Colaboratorul cotidianului Monitorul de Suceava şi corespondentul local al postului de televiziune Antena 3, Paul Ciurari, a fost premiat marţi seară, la Bucureşti, cu ocazia celei de-a doua ediţii a concursului dedicat ziariştilor de investigaţii din România şi Moldova.
Paul Ciurari s-a numărat printre câştigătorii marelui premiu, constând într-un grant de investigaţii în valoare de 2.000 de euro şi o experienţă la Congresul mondial din acest an al jurnaliştilor de investigaţie, manifestare care are loc zilele acestea la Kiev.
În afara colegului nostru, organizatorii, Freedom House România şi British American Tobacco, au mai acordat alte trei mari premii. Ceilalţi câştigători sunt Olga Ceaglei (Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Republica Moldova), Andrei Aştefănesei (Ziarul de Iaşi) şi Alexandru Nedea (Adevărul Digital Media). De asemenea, au mai fost acordate alte şapte menţiuni, constând în câte un grant de investigaţii de 1.000 de euro pentru ziarişti din presa locală şi centrală.
Ancheta lui Paul Ciurari se referă la jongleriile din sistemul sanitar
Ancheta cu care Paul Ciurari a reuşit să convingă juriul se referă la spitalele din România, şi în special cele din judeţul Suceava. Jurnalistul a demascat o adevărată cumetrie la nivel naţional, în care sunt implicate cele mai importante persoane din conducerea Ministerului Sănătăţii, şi care din contractele cu spitalele câştigă sume exorbitante. Materialul lui Paul Ciurari a apărut şi în Jurnalul Naţional, în două numere consecutive, dar şi la Antena 3.
„Ancheta nu a fost deloc uşoară, iar minciunile şi lipsa de cooperare a instituţiilor statului au fost piedici foarte mari, ceea ce m-a făcut să cred la un moment dat că nu voi reuşi să duc la sfârşit ceea ce am început. E o onoare să fiu ales printre cei mai buni jurnalişti de investigaţie din România şi sper ca Suceava să dea şi alte nume pe această listă”, a declarat Paul Ciurari.
Cristina Guseth, preşedinta Freedom House România, iniţiatorii acestui proiect ambiţios, a ţinut să-i felicite pe câştigători, dar şi pe toţi ceilalţi jurnalişti care au avut curajul să se înscrie în concurs.
„Cei 11 jurnalişti premiaţi au abordat subiecte de interes public, de la afaceri controversate din sistemul sanitar, acte de corupţie şi trafic de carne vie. Publicarea articolelor de presă şi a materialelor de televiziune în cele mai importante canale media din România dovedeşte impactul pe care acest program îl are în promovarea şi susţinerea jurnalismului de investigaţie. Programul <Supporting Investigative Journalism> a reuşit să prezinte publicului larg cazuri de corupţie şi ilegalităţi din societatea românească, contribuind în acest mod la conştientizarea impactului negativ pe care fenomenul corupţiei îl are asupra fiecărui român”, a menţionat Cristina Guseth.
(13 oct 2011, 16:40:43