Aproape 2.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Suceava au ales să-şi facă studiile într-o unitate de învăţământ particular din judeţ, renunţând la învăţământul gratuit, oferit de şcolile publice. Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în judeţ funcţionează zece grădiniţe particulare, două şcoli gimnaziale, şase licee şi cinci şcoli postliceale particulare, însă dintre acestea, numai cinci unităţi sunt acreditate de ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar), celelalte funcţionând pe bază de autorizaţie provizorie.
Dintre toate aceste unităţi de învăţământ particular, cele mai solicitate sunt grădiniţele, iar o explicaţie în acest sens poate fi şi faptul că unităţile de învăţământ preşcolar de stat din judeţ sunt suprasolicitate, iar locurile sunt în fiecare an insuficiente, comparativ cu cererea.
În ceea ce priveşte liceele, în judeţul Suceava funcţionează şase licee particulare, acreditate sau autorizate, ce oferă cursuri de zi, serale sau cu frecvenţă redusă. Domeniile de pregătire ofertate de liceele particulare sunt, în mare parte, asemănătoare cu cele din liceele de stat, vizând specializări precum matematică- informatică, filologie, mecanică, industrie textilă sau alimentară.
Şcoala Creştină „Filadelfia”, cea mai mare unitate şcoală particulară din judeţ
Liceenii care optează pentru învăţământul particular se pot orienta către Şcoala Creştină „Filadelfia”, Liceul Particular Nr.1, Şcoala Creştină „Natanael” şi Liceul Particular „Virgil Madgearu”, toate din municipiul Suceava, Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” Câmpulung Moldovenesc şi Liceul Economic „Ţara de Sus” Vatra Dornei.
Admiterea la un astfel de liceu se face, de cele mai multe ori, prin concurs de dosare, iar în cazul în care sunt prea mulţi candidaţi, admiterea se face în ordinea mediilor, condiţia de bază fiind aceea ca elevul să fi promovat Evaluarea Naţională.
Cele cinci şcoli postliceale particulare din judeţ s-au specializat în mare parte în pregătirea elevilor în meseriile de asistenţi medicali generalişti sau de farmacie.
Cele cinci şcoli postliceale din judeţ sunt Şcoala Postliceală „Ţara de Sus” Vatra Dornei, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” Suceava, Şcoala Postliceală „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Postliceală „Carol Davilla” Suceava şi Şcoala Postliceală Sanitară de pe lângă Liceul Particular 1, care a fost înfiinţată recent.
Cea mai mare unitate de învăţământ particular din judeţ, atât ca număr de elevi, cât şi ca bază materială, este Şcoala Creştină „Filadelfia”, unde învaţă peste 1.000 de elevi, începând de la învăţământul preşcolar şi terminând cu cel liceal.