Proprietara unui magazin de cruci, coroane şi sicrie din Fălticeni, Cristina Boschi, de 44 de ani, trebuie să stea în închisoare timp de trei ani. Condamnarea pronunţată acum câteva luni de Tribunalul Suceava a fost confirmată ieri de judecătorii Curţii de Apel Suceava, care au decis să respingă apelul formulat de Cristina Boschi. Totuşi, soluţia nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Boschi a fost condamnată pentru cinci infracţiuni, printre care punere în vânzare de droguri de risc şi deţinere de droguri de mare risc şi va avea de executat pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare.
Aceeaşi soartă au avut şi apelurile declarate de ceilalţi doi inculpaţi din acest dosar, Ionuţ Marius Ciubotariu, de 25 de ani, din Fălticeni, şi Florentina Mariana Dumitrescu, de 52 de ani, din Rădăuţi.
Primul dintre ei a fost condamnat pentru două fapte, deţinere de droguri de risc şi deţinere de droguri de mare risc, la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a fost dictată şi pentru Florentina Dumitrescu, de profesie asistentă medicală, pentru deţinere de droguri de mare risc.
Etnobotanicele erau aduse de la Bacău
Potrivit procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, Cristina Boschi se aproviziona cu etnobotanice din municipiul Bacău şi îşi testa singură mai toate produsele pe care le oferea la vânzare clienţilor. Fie că erau pentru fumat sau prizat, etnobotanicele aduse de la Bacău erau mai întâi “trase” de fălticeneancă, care apoi îşi instruia vânzătorii despre efectele produselor, explicându-le care este mai slab sau mai tare, pentru a şti ce să le spună clienţilor. Procurorii anchetatori susţin, de asemenea, că patroana magazinului de pompe funebre apela periodic şi la un tânăr din aceeaşi localitate, cunoscut consumator de droguri, pentru a testa produsele noi şi a-şi da cu părerea.
Cristina Boschi, se mai arată în documentele depuse la dosarul înregistrat la Tribunalul Suceava, obişnuia să facă combinaţii din mai multe produse, pentru a le pune în vânzare sub forma unui produs nou, speculând intenţia consumatorilor de a încerca noi şi noi senzaţii.
Pentru a-şi face oferta şi mai atrăgătoare, fălticeneanca schimba etichete sau punea denumiri din lista produselor interzise, tocmai pentru a-i ademeni pe consumatori.
Boschi a negat acuzaţiile
Cristina Boschi a susţinut la audieri că habar nu a avut că pliculeţele cu etnobotanice conţineau substanţe interzise de lege, considerate droguri de risc sau de mare risc.
Fălticeneanca a declarat că, la început, plicurile cu aşa-zisele droguri legale erau comercializate prin intermediul celor două puncte de lucru din Fălticeni, respectiv Rădăuţi, cât şi la domiciliul Marianei Florentina Dumitrescu. Când aceasta din urmă lipsea de la domiciliu, aşa cum s-a întâmplat în perioada 8-10 octombrie 2010, la Rădăuţi a fost trimis Ionuţ Marius Ciubotariu, misiunea acestuia fiind aceea de a acosta tinerii care sunau la uşa apartamentului familiei Dumitrescu, de a le explica că aceasta lipseşte de la domiciliu şi că le poate oferi el aceleaşi produse pe care le cumpărau de la asistenta medicală.
Cealaltă inculpată din acest dosar, Mariana Florentina Dumitrescu, a declarat, la fel ca şi Cristina Boschi, că este nevinovată şi că nu a ştiut ce “otrăvuri” periculoase vinde. Asistenta a declarat că nu a ştiut deloc ce conţin acele produse, crezând că “sarea de baie” (n.r. –Special Gold), de exemplu, e folosită în baie sau ca leac, în scopuri curative.
Majoritatea clienţilor erau elevi de liceu, însă, potrivit martorilor audiaţi de procurorii anchetatori, au trecut pragul magazinului de pompe funebre şi elevi de gimnaziu, precum şi majori.
Din audierile martorilor a reieşit că pliculeţele care conţineau produse etnobotanice nu erau la vedere în magazinul de pompe funebre, fiind ţinute într-o borsetă în spatele unui birou. Erau două categorii: prafuri pentru prizat pe nas şi amestecuri de fragmente vegetale, pentru fumat.
Clienţii fideli primeau marfă şi pe datorie, iar etnobotanicele erau “degustate”, de multe ori, în toaleta magazinului.