Festivalul – concurs internaţional de folclor „Cântecele Neamului”, ediţia a IV-a, iniţiat şi organizat de Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, secţie în cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, se va desfăşura şi în acest an la Suceava, în perioada 19 – 21 octombrie, la sala Dom Polski.
Principalul obiectiv al festivalului, după cum ne-a spus şeful Şcolii Populare de Arte, profesorul Petre Horvat, este crearea cadrului necesar lansării profesionale a tinerilor solişti vocali şi instrumentişti, elevi ai Şcolilor Populare de Arte din ţară şi din alte ţări în care comunităţile româneşti păstrează tradiţiile folclorice naţionale. În acest an, sunt aşteptaţi la Suceava 16 concurenţi, din tot atâtea judeţe unde funcţionează şcoli populare de arte, dar şi elevi din Ucraina şi Republica Moldova.
Programul festivalului
Festivalul „Cântecele Neamului” are două secţiuni: Solişti vocali, la care fiecare concurent va prezenta în concurs două melodii: o doină sau baladă (fără acompaniament) şi un cântec de joc (cu acompaniament), ambele reprezentând zona din care provine, şi Solişti instrumentişti (fiecare concurent va prezenta în concurs două piese instrumentale (tipice zonei pe care o reprezintă), din care una de virtuozitate (ambele cu acompaniament).
Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric ,,Bucovina” al Şcolii de Arte ,,Ion Irimescu”.
Programul festivalului este următorul: miercuri, ora 10:00, tragerea la sorţi a intrării în concurs (prezenţa tuturor participanţilor este obligatorie), ora 11:00 - repetiţii cu orchestra ale participanţilor care evoluează în prima zi de concurs, ora 17:00 – concursul cu public;
joi, la ora 11:00 – repetiţii cu orchestra ale participanţilor care
evoluează în a doua zi de concurs, ora 17:00 – concurs cu public;
vineri, la ora 17:00 – premierea şi gala laureaţilor.
Finanţare de la Consiliul Judeţean
La Festivalul – concurs internaţional de folclor „Cântecele Neamului” vor fi acordate Marele Premiu, două premii I, două premii II, două premii III, menţiuni şi premii speciale, finanţarea festivalului fiind suportată de Consiliul Judeţean Suceava.
Organizatorii asigură cazarea şi masa pentru zilele 19, 20, 21 octombrie. Transportul va fi suportat de concurenţi sau de şcolile de arte pe care le reprezintă.
Însoţitorii nu beneficiază de masă şi cazare, cheltuielile fiind suportate de fiecare în parte. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Şcolii Populare de Arte Suceava, telefon 0230 551 372.