Conducerea Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava a decis să nu renunţe la programul limitat de donare, instituit pe perioada verii, din cauza căldurii. În sezonul cald sucevenii erau primiţi la recoltare doar până la ora 12.00, în loc de 13.00, astfel încât incidentele neplăcute, cum ar leşinurile sau stările hipoglicemice post donare să nu fie acutizate de temperaturile ridicate, iar pentru sezonul rece rămâne valabil programul de vară. Aşa a informat directoarea unităţii, dr. Maria Pilat, care a arătat că după ora 12.00 oamenii sunt mai obosiţi, flămânzi, iar organismul lor suportă mai greu procedura de recoltare a sângelui.
Vor mai puţine incidente neplăcute, cum ar fi leşinurile sau stările hipoglicemice post donare
„Un donator are glicemia scăzută dacă n-a mâncat nimic până la ora 12.00. Organismul trebuie să fie odihnit, hidratat, ori noi am avut persoane care au stat câteva ore sub stres la tribunal sau au fost în bazar, la cumpărături, iar înainte de a pleca acasă au venit să doneze. Oamenii trebuie să se obişnuiască să vină la noi dimineaţa şi apoi să îşi rezolve diferite treburi prin oraş. Dacă nu sunt în cea mai bună formă fizică li se poate face rău, mai ales că intervine şi frica. Am avut cazuri de persoane care au leşinat chiar când au fost înţepate în deget pentru a li se determina grupa de sânge. După 12.00 îi mai primim doar pe cei care vin de la distanţă, din mediul rural, având în vedere că au făcut un efort mare pentru a ajunge la sediu. Pe ceilalţi îi chemăm a doua zi, fiindcă după această oră şi personalul nostru are alte activităţi, începe munca în laboratoare”, a spus medicul.
Salariile angajaţilor şi plata utilităţilor, în pericol, din cauza epuizării bugetului
Şefa CJTS a precizat că, în momentul de faţă, nu există probleme cu achiziţionarea tichetelor de masă oferite donatorilor drept recompensă, însă a arătat că bugetul pentru consumabile este la limită. „Sperăm într-o rectificare de buget, fiindcă banii nu ajung până la finele anului. Riscăm să nu putem plăti salariile şi utilităţile dacă nu primim o suplimentare de fonduri”, a punctat medicul.
Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei, patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.