În ciuda vremii neprietenoase, la doar câteva grade peste zero, peste o mie de credincioşi au participat ieri la slujba de sfinţire a Bisericii Sf. Cruce din cartierul Obcini. La ora 9:00, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost întâmpinat cu pâine şi sare de primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, înconjurat de credincioşi.
În timpul sfinţirii bisericii, mirenii au aşteptat în linişte afară, au ascultat citirea evangheliilor şi a cântărilor specifice acestei slujbe, pentru că, aşa cum ne-au explicat preoţii, ei au voie să intre în biserică după ce aceasta este sfinţită de arhiereul locului, împreună cu soborul de preoţi. S-a înconjurat biserica, timp în care au fost citite mai multe evanghelii. ÎPS Pimen a uns biserica cu Sfântul şi Marele Mir şi a stropit cu Apă Sfinţită în toate cele patru puncte cardinale. A urmat Slujba de Sfinţire a Sfintei Mese, în biserică, în piciorul căreia s-a aşezat Hrisovul cu toate datele despre biserică. Peste acesta a fost turnată ceară fierbinte şi s-a pecetluit.
Trecerea prin Altar
După sfinţirea bisericii, arhiereul, împreună cu preoţii invitaţi, au săvârşit Sfânta Liturghie în aer liber, pe un altar special amenajat în faţa noii biserici. În acest timp, o parte dintre credincioşi, femei, bărbaţi, copii, au intrat în Sfântul Altar, s-au închinat şi au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, fiind singura dată în viaţa unei biserici când este posibil acest lucru pentru toată lumea.
Împreună cu ÎPS Pimen, alături de soborul de preoţi şi diaconi, parohul Bisericii Sfânta Cruce din Obcini, preotul Vasile Baltag, a mulţumi lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfintei Cruci pentru tot ajutorul în lucrările săvârşite până acum. „Vom cere binecuvântare pentru toţi cei care au contribuit la ridicarea şi împodobirea noului locaş, cu încredinţarea că vor fi pe mai departe alături de lucrarea socială şi pastoral-misionară a Parohiei Sfânta Cruce Obcini”, a spus parohul Bisericii Sfânta Cruce. Odată cu sfinţirea de ieri, biserica nouă a primit al doilea hram, închinat Acoperământului Maicii Domnului.
„Una dintre cele mai frumoase biserici din municipiu”
Parohia Sfânta Cruce, după cum ne-a spus preotul Vasile Baltag, îşi are începuturile în primii ani de după 1989, când, ca oriunde în ţară, se simţea nevoia de noi lăcaşuri de închinare.
Pe parcursul ultimilor ani, parohia s-a bucurat de realul sprijin al autorităţilor locale, respectiv Primăria Suceava, prin persoana primarului Ion Lungu, a mai precizat preotul paroh.
Primarul Lungu a declarat într-o conferinţă de presă că, de când a preluat mandatul de primar al Sucevei, a acordat acestei biserici, pe care o consideră „una dintre cele mai frumoase biserici din municipiu”, prin intermediul Consiliului Local, peste 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi).
Jertfa credincioşilor
Biserica are o lungime de 37 de metri, o înălţime de 32 de metri şi o lăţime de 13 metri la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare şi un subsol de aproximativ 400 mp utili. Alături de sponsori, de sprijinul Primăriei Suceava, au fost şi mulţi credincioşi, oameni simpli, care au contribuit cu jertfa lor la ridicarea noii construcţii, rămânând înscrişi pentru totdeauna în Cartea de ctitorie. „Nu pot fi uitaţi enoriaşii parohiei, care permanent sunt alături cu munca şi rugăciunea spre slava Sfintei de viaţă făcătoare Cruci, oameni care sunt alături de preotul paroh, pentru finalizarea unei edificiu închinat Sfintei Cruci”, ne-a spus preotul Vasile Baltar.
Capela Bisericii Sfânta Cruce, deschisă între orele 7:00 - 20:00
Capela Bisericii Sfânta Cruce este permanent deschisă, între orele 7:00 - 20:00, aici existând, pe lângă pangarul bisericii, şi o bibliotecă parohială care deţine peste 350 de volume. Slujbele religioase sunt oficiate de cei doi preoţi slujitori, preotul paroh Vasile Baltag şi preotul Dorel Şchiopu, ajutaţi la strană de cantorul Adrian Ciotău. Activităţile parohiei sunt permanent susţinute de membrii Consiliului Parohial şi ai Comitetului Parohial, sub directa îndrumare a preotului paroh.
Preotul Vasile Baltag a primit distincţia de Iconom Stavrofor
La sfârşitul Sfintei Liturghii, din ziua sfinţirii Bisericii Sfânta Cruce din Obcini, preotul paroh Vasile Baltag a primit din partea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, distincţia de Iconom Stavrofor, pentru întreaga activitate desfăşurată ca preot, în principal pentru ridicarea acestui sfânt locaş. „Au fost multe ispite, multe greutăţi până ce am văzut biserica ridicată, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu am ajuns la binecuvântata zi a sfinţirii, şi am uitat ce a fost greu. Ne gândim la ce trebuie să facem de azi înainte”, ne-a spus preotul Baltag.
(17 oct 2011, 11:25:53