Pacienţii sau aparţinătorii care agresează verbal sau fizic medici, asistente, infirmiere sau ambulanţieri vor fi sancţionaţi cu amenzi ori cu închisoare de la şase luni la 12 ani, în funcţie de gravitatea faptei. Guvernul a aprobat, miercuri, un act normativ ce introduce pedepse mai dure pentru persoanele violente cu personalul medico-sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii.
Astfel, pentru lovirea cadrelor medico-sanitare va fi aplicată o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Pentru vătămări corporale uşoare, perioada maximă de închisoare va urca de la şase luni la şase ani, iar pentru vătămări corporale grave, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între trei şi 12 ani. Ameninţările verbale vor fi sancţionate cu amenzi sau cu închisoare între şase luni şi doi ani.
Ministrul Sănătăţii: „Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical”
„Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat unele cazuri îngrijorătoare”, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
În judeţul Suceava,cazurile de agresare a cadrelor medico-sanitare, în timpul serviciului, de către persoane din anturajul pacienţilor sau chiar de către bolnavi sunt frecvente. Cei mai expuşi sunt angajaţii din spitale, mai ales cei de la Urgenţe, din cauza situaţiilor limită cu care aceştia se confruntă aproape tot timpul şi care pot degenera uşor în conflicte.Şi angajaţii de la Psihiatrie sunt printre cei mai expuşi violenţelor de tot felul, însă mai mult din cauza tipului de pacienţi cu care au de-a face, imprevizibili, agitaţi şi greu de controlat.
Dr. Tiberius Brădăţan: „Este nevoie şi de o mână forte care să aplice sancţiunile”
În 2011, cel mai grav caz de agresiune a fost înregistrat în septembrie, la Spitalul Suceava, unde paznicul, o asistentă şi o bolnavă de la Psihiatrie au fost luaţi la bătaie de un pacient care a făcut o criză de nervi. Dacă salariaţii unităţii au scăpat doar cu vânătăi şi zgârieturi, bolnava agresată, o bătrână de 81 ani, a suferit un cheag de sânge pe creier care a trebuit operat.
„Ultimele modificări legislative sunt bune, însă este nevoie şi de o mână forte care să aplice sancţiunile. Noi colaborăm foarte bine cu poliţia, care răspunde cu promptitudine solicitărilor noastre, însă până acum posibilităţile de sancţionare erau limitate. Totuşi, ideal ar fi să nu se ajungă la acte de violenţă, să fie lumea civilizată”, a comentat purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan.
Directorul medical de la Ambulanţă: „Agresiunile verbale sunt cele mai dese, dar ele nu lasă urme”
Şi responsabilii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă salută decizia guvernanţilor, în condiţiile în care personalul acestei unităţi experimentează frecvent neplăcerea de a fi agresat verbal sau fizic. „Mă bucur şi vreau să văd că noile măsuri funcţionează. La noi, agresiunile verbale sunt cele mai dese, dar ele nu lasă urme. Avem şi cazuri de loviri, nu doar a cadrelor medico-sanitare, ci şi a maşinilor. S-a întâmplat de multe ori ca autosanitarele să fie zgâriate sau avariate, dar pagubele nu au fost niciodată atât de mari încât să ne determine să apelăm la instanţă. În ceea ce priveşte atacurile asupra personalului, cel mai grav caz a fost înregistrat acum câţiva ani, la Cajvana, unde echipajul de la bordul unei ambulanţe a fost forţat, sub ameninţarea cuţitului, să transporte un copil până la Iaşi”, a spus directorul medical al SJA Suceava, dr. Mihaela Abălaşei.
(21 oct 2011, 11:27:08
ESTE FOARTE CORECT SI DE DATORIA NOATRA SA RESPECTAM ACESTI OAMENI PENTRU CA SANATATEA E CEA MAI DE PRET.
CINSTE PERSONALULUI SANITAR SI MEDICILOR!!