Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava derulează în aceste zile o serie de controale de monitorizare a programului „Laptele şi cornul” din şcoli. Verificările au fost demarate la solicitarea ministerului de resort şi urmăresc, printre altele, aspecte legate de calitatea produselor şi termenele de valabilitate, condiţiile igienico-sanitare din spaţiile de depozitare, echipamentele de protecţie ale personalului şi controlul medical periodic.
Rezultatele controalelor vor fi comunicate Ministerului Sănătăţii, pentru a fi luate toate măsurile ce se impun. Inspectorii sanitari au termen până la finele săptămânii viitoare pentru a înainta raportul cu privire la verificările derulate în cadrul programului „Laptele şi cornul” şi problemele depistate.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a declarat ieri că în anii trecuţi nu au fost depistate probleme deosebite, care să pună în pericol sănătatea elevilor.
„Am mai găsit nereguli cu privirela modul de depozitare a laptelui şi cornului sau lipsa analizelor la zi a personalului care manipulează aceste produse”, a spus medicul.
În paralel, controale cu privire la condiţiile în care învaţă elevii
De menţionat că, în paralel, inspectorii DSP continuă verificările privind condiţiile asigurate elevilor la început de an şcolar, având ordin să nu emită autorizaţie sanitară de funcţionare unităţilor de învăţământ care nu au nici măcar apă potabilă şi canalizare. În judeţ, la această oră, zeci de şcoli, printre care şi cea din Şerbăuţi, comuna Zvoriştea, unde învaţă 200 de copii, nu dispun de aceste facilităţi minime.
„În mod normal, astfel de şcoli nici nu ar trebui să existe. Ne putem aştepta oricând la un episod de hepatită, atâta timp cât elevii nu au unde să se spele pe mâini. Din păcate, noi nu putem decât să constatăm neconformitatea cu normele igienico-sanitare în vigoare, să dăm termene de remediere a deficienţelor şi să urmărim dacă se respectă planul de îndepărtare a neajunsurilor”, a precizat dr. Ludovic Abiţei.
Un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Suceava în urma unui control realizat în perioada 5 – 9 septembrie arată că din 181 de unităţi şcolare verificate, 126 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, două au primit acest aviz cu condiţia de a remedia deficienţele într-un anumit interval de timp, iar 53 nu dispun deloc de autorizaţie sanitară de funcţionare.De asemenea, 47 dintre şcolile verificate în intervalul menţionat nu au apă potabilă curentă, aprovizionându-se de la fântână, cu găleata, în timp ce 19 nu dispun de nici o sursă de apă, ceea ce înseamnă că elevii, care stau la şcoală câteva ore pe zi, beau sau se spală pe mâini din sticluţele aduse special de acasă.
(19 oct 2011, 13:40:48
NICI NU STITI CAT DE BINE VOR PRINDE ASTFEL DE ARTICOLE,PE VIITOR.MULTUMIM!