Dosarul în care Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), este judecat pentru că ar fi încercat s-o înşele pe văduva lui Ştefan Tcaciuc, ex-deputat în Parlamentul României din partea minorităţii ucrainene, a făcut cale întoarsă la Suceava. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis ieri recursurile formulate atât de Dumitru Morhan, cât şi de UDUR, împotriva sentinţei Curţii de Apel Suceava din urmă cu mai multe luni. De asemenea, s-a luat decizia casării sentinţei de condamnare la şase ani de închisoare, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava.
Referitor la această soluţie, Dumitru Morhan a declarat că s-a făcut dreptate. „Mereu am fost nevinovat şi soluţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dovedeşte că nu am înşelat pe nimeni. În următoarea etapă voi demonstra adevărul, şi asta în ciuda tuturor celor care au încercat să mă distrugă. Vreau să le mulţumesc celor care au fost alături de mine în toată această perioadă şi care s-au rugat pentru mine, în special preoţi şi reprezentanţi ai diferitor culte religioase”, a spus preşedintele UDUR.
Care sunt acuzaţiile împotriva lui Morhan
În acest dosar, Dumitru Morhan fusese condamnat la şase ani de închisoare de Tribunalul Suceava, soluţie menţinută şi la Curtea de Apel Suceava. Preşedintele UDUR a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), actual preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani, care în realitate nu au fost împrumutate de Morhan lui Tcaciuc.
La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari americani, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi (220.000 de lei), pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.
După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România 97.643 de dolari şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava consideră că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o escrocherie.
Iniţial, Morhan a avut câştig de cauză
Înainte de a fi trimis în judecată de procurorii suceveni, Dumitru Morhan s-a judecat în instanţele civile cu Virginia Tcaciuc, văduva fostului deputat. Culmea este că în cursul anului 2007, judecătorii i-au dat câştig de cauză preşedintelui UDUR şi au obligat-o pe Virginia Tcaciuc să restituie cei 80.000 de dolari împrumutaţi de soţul ei în 2001.
Sentinţa de atunci a avut la bază mai multe expertize criminalistice, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că semnăturile nu au fost falsificate.
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la altă concluzie, în sensul că falsul nu era la semnături.
Mai exact, Dumitru Morhan ar fi falsificat nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care se găsea doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui Ştefan Tcaciuc.
Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan –susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de dolari, bani pe care reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu. Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.
Martorii, cheia dosarului
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Dumitru Morhan nu a verificat dacă în zilele în care au fost încheiate cele două contracte, pe 14 octombrie 2001, respectiv 8 martie 2003, Ştefan Tcaciuc se afla în localitate.
Cercetările oamenilor legii, completate de acte doveditoare şi declaraţii a numeroşi martori, au scos la iveală faptul că, în cele două zile în care Dumitru Morhan susţine că, acasă la el, a parafat împrumuturile alături de deputatul Tcaciuc, ultimul se afla la sute de kilometri distanţă.
Iniţial, în faţa judecătorilor au fost aduşi doi martori care au susţinut că, în ziua încheierii contractului de împrumut în valoare de 80.000 de dolari, l-au văzut pe Tcaciuc în casa lui Morhan.
Ulterior, însă, cei doi martori suspecţi au dat înapoi şi au susţinut că nu l-au văzut pe Ştefan Tcaciuc, aşa cum au declarat iniţial, ci ştiau povestea cu împrumutul de la cunoştinţa lor, Dumitru Morhan.
În 2003, Morhan a fost exclus din UUR de Tcaciuc
Dumitru Morhan şi Ştefan Tcaciuc au condus împreună, la un moment dat, Uniunea Ucrainenilor din România. În 2000, Morhan a devenit vicepreşedintele Uniunii, conduse pe atunci de Tcaciuc. Trei ani mai târziu, însă, cei doi aveau să devină duşmani de moarte.
Morhan a fost exclus din UUR pe motiv că a întocmit în fals un contract prin care organizaţia ucrainenilor prelua contravaloarea convorbirilor telefonice efectuate de către firma familiei sale, SC Invest Com Impex SRL Milişăuţi.
Un alt motiv al excluderii lui Morhan din UUR a fost acela că ar fi înşelat mai mulţi ucraineni din România şi Ucraina prin împrumutarea unor sume mari de bani.
Ulterior, Dumitru Morhan a înfiinţat Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România (UDUR), iar între el şi Ştefan Tcaciuc a început o luptă care nu s-a terminat nici după moartea fostului parlamentar.
(12 oct 2011, 12:22:31
daca Morhan este nevinovat inseamna ca martorii au avut dreptate si contractele sunt veridice si Tcaciuc era in localitate atunci daca nu inseamna ca este vinovat Morhan. din descrierea de dupa asazisul articol reiese ca Morhan asta e un mare jucator, vorba aia daca -ti zic doi ca esti beat trebuie sa mergi sa te culci; daca a mai avut acuzatii din astea inseamna ca e un escroc.... iar ucrainienii pe care ii conduce ce parere au?