Nu mai puţin de 19 inculpaţi, printre care un fost viceprimar şi un poliţist de frontieră, au fost daţi pe mâna judecătorilor de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava într-un amplu dosar de contrabandă.
Pe lista inculpaţilor se află fostul viceprimar al comunei Frătăuţii Noi, Ştefan Mihai Babalean (44 de ani), cel care în 2006 a fost arestat preventiv, fiind acuzat că era capul uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări care acţiona pe raza judeţului Suceava, reţea care a fost trimisă în judecată în urmă cu câteva luni.
Din ce reiese din noul dosar de contrabandă înaintat instanţei de judecată zilele trecute, Ştefan Mihai Babalean nu s-a liniştit nici după ce a fost eliberat din celulele poliţiei şi a continuat să facă afaceri cu ţigări aduse din Ucraina şi Republica Moldova.
În prezent, el se află închis în penitenciar, executând din iarna anului trecut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru dare de mită, după ce a încercat să mituiască un poliţist de frontieră pentru a închide ochii şi a facilita introducerea ţigărilor de contrabandă peste fâşia verde.
Prejudicii de aproximativ 800.000 de lei
Un alt nume aflat pe lista inculpaţilor în acest dosar este cel al lui Doru Mihai Davidean (40 de ani), cumnat cu fostul viceprimar din Frătăuţii Noi şi agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov.
Potrivit anchetatorilor, Davidean îi transmitea cumnatului său date despre amplasarea dispozitivelor de supraveghere electronică şi a patrulelor de serviciu din zona de frontieră verde.
Lista celorlalţi inculpaţi în acest dosar este următoarea:Dan Florin Irimescu (23 de ani), Mihai Cioată (22 de ani), Claudiu Vasile Bodnar (32 de ani), Liliana Cioată (28 de ani) şi Ancuţa Bodnar (28 de ani), toţi din comuna Bilca, Mihai Ovadiuc (41 de ani), Cristian Iulian Girigan (31 de ani), Violeta Ovadiuc (36 de ani) şi Elena Macoveiciuc (32 de ani), din comuna Dărmăneşti, Cornel Ovidiu Vîslă (30 de ani) şi Adrian Liviu Horodnic (37 de ani), din Frătăuţii Noi, Ionuţ Sandu (24 de ani) şi Dumitru Ciornei (40 de ani), din municipiul Suceava, Vasile Ţicşă (40 de ani), din comuna Iaslovăţ, Dan Bolboacă (39 de ani), din comuna Arbore, Adrian Stăniloiu (26 de ani), din municipiul Bucureşti, şi Doru Andrei Popa (21 de ani), din municipiul Galaţi
Întreaga reţea, susţin anchetatorii, a adus prejudicii statului român, prin ţigările aduse peste fâşia verde, de aproximativ 800.000 de lei.
Cum funcţiona reţeaua
Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, capii reţelei erau inculpaţii Dan Florin Irimescu, Mihai Cioată, Claudiu Vasile Bodnar, care ţineau legătura cu cetăţenii ucraineni care le furnizau ţigări de contrabandă, ocupându-se şi de introducerea mărfii ilicite în ţară, precum şi de valorificarea tutunului.
Ştefan Mihai Babalean asigura paza traseelor prin care erau introduse ţigările de contrabandă şi ţinea legătura cu cumnatul său, Davidean, care îi furniza informaţii despre direcţia de deplasare a patrulelor poliţiei de frontieră şi a aparatelor de termoviziune.
Inculpaţii în casele cărora erau depozitate temporar ţigările de contrabandă sunt Mihai Cioată, Claudiu Vasile Bodnar, Elena Macoveiciuc şi Mihai Ovadiuc. Acesta din urmă era, susţin anchetatorii, principalul cumpărător al ţigaretelor de contrabandă.
Tutunul cu timbru ucrainean era cumpărat şi de Adrian Stăniloiu, Cristian Iulian Girigan, Dumitru Ciornei, Ionuţ Sandu, Dan Bolboacă, Vasile Ţicşă, Doru Andrei Popa.
Vorbeau codificat la telefon
Membrii grupării, susţin anchetatorii, foloseau un limbaj codificat pentru a nu fi depistaţi în cadrul unor eventuale interceptări telefonice. Procurorii anchetatori dau exemple mai multe cuvinte, expresii folosite de contrabandişti când vorbeau despre afacerile ilicite.
- termenii de „lemne”, „şâpuri”, „şpane”, „macaroane”, „bomboane” „marfă” se referă la cantitatea de ţigarete de contrabandă ce urma să fie introdusă peste frontiera verde;
- termenul de „metru” se referă la un bax de ţigarete de contrabandă;
- termenul de „moale” se referă la ţigarete de contrabandă necartonate;
- termenul de „davai” se referă la cetăţeanul ucrainean, furnizor al ţigaretelor de contrabandă;
- expresiile „să bem”, „să facem grătar” se referă la efectuarea unui act de contrabandă;
- termenii de „vizuină”, „cuşcă” se referă la aparatul de termoviziune al poliţiei de frontieră;
- termenii de „cal”, „oaie”, „căruţă” se referă la maşinile de teren ale poliţiei de frontieră;
- termenul de „ciobani” se referă la poliţiştii de frontieră;
- termenii de „fântână”, „băncuţă”, „călugări” se referă la locuri din zona de frontieră verde, repere pentru patrulele poliţiei de frontieră.
(13 oct 2011, 14:02:01