Dacă marţi a aflat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis recursul şi a trimis spre rejudecare dosarul în care fusese condamnat la şase ani de închisoare pentru tentativă de înşelăciune faţă de văduva fostului deputat Ştefan Tcaciuc, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), Dumitru Morhan, a avut parte ieri de un duş rece. Şi asta pentru că Tribunalul Suceava a pronunţat condamnările într-un dosar vechi de cinci ani şi care-l priveşte, printre alţii, şi pe Dumitru Morhan.
Judecătorul de şedinţă a decis să-l condamne pe preşedintele UDUR la şase ani de închisoare pentru înşelăciune şi la un an şi şase luni pentru complicitate la participaţie improprie la evaziune fiscală. Cele două pedepse au fost contopite, iar Dumitru Morhan va avea de executat pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare. Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată în căile superioare de atac.
„Sunt nevinovat şi în acest caz. Mai mult, am o decizie prin care se constată că firma Select 95 îmi datorează trei milioane de euro. Soluţia nu are nici o bază legală şi îmi voi demonstra nevinovăţia la Curtea de Apel Suceava şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cred că e o lucrătură politică, pentru a fi condamnat mereu”, a declarat Morhan.
În acelaşi dosar au mai fost judecate alte două persoane, care au primit condamnări mai mari.
Luca Nicuşor, administratorul firmei SC Adomir SRL Costâna, din judeţul Suceava, a primit 12 ani de închisoare pentru înşelăciune, patru ani de închisoare pentru instigare la evaziune fiscală, respectiv un an şi şase luni pentru refuzul predării documentelor contabile. De asemenea, în cazul lui Luca Nicuşor, a fost anulată suspendarea condiţionată a unei condamnări de trei ani de închisoare cu suspendare, soluţie pronunţată într-un dosar care s-a finalizat la instanţele din Botoşani.
În fine, cea de-a treia persoană condamnată în acest dosar se numeşte Constantin Ioan Ciobanu şi a fost, de asemenea, administrator al firmei din Costâna. Împotriva acestuia, Tribunalul Suceava a pronunţat următoarele condamnări: opt ani pentru înşelăciune şi doi ani pentru evaziune fiscală şi i-a revocat alte condamnări din urmă, printre care pentru viol, furt calificat sau violare de domiciliu.
Sume exorbitante, întoarse cu lopata
Instanţa a mai luat şi alte măsuri, în afara celor de condamnare, în acest dosar. Astfel, Dumitru Morhan şi Nicuşor Luca au fost obligaţi să plătească firmei Select 95 SRL Bucureşti suma de 2,9 miliarde de lei vechi, sumă reprezentând contravaloare marfă, precum şi 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision, ambele sume urmând a fi actualizate cu rata inflaţiei, la care se adaugă dobânda legală până la data efectuării plăţii. Cei trei inculpaţi mai au de plătit şi câte 11.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
O altă măsură luată de judecătorul de caz este aceea de a anula înscrisurile false emise de SC Adomir Com SRL Costâna către mai multe societăţi din diferite colţuri ale ţării, cum ar fi Bucureşti, Ploieşti, Brăila, Sfântu Gheorghe sau Suceava.
De menţionat că o parte din aceste facturi sunt de ordinul miliardelor de lei vechi. Spre exemplu, cea mai mare factură este către SC Select 95 SRL Bucureşti şi are valoarea de cinci miliarde de lei vechi.
Un dosar vechi din 2006
Dumitru Morhan şi celelalte două persoane au ajuns în faţa instanţelor de judecată în cursul anului 2006. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii suceveni, în luna august a anului 2004, împreună cu Nicuşor Luca, preşedintele UDUR a indus în eroare firma Select 95 SRL Bucureşti, de la care a încasat în total 3,5 miliarde de lei vechi, dar către care nu a livrat nici o marfă. Este vorba despre produse de balastieră, afacerea derulându-se prin intermediul firmei SC Adomir SRL Costâna.
În perioada iunie 2003 – iunie 2004, Nicuşor Luca, împreună cu Constantin Ioan Ciobanu, numit administrator la Adomir SRL Costâna, a indus în eroare mai multe societăţi comerciale din Suceava şi din ţară, de la care a achiziţionat diverse mărfuri, pentru achitarea cărora au eliberat file cec fără acoperire bancară. De asemenea, Luca l-a determinat pe Ciobanu să nu înregistreze în contabilitate operaţiuni comerciale desfăşurate cu societăţile comerciale pe care le-a indus în eroare. Tot el a semnat, în numele lui Ciobanu, contractul cu Select 95 SRL Bucureşti.
Procurorii au mai constatat că la acea vreme, Constantin Ioan Ciobanu prezenta, conform medicilor de la Serviciul de Medicină Legală Suceava “deficienţă mintală uşoară cu tulburări de comportament şi dezvoltare dizarmonioasă a personalităţii, iar în momentul comiterii faptelor avea discernământul diminuat”.
Ciobanu i-a fost prezentat lui Gheorghe Cojocaru, patronul firmei SC Select 95 SRL Bucureşti, ca fiind “Stan Ioan” – director al Direcţiei Judeţene de Drumuri Comunale, instituţie inexistentă, în vreme ce Adomir era firma care tocmai câştigase licitaţia pentru reabilitarea de drumuri din judeţul Suceava, unde urmau să fie virate produsele de balastieră inexistente furnizate de SC Irinest Milişăuţi către Select 95 Bucureşti.
(13 oct 2011, 14:32:44