Începând de astăzi, 20 octombrie, şi până luni, 31 octombrie a.c., aproape 3.000 de recenzori se vor prezenta la uşile locuitorilor judeţului Suceava pentru a culege informaţii pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor. Ultimul recensământ al populaţiei a avut loc în anul 2002, judeţul Suceava având la momentul respectiv 688.435 de locuitori.
Potrivit legislaţiei care reglementează organizarea recensământului, sucevenii vor avea de completat maxim cinci formulare cu aproximativ 100 de întrebări, timpul alocat pentru a răspunde fiind cel puţin 30 de minute. În funcţie de situaţiile găsite la cei intervievaţi, numărul formularelor poate fi mai mic. Participarea populaţiei la recensământ este obligatorie, cei care refuză să furnizeze informaţii recenzorilor putând fi sancţionaţi. Astfel, sancţiunile pot fi aplicate pentru împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor şi controlului datelor ce fac obiectul recensământului; pentru refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete; pentru nerespectarea dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare şi prelucrare a datelor privind populaţia şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni, precum şi pentru utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obţinute în alte scopuri decât cele statistice. Amenzile în toate aceste cazuri pot varia între 1.500 şi 5.000 de lei.
La sosirea recenzorilor, familiile trebuie să ştie cine este capul gospodăriei
În cele cinci formulare, sucevenii vor avea de răspuns la întrebări cu privire la locuinţa, clădirea în care trăiesc, la gospodărie, şi vor trebui să declare persoanele prezente şi temporar absente din gospodărie. De asemenea, vor fi oferite informaţii despre persoanele plecate din gospodărie pentru o perioadă îndelungată, de cel puţin 12 luni, sau despre persoanele care sunt temporar prezente în locuinţe. Nu în ultimul rând, un formular distinct va fi completat pentru persoanele plecate în străinătate, dacă acestea lucrează sau nu, în ce domeniu activează şi dacă trimit bani către membrii gospodăriei.
De precizat că în momentul în care le vor deschide uşa recenzorilor, sucevenii trebuie să aibă pregătite mai multe informaţii, respectiv codul numeric personal, data stabilirii în localitate, denumirea instituţiei de învăţământ absolvite, ocupaţia, denumirea unităţii în care lucrează, perioada construirii clădirii în care se află locuinţa în care trăiesc, precum şi suprafaţa acesteia.
Întrebările legate de locuinţă şi clădire mai fac referire la modul de încălzire, la existenţa băilor, bucătăriilor, a sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi caldă şi a canalizării. Atunci când vor ajunge la formularul pentru gospodărie, cel care va răspunde recenzorului trebuie să precizeze în mod clar cine este capul gospodăriei, precum şi toate persoanele prezente şi temporar absente.
De asemenea, sucevenii vor trebui să declare data naşterii, starea civilă, anul căsătoriei, numărul copiilor, cetăţenia, locul de muncă, şi vor trebui să precizeze dacă au dificultăţi în desfăşurarea zilnică a activităţii curente, respectiv la şcoală, la serviciu, acasă sau în alte situaţii.
Se pot refuza întrebările legate de etnie, limba maternă şi religie
Pe lângă întrebările obligatorii la care trebuie să se răspundă, formularul pentru persoane conţine şi o serie de întrebări la care cei intervievaţi pot să refuze să răspundă, fără a fi amendaţi sau penalizaţi. Astfel, la capitolul „caracteristici etno-culturale” se face menţiunea că fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără nici un fel de constrângere”. Întrebările de la acest capitol sunt „Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?”, „Care este limba maternă a persoanei?” şi „Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?”. De asemenea, persoanele intervievate pot să nu răspundă la capitolul „Dificultăţi în desfăşurarea activităţii curente”.
(20 oct 2011, 15:55:28