenţă. La Cajvana, n-am deocamdată decât solicitarea din partea primarului, fiindcă medicii de acolo nu doresc să desfăşoare şi această activitate”, a spus dr. Ludovic Abiţei, şeful DSP Suceava.
Centrele de permanenţă, necesare pentru urgenţele uşoare, ce nu necesită transportul la spital
Centrele de permanenţă sunt necesare pentru urgenţele uşoare, care nu ar necesita solicitarea ambulanţei şi transportul pacientului până la spital, iar medicii de familie ar trebui să se asocieze în grupuri de câte şapte, minim cinci.
Primăriile din localităţile în care ar urma să fie înfiinţate centre de permanenţă trebuie să pună la dispoziţie spaţiul, în timp ce DSP este obligată să asigure medicamentele. „Medicii de familie se opun acestei forme fixe de organizare cum este centrul de permanenţă, fiindcă ar dori centre de permanenţă mobile, care înseamnă să asigure asistenţă non-stop din propriile cabinete. În momentul de faţă, toţi fac pasul înapoi şi când vine vorba de aceste centre mobile deoarece ar avea obligaţia să se deplaseze în comunele arondate”, a completat dr. Ludovic Abiţei.
În majoritatea localităţilor din judeţ asistenţa medicală este asigurată doar până la ora 16.00
Reînfiinţarea centrelor de permanenţă are ca scop principal degrevarea serviciilor de ambulanţă şi de urgenţă ale spitalelor în weekend şi de sărbători legale, când medicii de familie nu lucrează.Faptul că, în prezent, bolnavii nu pot apela la medicii de familie decât în timpul programului de la dispensar face ca atunci când au o problemă de sănătate, chiar şi minoră, aceştia să vină la spital.
În majoritatea localităţilor din judeţ, asistenţa sanitară este asigurată în dispensare doar până la ora 16.00, viaţa oamenilor fiind lăsată la mâna sorţii dacă după acest interval se întâmplă un eveniment nedorit. Singura şansă în cazul unei urgenţe apărute în afara programului de lucru de la dispensare este apelul la 112 şi speranţa că Salvarea va ajunge până nu este prea târziu.
(22 oct 2011, 11:22:57
Ca de obicei iar se da vina pe medici si personalul din sanatate desi stim cu totii deja cit de incompetenta este actuala guvernare.