Zeci de locuitori din Şcheia, pe pământul cărora se construieşte şoseaua ocolitoare a Sucevei, s-au adunat sâmbătă după-amiază, la căminul cultural din localitate, disperaţi de faptul că terenurile le sunt luate, oferindu-li-se un preţ de batjocură, de numai 1,23 lei /mp.
Nemulţumirea lor este cu atât mai mare cu cât proprietarilor de terenuri de pe alte tronsoane ale rutei ocolitoare li s-au dat despăgubiri de 20 – 40 de euro/mp, chiar de deţineau terenuri pe care nu puteau scoate nici recolte bune, nici nu erau potrivite de locuri de casă.
“Înainte de criză, terenurile noastre ajunseseră să se vândă şi cu 6.000 de euro arul, şi chiar şi acum, se dau cu 3.000 – 4.000 de euro, dar nu cu 30 euro, cât ne dă acum Guvernul”, a spus unul dintre proprietarii adunaţi în sală.
Consilierul local Octavian Dârja, care a convocat această întâlnire a proprietarilor terenurilor pe care se construieşte şoseaua de centură, i-a îndemnat pe oameni să lupte pentru drepturile lor, dar cu legea în mână, nu cu furci şi topoare, ca la răscoala din 1907.
“M-a durut sufletul când am văzut cum oamenii sunt scoşi de pe terenurile lor cu mascaţii, a căror datorie este de fapt să ne apere pe noi, nu să lupte contra noastră. În acest caz nu s-a respectat Constituţia şi drepturile cetăţenilor, astfel încât putem găsi rezolvarea problemelor noastre în instanţă. De aceea ne-am adunat aici, să vedem paşii pe care trebuie să-i parcurgem pentru a câştiga în instanţă drepturile care ne-au fost confiscate”.
Cel care i-a învăţat pe oameni cum să procedeze pentru a primi banii la care aveau dreptul înainte ca Guvernul să vină cu o nouă decizie, prin care pentru exproprierile de teren se acordă o despăgubire simbolică, a fost avocatul Adrian Corduneanu, care a câştigat deja în instanţă despăgubiri de 85.000 de euro pentru o familie aflată în aceeaşi situaţie.
“Vă garantez că aveţi 99% şanse să câştigaţi”, le-a spus acesta, explicându-le oamenilor ce au de făcut în perioada imediat următoare pentru a putea cere despăgubiri la justa valoare, nu la valorile oferite de Guvern.
În mare, proprietarii terenurilor expropriate vor trebui să solicite comisiei de despăgubiri, care se va întruni săptămâna viitoare, un act referitor la suma cu care vor fi despăgubiţi, iar apoi, prin intermediul avocaţilor, se vor adresa justiţiei, cerând să le fie respectat dreptul de proprietate, adică să fie despăgubiţi în baza sumelor stabilite de un evaluator autorizat, la preţul pieţei.