La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc ieri un eveniment emoţionant, de comemorare a celor căzuţi victime Holocaustului nazist. Sub genericul „Şi ei au fost ca noi”, la etajul întâi al muzeului a fost vernisată o expoziţie documentară la împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul transnistrean. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Biroul Istorie, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale.
Deşi la eveniment nu a participat nici unul dintre supravieţuitorii acelui moment dramatic din octombrie 1941 (în Suceava trăiesc cinci supravieţuitori ai deportărilor din Transnistria), pe motiv că timpul nu a închis rănile şi orice imagine din trecut este mult mai dureroasă pentru ei, muzeograful Ioan Mareş, profesorul Sorin Golda şi subprefectul Angela Zarojanu au vorbit despre expoziţie şi despre evenimentele petrecute pe 9 octombrie 1941. Chiar la debutul manifestării, muzeograful Ioan Mareş a propus participanţilor păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului nazist.
Imagini reprezentative din lagărele de concentrare
Pe câteva panouri au fost expuse copii după documente aflate în Arhivele Naţionale ale Serviciului Judeţean Suceava referitoare la evacuarea evreilor din comune şi internarea acestora în lagăre, ordine şi circulare, tabele, cereri, rapoarte, corespondenţă referitoare la evacuarea evreilor din judeţul Suceava şi la integrarea lor în lagăre de concentrare. În aceeaşi expoziţie, de organizarea căreia s-a ocupat muzeograful Cristina Pânzaru, au fost expuse şi copii după cereri privind acordarea de ajutoare repatriaţilor din Transnistria, acte de paupertate şi adeverinţe cu privire la deportarea în Transnistria, tabele nominale privind distribuirea de ajutoare către evreii din Rădăuţi repatriaţi în Transnistria, precum şi documente ce conţin informaţii cu privire la situaţia artiştilor de origine etnică evrei. Sucevenii pot vizualiza imagini reprezentative din lagărele de concentrare, cu victime ale acestei tragedii din istoria omenirii, pentru a aminti un episod ce nu trebuie uitat niciodată.
Rugăciune şi lumânări aprinse
Profesorul Sorin Golda, preşedintele Comunităţii evreieşti din Suceava, a aprins prima lumânare şi a citit o rugăciune în limba ebraică în memoria evreilor din Bucovina de Sud deportaţi forţat, în vagoane de marfă încuiate, pe 9 octombrie 1941, în Transnistria. Numai în primele zile, în perioada 9-11 octombrie 1941, au fost deportaţi în Transnistria peste 5.000 de evrei din Suceava, Solca, Burdujeni şi Iţcani.
„La Zahareşti, acum doi ani, am ridicat un monument în amintirea celor 33 de evrei omorâţi atunci. Din zona Bucovinei au fost deportaţi în Transnistria circa 200 de mii de evrei, dintre care, în anii 1943, 1944, s-au întors acasă doar 50.000. Comunitatea evreilor din judeţul Suceava mai numără circa 200 de membri, în municipiul Suceava fiind circa 70 de membri”, a completat Golda. Dorinţa comunităţii evreieşti din Suceava, după spusele profesorului Sorin Golda, este aceea ca anul viitor să fie deschis, cu sprijinul Prefecturii Suceava, un Muzeu al Holocaustului în Sinagoga din Suceava.
La finalul vernisajului de ieri, elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, împreună cu muzeografi, istorici, jurnalişti, participanţi la eveniment, au aprins lumânări în memoria evreilor din Bucovina de Sud deportaţi forţat în Transnistria.
(11 oct 2011, 16:32:08
Ce mai vor?
Inca o data..au murit oameni si nu a fost razboiul evreilor cu nemtii..ci a fost un razboi mondial.