Prinşi în flagrant în mijlocul unui iaz particular, cu o barcă pneumatică şi cu plase de prins peşte, doi bărbaţi şi o femeie au încasat o corecţie fizică pe care nu o vor uita prea curând. Proprietarul iazului şi-a descărcat practic pistolul cu bile de cauciuc în cei doi bărbaţi, aceştia având şi multe alte leziuni produse prin lovire. Ajutat de angajaţi, proprietarul iazului i-a imobilizat şi pus la pământ pe cei trei, predându-i apoi poliţiei.
Duminică, în jurul orei 21.45, Florin Zaharescu, proprietarul unui iaz situat în comuna Zvoriştea, a anunţat poliţia că a surprins trei persoane care braconau pe proprietatea sa şi le-a reţinut pentru a le preda anchetatorilor.
La faţa locului au ajuns în scurt timp poliţişti, dar şi două ambulanţe. Unul dintre bărbaţii acuzat de braconaj, Doru Bichiu Budeanu, în vârstă de 43 de ani, localnic, angajat ca referent agricol în cadrul Primăriei Zvoriştea, era plin de sânge, având leziuni serioase la cap, astfel că a fost transportat la Urgenţele Spitalului Judeţean.
„Pacientul era în stare de şoc hipotermic, fusese ţinut mult timp în ploaie, avea multiple plăgi la nivelul feţei şi scalpului şi contuzii de umăr, de hemitorace şi de femur”, a descris starea victimei Mioara Andrieş, asistent de la Ambulanţa Suceava.
„Ne-a aliniat pe toţi trei la un dâmb, avea un par în mână şi ne-a ciomăgit”
La Spitalul Judeţean, bărbatul de 43 de ani a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial, fractură mandibulă şi contuzie umăr drept, necesitând o intervenţie chirurgicală de urgenţă.
Alături de acesta, în zonă au mai fost prinşi soţii Mihai şi Maria Cojocariu, în vârstă de 43, respectiv 24 de ani, din Zamostea, rude cu Doru Bichiu Budeanu. Mihai Cojocariu avea şi el leziuni serioase în zona capului şi a piciorului, însă a refuzat să fie transportat la spital.
Maria Cojocariu, tânăra de 24 de ani prinsă la braconat peşte, mamă a trei copii, a descris cum au fost pedepsiţi de administratorul iazului.
„Ne-a aliniat pe toţi trei la un dâmb, avea un par în mână şi ne-a ciomăgit. Pe bărbaţi mi-era frică că-i omoară… a dat în ei o oră. Patronul a chemat salvarea şi poliţia, iar până au venit, ne-a ciomăgit ca pe nişte animale”, a declarat tânăra de 24 de ani, susţinând că şi ea a fost lovită şi arătându-ne mai multe vânătăi pe care le are pe faţă.
Cum se justifică soţii acuzaţi de braconaj
Maria Cojocariu şi soţul ei au recunoscut că s-au dus la iaz cu plasele şi barca, însă susţin că au făcut-o numai după ce un paznic al iazului i-a contactat telefonic şi le-a spus că pot veni să prindă nişte peşte. Practic, ei spun că Florin Zaharescu le-a întins o cursă pentru a-i prinde în zonă şi a avea motiv să-i bată, însă nu pot explica şi de ce ar fi vrut acesta să-i pedepsească într-un asemenea hal.
Cei doi soţi au mai declarat că patronul i-a agresat în timp ce avea în spate patru indivizi, angajaţii săi, astfel explicându-se şi de ce nu au putut reacţiona în vreun fel.
52 de kilograme de peşte, scos din plasele braconierilor
La faţa locului poliţiştii au identificat în jur de 200 de metri de plasă monofilament pentru braconaj, care fusese deja parţial întinsă pe iaz, precum şi o barcă pneumatică folosită de cei doi soţi pentru a intra pe apă, Doru Bichiu Budeanu rămânând pe mal, de pază.
Din plasele braconierilor poliţiştii au ridicat 52 de kilograme de peşte.
Patronul iazului susţine că a acţionat în legitimă apărare şi nu-şi reproşează nimic
Proprietarul iazului, Florin Zaharescu, nu-şi reproşează nimic din cele petrecute. El spune că a mers la iaz în momentul în care un angajat a observat barca braconierilor şi exclude complicitatea unuia dintre paznici, considerând că aceasta nu este decât o poveste inventată de braconieri. El consideră că a acţionat din legitimă apărare, pentru a-şi apăra proprietatea.
„În momentul în care am îndrăznit să-i deranjez din ceea ce făceau, respectiv braconaj, au recurs la injurii, insulte şi ameninţări, au aruncat cu pietre spre mine, apoi am fost atacat cu două vâsle, care aveau paletă metalică. La rândul meu, am ripostat trăgând focuri de armă în plan vertical, de avertizare, şi apoi am tras în plin....”, ne-a declarat Zaharescu.
Ce dezastru lasă în urmă braconierii
Bărbatul s-a plâns că a avut şi în trecut probleme cu braconierii, care nu sunt nici pe departe oameni ce vin să prindă câţiva peşti pentru mâncare.
„Dacă nu i-aş fi prins, până dimineaţă ar fi scos 500-600, poate chiar 700 de kilograme de peşte. Nu ar fi dat nici o şansă peştelui... nici mare, nici mic. Gândiţi-vă că în jumătate de oră, până să-i surprind în flagrant, au prins peste 50 de kilograme de peşte”, a mai spus proprietarul iazului.
Poliţia a demarat o anchetă şi a deschis un dosar penal care îi vizează pe cei doi bărbaţi şi pe femeie, aceştia fiind cercetaţi pentru infracţiunea de braconaj piscicol.
Totodată, ancheta continuă pentru a se stabili dacă proprietarul iazului a respectat regimul armelor atunci când a folosit pistolul.
Mihai Cojocariu ne-a declarat că îşi va scoate certificat medico-legal şi va face plângere împotriva administratorului iazului, urmând a-l reclama pentru infracţiunea de vătămare corporală.
Trecutul lui Florin Zaharescu
Florin Zaharescu a lucrat timp de mai mulţi ani la Garda Financiară Suceava.
El a fost judecat într-un dosar de luare de mită, însă a fost achitat.
În 2008, acesta a fost implicat într-un scandal la un bar din Suceava pe care îl patrona.
Conform anchetei de la acea vreme, un client beat, care ar făcut scandal în interiorul localului, a fost „liniştit” de patron cu un spray iritant lacrimogen, scandalagiul încasând şi mai multe lovituri cu o bâtă.
(11 oct 2011, 11:07:30