Pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean Suceava sunt nevoiţi să îndure, pe lângă bolile de care suferă, şi frigul din saloane şi de pe holuri. Deşi, de câteva zile, afară se înregistrează temperaturi foarte scăzute, centrala termică a unităţii nu a fost pornită. Alături de bolnavii internaţi sau cei care vin pentru consulturi şi investigaţii în ambulatoriile de specialitate suferă şi personalul care-i îngrijeşte, dar şi salariaţii Direcţiei de Sănătate Publică, care depind de centrala termică a Spitalului Suceava.
Cu o haină groasă sau un capot peste pijamale, o pătură în plus şi eventual o căciulă ori o eşarfă pe cap. Aşa se încălzesc bolnavii pe care începutul sezonului rece i-a prins pe paturile Spitalului Judeţean de Urgenţă. De frig tremură şi bolnavii care ajung în ambulatoriile de specialitate ale unităţii şi care nu îndrăznesc să renunţe la jachete şi paltoane în timp ce-şi aşteaptă rândul pe holuri, în faţa cabinetelor. Internaţi sau nu, oamenii se plâng că îngheaţă de frig, iar afecţiunile deja existente se agravează în cazul în care nu apare chiar alta. Cei mai nemulţumiţi de lipsa confortului termic sunt pacienţii de la Chirurgie, care au suferit intervenţii chirurgicale.
„În salon suntem patru persoane, dar nu aerisim deloc. Nu am suporta să se răcească şi mai tare”
„Stau de o lună aici, iar condiţiile sunt foarte proaste. În salon suntem patru persoane, dar nu aerisim deloc, nu-ţi mai vine. Nu am suporta să se răcească şi mai tare. Nici uşa nu o putem lăsa deschisă, din cauza curentului. Pe holuri e frig de-a dreptul, am ieşit un pic şi am făcut temperatură. Mai am mult de stat în spital, că altfel aş face gălăgie. Dar sunt încă pe mâna lor şi nu pot spune nimic”, se plânge un pacient de la Chirurgie.
„A venit asistenta să-mi facă o perfuzie, dar nu reuşea să mă înţepe. Avea mâinile îngheţate de frig”
Şi pacienţii nedeplasabili de la Ortopedie şi Traumatologie reclamă condiţiile grele din spital.
„Ziua e mai bine, că e soare afară şi se încălzeşte cât de cât, însă noaptea nu pot dormi fără două pături. Dimineaţă a venit asistenta să-mi facă o perfuzie, dar nu reuşea să mă înţepe. Avea şi ea, săraca, mâinile îngheţate de frig”, spune o pacientă.
Pentru a îmbunătăţi cât de cât confortul termic, în sectoarele mai sensibile, precum Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie, au fost puse în funcţiune toate radiatoarele aflate în dotare.
Condiţii ceva mai bune sunt şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor, dar şi în câteva secţii proaspăt renovate, cum ar fi Anestezie şi Terapie Intensivă, unde modernizările au presupus montarea unor instalaţii de climatizare. În celelalte secţii, însă, bolnavii sunt nevoiţi să se mulţumească doar cu o pătură în plus şi cu hainele groase din garderoba proprie, deoarece eventualele aeroterme aduse de-acasă ar suprasolicita instalaţia electrică.
Agentul termic urma să fie furnizat din cursul serii de ieri, potrivit directorului medical
La rândul lor, cadrele medico-sanitare de la Spitalul Suceava reclamă frigul din incintă şi solicită conducerii să înceapă cât mai repede furnizarea agentului termic.
„Sunt multe nemulţumiri. Am sesizat încă de săptămâna trecută această problemă, a încălzirii, dar caloriferele au rămas în continuare reci. Nu se poate lucra aşa, stăm zeci de ore în spital şi îngheţăm pur şi simplu. Riscăm şi noi să ne îmbolnăvim”, spune o asistentă.
În afara bolnavilor şi angajaţilor de la Spitalul Suceava, şi salariaţii Direcţiei de Sănătate Publică, care depind de centrala termică a Spitalului, tremură de frig. În această instituţie, confortul termic este asigurat parţial tot cu ajutorul radiatoarelor sau al instalaţiilor de climatizare.
Ieri, conducerea Spitalului Suceava a anunţat prin vocea directorului medical, dr. Doina Ganea Motan, că centrala termică a unităţii va fi pusă în funcţiune. Agentul termic urma să fie furnizat din cursul serii de ieri, după cum a declarat directorul medical. Spitalul Suceava are o capacitate de 1.300 de paturi şi cam tot atâţia angajaţi.
(18 oct 2011, 14:02:41
IN 2009 TE INTERNAI CU O BOALA ,IESEAI CU DOUA BOLI,ECONOMIE LA CHELTUIELI.
IN 2007 SE FACEA ECONOMIE SI LA MEDICAMENTE SI LA HRANA,IAR SPIT DE URGENTA AVEA 67 MLD.LEI IN CONT,IAR MORTALITATEA IN SPITAL CRESCUSE CU PESTE 16%,FATA DE ACEEASI PERIOADA A ANULUI 2006.
ECONOMII,URMEAZA UN AN ELECTORAL,CINE A DAT,PROBABIL INCA NU A LUAT[INAPOI]
SA LE STEA,PARANDARATUL,IN GAT!