Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă după ce, pentru prima oară după mult timp, în judeţ au fost semnalate focare de tuse convulsivă, denumită popular şi „tuse măgărească”. Boala a afectat mai mulţi copii şi este o consecinţă a crizei de vaccinuri pediatrice de anul trecut, când, timp de aproape şase luni, imunizarea minorilor împotriva unor boli grave, printre care şi tusea convulsivă, s-a făcut parţial sau deloc.
Potrivit statisticilor DSP, de la începutul lui 2011, în judeţ au fost înregistrate 17 suspiciuni de boală, dintre care patru deja confirmate, iar alte patru în curs de investigare. Medicii din cadrul instituţii se arată îngrijoraţi de situaţie, în condiţiile în care anul trecut nu a fost înregistrat nici un caz de acest gen.
„Până în 2010, procentul de vaccinare împotriva tusei convulsive era optim, de peste 95%. Din cauza lipsei serului, procentul a început să scadă anul trecut la 75, 78%”, a spus directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Tusea „măgărească”, mai prezentă în comunităţile de romi
În 2011, tusea convulsivă a fost diagnosticată cu certitudine la patru copii cu vârste între zero şi patru ani, din mediul rural, care nu fuseseră imunizaţi împotriva bolii (două cazuri au fost înregistrate în aprilie şi respectiv iulie, iar două în august). Ultimele patru cazuri de boală din acest an, deocamdată suspecte, deoarece nu au fost confirmate încă prin analize de laborator, au fost înregistrate în septembrie, la trei copii din Suceava şi la unul din Brodina, toţi cu vârste între unu şi cinci ani, de asemenea neimunizaţi.
Focarul cu trei cazuri de la Suceava a izbucnit într-o comunitate de romi, unde îmbolnăvirile pot fi puse şi pe seama lipsei de colaborare a populaţiei cu specialiştii DSP.
„Noi acţionăm pentru recuperarea copiilor restanţieri, mai ales a celor cu vârsta peste un an. Pentru 2011 avem doze suficiente de vaccin, însă ne confruntăm cu refuzul părinţilor în ceea ce priveşte administrarea serului”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.
Când şi cum se administrează serul
Tusea convulsivă este o infecţie a aparatului respirator cauzată de bacteria Bordetella pertussis sau Haemophiluspertussis. Potrivit medicilor, este una dintre cele mai serioase boli ale copilăriei, manifestându-se prin accese severe de tuse, care se termină cu dificultatea de a inspira. Boala este foarte contagioasă, iar copilul cu simptome specifice trebuie izolat pentru a nu-i contamina şi pe ceilalţi care n-au fost imunizaţi. Tusea convulsivă poate aveacomplicaţii pulmonare grave şi poate conduce la asfixiere, întârziere mentală şi chiar paralizie. De asemenea, în unele cazuri poate apare otita.
Tusea convulsivă poate fi prevenită cu ajutorului vaccinului antipertussis, care se recomandă a fi administrat prima oară la vârsta de două luni, cu rapel la patru luni, şase luni, un an şi patru ani.
De-a lungul ultimilor 50 de ani, ţările care au introdus vaccinarea au cunoscut o reducere a incidenţei tusei convulsive cu peste 90% (şi adulţii pot face boala, nu doar copiii).
În 2011, stocuri suficiente la DSP: 5.700 de doze de vaccin gratuit
În România, serul se administrează gratuit la copii, în cadrul programului naţional de vaccinare, însă anul trecut, timp de aproape şase luni, statul nu i-a mai vaccinat pe minori, din cauza dispariţiei vaccinurilor de pe piaţă, prin sistarea activităţii Institutului Cantacuzino din Bucureşti, care le producea.
La ora actuală, în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se află 5.700 de fiole cu serul care îi fereşte pe copii de tusea convulsivă. Este vorba de un vaccin combinat, care asigură protecţie simultană şi împotriva difteriei şi a tetanosului.
„Dispunem de un vaccin nou, introdus de aproximativ doi ani, care nu mai prezintă vechile contraindicaţii. Acest vaccin nu provoacă reacţii adverse şi se poate administra chiar şi la copiii cu vârsta peste trei ani, nu neapărat până la această vârstă, ca în cazul celuilalt. Este foarte important ca toţi copiii, mai ales cei din anturajul sugarilor, să fie imunizaţi. La această oră, pe piaţă există şi un vaccin destinat adulţilor, la care părinţii pot apela dacă doresc să-şi crească imunitatea şi să-i protejeze mai bine pe copii, dar se administrează numai la recomandarea medicului de familie”, a menţionat dr. Cătălina Zorescu.
(20 oct 2011, 11:10:36