Peste 2.300 de cultivatori de teren sau crescători de animale din judeţ au depus cereri pentru a încasa ajutorul specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică. Aceştia se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, ziua de 17 octombrie fiind ultima în care s-au putut depune cereri.
Conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, din totalul de 2.339 de cereri, doar şapte sunt pentru exploataţii din producţia animalieră, restul fiind în sectorul vegetal.
Pentru a încasa ajutorul financiar, fermierii trebuie să fie acreditaţi ca producători ecologici, să-şi ia angajamentul că nu vor renunţa la agricultura eco timp de minimum cinci ani şi să nu aibă datorii la bugetul de stat.
Cât priveşte valoarea acestui ajutor financiar (plata anuală complementară), sunt prevăzute sume şi pentru fermierii mici. De exemplu, cine cultivă în sistem ecologic o suprafaţă de până în cinci hectare de teren primeşte o plată complementară de 1.500 de euro, în timp ce crescătorii de bovine sau ovine care au până în 20 de capete au dreptul la 800, respectiv 500 de euro.
Acest sector a cunoscut o dezvoltare vizibilă în ultima perioadă în judeţul Suceava, fapt care se petrece pe fondul interesului în creştere pentru produsele ecologice.