Jandarmii suceveni i-au avut la finele săptămânii trecute ca oaspeţi pe omologii lor din Republica Moldova, 11 ofiţeri şi subofiţeri de la Departamentul Trupelor de Carabinieri din ţara vecină efectuând o vizită de documentare în judeţul Suceava.
Vineri, pe 7 octombrie, cei 11 carabinieri, aparţinând de Unitatea Militară 1003 Bălţi din Departamentul Trupelor de Carabinieri al Republicii Moldova, au fost prezenţi la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, unde au vizionat diverse materiale pe linia formării şi executării misiunilor de către jandarmi, precum şi un exerciţiu demonstrativ prezentat de către elevii şcolii.
Punctul de atracţie a fost un meci amical de fotbal disputat în sala de sport “Gabriel Udişteanu” Fălticeni, unde echipa formată din carabinierii moldoveni s-a înfruntat cu echipa Şcolii Militare de Jandarmi. Pe teren, meciul a fost câştigat de elevii-jandarmi din Fălticeni, care astfel şi-au luat revanşa după ce, la o primă întâlnire pe terenul de fotbal, în Republica Moldova, au pierdut.
A doua zi, sâmbătă, oaspeţii din Republica Moldova au ajuns la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.
Exerciţii demonstrative, apoi vizită la Cetatea de Scaun şi mănăstiri
Aici, gazdele, în frunte cu generalul de brigadă Eugen Şalar, şeful Jandarmeriei Suceava, şi-au prezentat spaţiile de lucru, condiţiile tehnice de pregătire şi de organizare a misiunilor. Ulterior, la poligonul de pregătire de la Mihoveni, au fost desfăşurate exerciţii demonstrative cu aspecte din misiunile Jandarmeriei Române.
În partea a doua a zilei de sâmbătă, cadrele Jandarmeriei Suceava şi carabinierii din Republica Moldova au făcut o excursie ce a presupus vizitarea Cetăţii de Scaun şi a Mănăstirilor Putna, Voroneţ şi Râşca.
Vizita celor 11 carabinieri în judeţul Suceava s-a încheiat în cursul zilei de ieri.
Trupele de carabinieri din Moldova sunt continuatoarele Jandarmeriei Rurale, de altfel carabinierii moldoveni şi jandarmii români având atribuţii şi misiuni foarte asemănătoare.
Între Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Departamentul Trupelor de Carabinieri din Republica Moldova există deja o cooperare bilaterală, în special în ceea ce priveşte desfăşurarea unor cursuri şi stagii de pregătire, cooperare în cadrul căreia, în luna iulie 2010, la Chişinău a fost semnat „Planul de Acţiune pentru coordonarea cooperării, a schimbului de experienţă şi a pregătirii de specialitate în domeniul comun de activitate”.