Taxele şi impozitele locale din municipiul Suceava nu vor fi majorate în 2012, în schimb, vor fi făcute modificări referitoare la zonele de impozitare în care se încadrează terenurile şi imobilele.
Mai exact, foarte mulţi suceveni care locuiesc în zone mai mărginaşe ale Sucevei vor constata că nu mai sunt încadraţi în aceeaşi zonă de impozitare, ci în una superioară, stabilită în funcţie de utilităţile şi facilităţile prezente în zonă.
În mare, cam 50% din locuitorii încadraţi într-o anumită zonă de impozitare vor fi înregistraţi într-o zonă superioară, conform estimărilor făcute de specialiştii Primăriei Suceava, care lucrează la proiectul de stabilire a taxelor şi impozitelor locale pe 2012.
“Nu vreau să majorăm taxele şi impozitele locale nici în 2012, dar a apărut o problemă de echitate. Zonarea municipiului Suceava nu a mai fost analizată din 2003. Între timp, în oraş s-au întâmplat diferite lucruri, zic eu bune, pentru că s-au extins reţelele de canalizare, de apă potabilă, s-au asfaltat străzi care nu au fost asfaltate anterior, s-au făcut cartiere noi, precum Dealul Mănăstirii, zona Aleea Dumbrăvii. De aceea este necesară o reanalizare a zonărilor municipiului Suceava, pentru că apar inechităţi. Nu este corect ca proprietarul unei garsoniere în Centru să plătească impozit la fel cu unul care are o vilă la marginea oraşului, dar care are toate utilităţile asigurate. De aceea facem o reanalizare a zonărilor şi vom intra cu aceasta în şedinţa de Consiliu Local din luna noiembrie”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
În urma primelor analize făcute pe această temă, a rezultat faptul că aproximativ 60% din contribuabilii încadraţi în prezent în zona B de impozitare se vor încadra din 2012 în zona A de impozitare, în vreme ce din zona C în zona B vor trece aproximativ 40% din contribuabili. În acelaşi timp, 50% din sucevenii care plătesc acum impozite pentru zona D vor plăti de anul viitor impozite calculate pentru zona C.
Cei mai mulţi suceveni încadraţi la cea mai ieftină zonă de impozitare, zona D, sunt cei din cartierele Burdujeni Sat şi Iţcani, care nu beneficiau de utilităţi precum apa, canalizarea şi nici de drumuri asfaltate, dar care, în urma proiectelor de extindere a acestor reţele, precum şi a celor de asfaltare, beneficiază de condiţii mai bune de viaţă.
La plata taxelor şi impozitelor locale vor avea surprize şi cei din zonele mărginaşe ale Sucevei, ca urmare a extinderii limitelor teritoriale ale municipiului, multe terenuri fiind trecute din extravilan în intravilan, ceea ce modifică mult condiţiile de impozitare.
Suceava, pe locul 5 în ţară la cele mai mici impozite şi taxe locale
Edilul sucevean Ion Lungu a precizat că sucevenii plătesc printre cele mai mici taxe şi impozite locale din ţară, situându-se pe locul 5 în rândul municipiilor reşedinţă de judeţ, după cum a rezultat dintr-un studiu realizat anul trecut de Institutul pentru Politici Publice.
“În mare, în anii 2010 şi 2011, fiecare cetăţean a plătit în medie 10 euro taxe la primărie. Cred că este o sumă rezonabilă”, a adăugat Ion Lungu.
În opinia sa, modificarea zonelor de impozitare va aduce la bugetul local un plus de numai 150.000 de lei, adică o sumă destul de mică, dar prin aceste modificări se elimină avantajarea celor care trăiesc în zone bune şi plătesc mai puţin decât cei care stau în zone centrale, dar nu au la fel de multe beneficii.
(13 oct 2011, 22:49:36
Mai faceti vreo 2/3 shoping centeruri sa aiba unde cheltui lumea bani sa nu mai mearga in europa la cumparaturi!!