Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a demarat un control la medicii de familie, după ce s-a constatat că sute de pensionari au primit compensări prea mari la unele medicamente. Verificările au fost iniţiate la solicitarea Curţii de Conturi şi se vor derula până la finele lunii octombrie, când se va stabili şi valoarea prejudiciului adus bugetului general consolidat al statului.
Concret, controlul vizează modul în care doctorii au eliberat, din 2009 şi până în prezent, reţete pentru pensionarii cu pensii lunare de până în 700 de lei. Potrivit legii, această categorie de pensionari beneficiază de compensare de 90% din preţul de referinţă pentru medicamentele din sublista B, unde compensarea este de 50%, dar numai dacă nu mai au şi alte venituri în afara celor din pensie. Pentru a primi compensarea de 90% în loc de cea de 50%, pensionarii cu pensii lunare de până în 700 lei trebuie să aducă anual la medicul de familie o declaraţie pe proprie răspundere, cum că nu realizează şi alte venituri (pensionarul este obligat să refacă declaraţia în momentul în care datele problemei se schimbă), şi, lunar, trebuie să-i prezinte acestuia cuponul de pensie. Aceste documente sunt ataşate de doctor la fişa pacientului.
Vor să afle dacă vina este a doctorilor sau a pacienţilor care au minţit în declaraţiile pe proprie răspundere
Prin compararea bazei de date de la Casa de Asigurări de Sănătate cu cea de la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, s-a constatat însă că sute de pensionari au primit compensări mai mari la medicamente, deşi nu aveau acest drept, ei înregistrând şi alte venituri în afara celor din pensii. Controlul care se derulează în aceste zile urmează să stabilească dacă pacienţii au minţit în declaraţiile pe propria răspundere sau dacă doctorii sunt cei care au greşit, fiindcă au eliberat reţete cu compensare de 90% fără a avea de la bolnav actele necesare.
„Ni s-a dat o listă cu pacienţi pentru care ni s-a cerut să prezentăm actele pe care le avem la dosar. Noi trebuie să dovedim cu documente că acei bolnavi au primit justificat o compensare mai mare. Pacienţii vor suporta consecinţele dacă au dat declaraţii false, în timp ce nouă ni se vor imputa reţetele şi am putea fi sancţionaţi numai dacă nu putem prezenta actele în baza cărora am eliberat reţetele cu compensare de 90%”, a declarat dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava.
Începând cu 1 martie 2009, s-a aprobat, printr-un Ordin comun al MS şi CNAS, programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 600 lei/lună, program prin care, acestor pensionari, li se asigură medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă pentru tratamentul în ambulatoriu.
Cum se acordă, potrivit legii, compensarea de 90%
Începând cu 1 iulie 2009, Ordinul a fost modificat în sensul asigurării prin acest program a medicamentelor compensate cu 90% din preţul de referinţă pentru tratamentul în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună, crescând astfel numărul persoanelor care pot beneficia de acest program. Pentru a beneficia de prevederile programului, pensionarii care au venituri numai din pensii de până la 700 lei/lunătrebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună.
Declaraţia pe care trebuie să o completeze pensionarii la cabinetul medicului de familie este o declaraţie tipizată stabilită prin ordinul menţionat anterior, prin care, cunoscând dispoziţiile art. 292 din Codul penal referitoare la infracţiunea de fals în declaraţii, pensionarii declară că realizează venituri numai din pensii şi că acestea nu depăşesc 700 lei/lunăşi se angajează să declare imediat orice modificare apărută. Medicul de familie este obligat să consemneze în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului de pensie şi cuantumul pensiei şi să anexeze la fişa medicală/registrul de consultaţii declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.
Reţete în valoare de peste opt milioane de lei, eliberate pensionarilor cu pensii lunare sub 700 lei, în 2010
În cadrul programului, medicii de familie pot prescrie unui pensionar o singură prescripţie pe lună din sublista B, a cărei contravaloare la nivelul preţului de referinţă este de până la 300 lei pe lună pe prescripţie, şi un număr de maximum trei medicamente. Procentul de compensare a medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublista B este de 90% din preţul de referinţă, din care 50% se suportă din bugetul Fondului şi 40% din transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului.
Pentru celelalte categorii de asiguraţi (cu excepţia beneficiarilor de legi speciale) procentul de compensare pentru medicamentele din sublista B este de 50%.
Prin aplicarea prevederilor programului, în 2009 (începând cu luna martie, când a demarat acest program, şi până la sfârşitul anului), un număr de 21.899 pensionari cu venituri numai din pensii sub 600, respectiv 700 lei/lunar au beneficiat de 80.449 reţete compensate 90%, valoarea acestor reţete fiind de 6.273.816,83 lei, din care 3.491.655,25 lei plătiţi din FNUASS şi 2.782.161,58 lei din transferuri din bugetul MS.
În 2010, un număr de 23.455 pensionari cu venituri numai din pensii sub 700 lei/lunar au beneficiat de 102.894 reţete compensate 90%, valoarea acestor reţete fiind de 8.869.459,50 lei, din care 4.933.339,58 lei din FNUASS şi 3.936.119,92 lei din transferuri din bugetul MS.
Controale şi la medicii din spitale, cei de familie şi din ambulatorii
Numărul beneficiarilor a continuat să crească în 2011, când, în primele opt luni ale anului, 19.352 de pensionari cu venituri numai din pensii sub 700 lei/lunar au beneficiat de 60.427 reţete compensate cu 90%, valoarea acestor reţete fiind de 5.567.829,16 lei, din care 3.093.954,28 lei din FNUASS şi 2.473.874,88 lei din transferuri din bugetul MS.
De menţionat că, tot la iniţiativa Curţii de Conturi, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava derulează în aceste zile un alt control, care urmăreşte modul în care medicii din spitale, cei de familie şi din ambulatoriile de specialitate au eliberat reţete compensate şi gratuite pentru persoanele internate. Potrivit legii, pe perioada internării, medicamentele trebuie asigurate de spital, asiguratul având dreptul la reţetă subvenţionată doar la externare. Verificările CAS au fost iniţiate după ce s-a descoperit că mai mulţi bolnavi au primit reţete compensate sau gratuite, deşi la data eliberării acestora ei figurau în baza de date ca fiind internaţi în spital. Controlul vizează reţetele eliberate de doctori începând cu 2009.
(12 oct 2011, 12:07:22