Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a intrat în alertă după ce, în ultimele luni, s-au înregistrat cinci cazuri de rabie la bovine, fapt fără precedent în judeţ.
Un ultim caz a fost depistat joi, la o bovină din gospodăria unui bărbat din satul Coverca, comuna Panaci, situaţia fiind îngrijorătoare în condiţiile în care în această comună, pe 7 octombrie, a mai fost diagnosticat un caz de turbare la vacă.
Ca măsuri imediate, persoanele intrate în contact cu animalele bolnave au fost vaccinate antirabic, în timp ce în gospodăriile în care au trăit bovinele cu rabie s-a făcut dezinfecţie.
Rabie la bovine, de la Buneşti până la Poiana Stampei
De asemenea, cazuri de rabie la bovină s-au mai înregistrat în acest an la Buneşti, Poiana Stampei şi Cacica.
„Observăm o răspândire largă, tocmai de la Buneşti până la Panaci sau Poiana Stampei. De asemenea, şi faptul că am înregistrat două cazuri în comuna Panaci, la o distanţă de aproximativ doi kilometri unul de altul, este iarăşi de natură a ne îngrijora.
Gândiţi-vă că, în cazul celor cinci bovine diagnosticate cu rabie, vorbim de peste o tonă de carne macră ce putea ajunge la consum”, a avertizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, riscul extrem fiind ca un crescător să sacrifice astfel de animale bolnave şi să le pună în consum.
El a arătat că riscul este şi mai mare în condiţiile în care la bovinele cu rabie manifestările sunt atipice şi puţin vizibile. De obicei, animalele bolnave de rabie au un comportament ieşit din comun, devenind brusc agresive ori, mai ales în cazul celor sălbatice, foarte docile.
Toţi crescătorii de animale sunt rugaţi să anunţe imediat medicul veterinar dacă observă un comportament nefiresc al necuvântătoarelor, amintind că pentru animalele cu rabie depistate la timp se acordă despăgubiri. De asemenea, avertizează sanitar-veterinarii, şi în cazul animalelor sălbatice găsite moarte trebuie anunţat imediat medicul veterinar.
Sanitar-veterinarii le cer vânătorilor să rărească vulpile
Doctorul Dulgheru a subliniat că trebuie luate măsuri energice pentru ca situaţia să nu fie scăpată de sub control, arătând că rabia este răspândită de animalele sălbatice, în special de vulpe.
„Vulpile s-au înmulţit excesiv, au ajuns prin curţile oamenilor. Se întâmplă pentru că aceasta nu are preţ, iar vânătorii nu o mai caută. La fel şi jderii s-au înmulţi excesiv, însă în cazul lor este şi o problemă legată de protejarea speciei pe care trebuie să o rezolvăm cumva. Înmulţirea excesivă a acestor animale înseamnă şi risc de răspândire a rabiei”, a mai spus doctorul Dulgheru.
Fiind vorba de o situaţie deosebită, va fi convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde se vor căuta soluţii pentru ţinerea situaţiei sub control.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare a mai spus că Direcţia Silvică, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor şi în general toţi administratorii de fonduri de vânătoare trebuie să se implice mult mai serios în reducerea efectivelor de vulpi, iar dacă nu o vor face ar trebui să suporte pagubele făcute de rabie.
În total, în acest an, în judeţul Suceava au fost diagnosticate 13 cazuri de rabie, cinci la vulpe, cinci la vaci şi câte unul la câine, jder şi dihor.
(15 oct 2011, 14:54:17