Procesul de reorganizare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a luat sfârşit la toate structurile din judeţ, zeci de angajaţi fiind daţi afară. Cifra este totuşi mult mai mică decât posturile reduse efectiv asta după ce în ultimele luni numeroşi poliţişti, pompieri sau jandarmi şi-au dat voluntar demisiile ori au ieşit la pensie, la termen sau anticipat.
Cel puţin pe hârtie, cel mai bine a ieşit Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. La demararea procesului de reorganizare s-a dispus ca la IPJ Suceava să se reducă 32 de posturi, 30 de subofiţeri şi două de ofiţeri.
Conform datelor puse la dispoziţie de inspectorul Ionuţ Epureanu, cele 32 de posturi au fost reduse fără ca nimeni să fie dat afară. Astfel, în cazul celor două posturi de ofiţeri, unul a plecat prin demisie, iar al doilea s-a pensionat pe motive medicale.
În privinţa celor 30 de subofiţeri, unul şi-a pierdut funcţia prin suspendare (este vorba de Dumitru Drelciuc, poliţistul judecat pentru că ar fi volatilizat peste 80.000 de pachete de ţigări din camera de corpuri delicte a Poliţiei Gura Humorului), cinci prin demisii sau plecări la cerere, 11 s-au pensionat prin pierderea capacităţii de muncă, şapte prin îndeplinirea vârstei de pensionare, unul a trecut pe un post de personal auxiliar în cadrul Poliţiei, în timp ce alţi cinci au intrat în incapacitate de muncă şi urmează să-şi înceteze raporturile de muncă funcţie de decizia Comisiei Militare de Expertiză Medico - Militară.
Aşadar, IPJ Suceava nu a dat efectiv pe nimeni afară, deşi mulţi dintre poliţiştii pensionaţi anticipat, pe motive medicale, s-au considerat împinşi de la spate să plece.
Concedierile de la Poliţia de Frontieră
La Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, unde procesul de reorganizare s-a încheiat, la fel ca şi la IPJ, vinerea trecută, s-au redus 81 de posturi. După cum ne-a informat comisarul Dănuţ Strugaru, 18 posturi erau vacante încă de la debutul verii, astfel că au trebuit reduse doar 63 de posturi, 14 de ofiţeri, 26 de agenţi şi 23 de personal auxiliar.
După demisii, pensionări ori intrări în concedii de creştere a copilului, conducerea Poliţiei de Frontieră a concediat efectiv doi ofiţeri, şase subofiţeri şi 19 angajaţi ca personal auxiliar. Totuşi, cifra poate suferi modificări, asta pentru că mai există poliţişti intraţi în concediu medical şi care nu au încă situaţia efectiv lămurită ori alţii, doi la număr, care au depus memorii la Ministerul de Interne cerând clemenţă din cauza situaţiilor familiale deosebite.
Demisiile au salvat multe posturi şi la jandarmi şi pompieri
În privinţa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, procesul de reorganizare s-a finalizat la jumătatea lunii septembrie, în total de la cele două structuri fiind daţi afară aproape 50 de angajaţi.
Şi în cazul pompierilor şi al jandarmilor, numărul celor cărora li s-au sistat contractele de muncă a fost mult mai redus decât se preconiza, în special după ce s-au înregistrat numeroase demisii.
Per ansamblu, efectivele s-au redus simţitor
Aşadar, pe fondul plecărilor voluntare din sistem, numărul celor daţi afară este mai mic, însă, per ansamblu, efectivele de pompieri, jandarmi şi poliţişti s-au subţiat destul de serios şi aşa vor rămâne atâta timp cât angajările sunt blocate de multă vreme.
Oamenii din sistem avertizează că plecările masive şi restructurările se vor răsfrânge în calitatea intervenţiilor, iar atâta timp cât salariile rămân mici, iar bugetele instituţiilor reduse, nu se întrezăreşte vreo speranţă de îmbunătăţire a situaţiei.
(14 oct 2011, 16:18:40