Patru din cele cinci grădiniţe de copii care funcţionează la ora actuală în localitatea suceveană Marginea se află în bucătării de vară şi anexe închiriate de la săteni. Numărul mare de preşcolari, lipsa de spaţii în care să se organizeze grupe de grădiniţă, dar şi întinderea mare a localităţii Marginea au făcut necesară găsirea unei soluţii pentru înfiinţarea de grădiniţe. Primarul comunei Marginea, Dumitru Lungu, a spus că „în comună funcţionează de foarte mulţi ani grădiniţe în case închiriate de la săteni, şi chiar dacă anul acesta s-a inaugurat o grădiniţă construită de primărie, spaţiul este tot insuficient pentru numărul de preşcolari din localitate”.
500 de lei chiria pe lună pentru a avea grădiniţă
Cea mai mare comună din judeţul Suceava are aproape 500 de copii preşcolari şi, pentru cei mai mulţi dintre ei, grădiniţa înseamnă o casă bătrânească, cu camere mici şi joase, cu plită din tuci la care se încălzesc.
Una dintre grădiniţele care funcţionează în spaţiu închiriat este chiar în centrul comunei. Fosta casă de naşteri din localitate, transformată apoi în casă parohială, este de ani buni de zile grădiniţă pentru peste o sută de preşcolari din Marginea, împărţiţi în patru grupe de copii.
„Din 1977, această casă parohială este luată în chirie şi funcţionează ca grădiniţă. Plătim lunar chirie bisericii care ne ţine în spaţiu aproape 500 de lei. Chiria a fost mai mică, însă s-au făcut îmbunătăţiri la clădire, s-au pus termopane, şi apoi a crescut şi chiria”, povesteşte Cornelia Hrişcă, directoarea grădiniţelor din localitatea Marginea.
Grădiniţă în casa Mariei Bodnărescu din anul 1992
Acelaşi sat, o altă grădiniţă cu chirie, de data aceasta într-o anexă din curtea unui localnic. Grădiniţa din Jos, aşa cum este cunoscută de sătenii din Marginea, funcţionează în curtea Mariei Bodnărescu încă din anul 1992. Grădiniţa este de fapt o casă mică, are doar două încăperi, cu trecere din una în alta, cu tavanele joase şi ferestre mici. Cei peste 20 de copii care vin zilnic la această grădiniţă se încălzesc la o sobă pe lemne, în perete, care permite încălzirea simultană a ambelor încăperi. Una dintre educatoarele de la Grădiniţa din Jos este Viorica Bodnărescu, fiica celei care a închiriat spaţiul pentru grădiniţă. „De când eram eu la liceu, la noi în curte este grădiniţă. M-am obişnuit. Este mai greu cu spaţiul, că suntem înghesuiţi, dar nu avem ce face”, a spus educatoarea Bodnărescu.
Grădiniţa Sat Nou este o altă unitate de învăţământ preşcolar din Marginea care funcţionează într-o casă particulară închiriată de la un localnic. Grădiniţa este o cameră într-o bucătărie de vară situată în capătul curţii. În loc de sobă, copiii se încălzesc la o plită de tuci.
Anul acesta a fost inaugurată o grădiniţă nouă la Marginea
Grădiniţa de la toloacă, aşa cum o ştiu localnicii din Marginea, funcţionează tot într-o casă închiriată. 27 de copii învaţă într-o casă cu pridvor, iar educatoarea Rodica Velniceri are o grupă mijlocie de preşcolari.
Pentru plata chiriei pentru grădiniţe se plătesc lunar câte 715 lei pentru toate spaţiile închiriate, iar cea mai „scumpă” grădiniţă este cea din casa parohială, unde se achită în fiecare lună câte 500 de lei.
În Marginea există o singură grădiniţă construită de primărie şi pentru care nu se plăteşte chirie. Unitatea de învăţământ a fost inaugurată la începutul acestui an şcolar, iar în grădiniţă învaţă în două schimburi, patru grupe de preşcolari. Imaginea acestei grădiniţe este total opusă celei din celelalte patru unităţi de învăţământ preşcolar din Marginea. Copiii de la grădiniţa recent inaugurată dispun de o grădiniţă nou, utilată, cu grupuri sanitare interioare şi cu încălzire centrală. Directoarea grădiniţei, Cornelia Hrişcă a spus că va face demersuri să transforme grădiniţa în unitate de învăţământ cu program prelungit. „Avem condiţii, avem spaţiu şi există şi cerere. Foarte mulţi părinţi din Marginea îşi duc copiii la grădiniţă la Rădăuţi tocmai din acest motiv, fiindcă au nevoie de o grădiniţă cu program prelungit”.
(19 oct 2011, 11:10:31