Zona metropolitană Suceava urmează să treacă în scurt timp de la stadiul de idee la cea de existenţă juridică, prin înregistrarea ei la tribunal.
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a anunţat că toate localităţile invitate să facă parte din asocierea de tip zonă metropolitană, cu excepţia comunei Şcheia, şi-au dat deja acordul în acest sens, prin decizii de Consiliu Local.
“Luni, comuna Moara a emis hotărâre de Consiliu Local (HCL) prin care se asociază la zona metropolitană. Avem toate HCL necesare pentru înregistrarea la tribunal şi dobândirea de personalitate juridică pentru asocierea din care fac parte municipiul Suceava, oraşul Salcea, comuna Adâncata, comuna Bosanci, Ipoteşti, Moara, Mitocul Dragomirnei şi Pătrăuţi. Până la sfârşitul anului îmi doresc ca această asociere să fie funcţională”, a declarat Ion Lungu, care va fi preşedintele Zonei metropolitane Suceava.
El a precizat că membrii asocierii vor fi convocaţi la o primă şedinţă chiar anul acesta.
“Vom avea prima întâlnire în acest an şi vom stabili două aspecte – fiecare localitate va veni cu propriile proiecte pe care doreşte să le promoveze prin asocierea de tip zonă metropolitană, şi, la fel de important, să aprobăm o strategie de dezvoltare a zonei metropolitane, pentru perioada 2014 – 2020”.
El s-a arătat dezamăgit de faptul că tocmai localitatea care avea cele mai multe motive să se intre în această asociere, comuna Şcheia, a refuzat invitaţia făcută.
“Aştept ca unii să se convingă că fiecare localitate îşi păstrează autonomia locală, financiară. Să nu mai existe acele manipulări, că intrarea în zona metropolitană aduce taxe mai mari, că mută bugetele de la o localitate la alta. Vom promova proiecte comune pe zone de interes comun.
De exemplu, cei de la Salcea vor să avem o linie comună de transport în comun, cu cei de la Mitocul Dragomirnei vrem să facem împreună proiectul Dragomirna Golf Resort, iar comuna Adâncata e interesată de un parteneriat pentru a aduce gazul metan. Fiecare partener suportă partea lui de finanţare, doar proiectele vor fi comune, astfel încât să fie mai tentante pentru finanţare, iar cheltuielile mai uşor de suportat”, a adăugat Lungu.
În baza datelor furnizate la ultimul recensământ, populaţia Zonei metropolitane Suceava se ridică la 156.399 de locuitori.