Un tânăr pădurar de 26 de ani, care era angajat la Direcţia Silvică Suceava de doar două săptămâni, a fost la un pas de moarte, după ce un cerb „în călduri” l-a atacat joi după-amiază, sfâşiindu-l cu coarnele şi lovindu-l cu copitele. Tânărul şef al complexului de vânătoare de la Marginea, care, împreună cu un muncitor silvic, se ocupa de repararea gardului de protecţie a rezervaţiei, a fost atacat prin surprindere de un cerb în vârstă de şase ani, adus acolo din zona Pojorâta, unde se aciuase în preajma unui schit şi băga spaima în turiştii şi credincioşii veniţi să se roage.
Cei doi au încercat să fugă din faţa cerbului furios, dar acesta l-a doborât pe tânărul inginer silvic, Mihai Cârneală, lovindu-l cu coarnele şi copitele.
Cel care îl însoţea pe tânăr, Ionel Burlă, un muncitor silvic, a încercat să îndepărteze cerbul, dar nu a reuşit, astfel încât singura soluţie a fost să fugă după ajutor.
Tânărul, care s-a luptat cât a putut cu cerbul de aproape 300 de kilograme, a fost lovit atât de puternic, încât, din cauza pierderii de sânge suferite şi a loviturilor puternice, a picat la pământ, inconştient.
Aşa l-au găsit colegii săi care au venit să-l salveze, dar au avut de înfruntat şi ei furia animalului, care a lovit cu coarnele inclusiv maşina în care se aflau, distrugându-i masca.
În cele din urmă, pentru a-l salva pe tânărul pădurar de atacurile cerbului, care îl lovea cu coarnele şi copitele chiar de era căzut la pământ, inconştient, colegii săi au fost nevoiţi să împuşte cerbul.
Operaţie de patru ore pentru salvarea tânărului atacat de cerb
Mihai Cârneală a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava, unde a ajuns în stare critică. Potrivit medicilor, pădurarul avea coapsa stângă sfâşiată, plăgi în zona scalpului şi la antebraţul drept. Investigaţiile au arătat că bărbatul a suferit şi leziuni interne, respectiv o contuzie de vezică urinară, din cauza căreia urina cu sânge.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că Mihai Cârneală era în şoc hemoragic şi avea tensiunea prăbuşită în momentul internării. Pădurarul a fost operat de chirurgii plasticieni, care au încercat să-i refacă ţesuturile afectate, iar acum se află în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, sub strictă supraveghere medicală.
„Rănile suferite sunt grave, iar viaţa sa a fost în pericol. Prezenta leziuni vasculare importante şi a pierdut o cantitate mare de sânge. A fost operat timp de patru ore”, a punctat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Judeţean Suceava.
Cerbii devin violenţi în perioada împerecherii
Silvicultorii suceveni spun că, în această perioadă, a boncănitului, cerbii devin mai violenţi, atacând şi oamenii, dar un caz atât de grav, precum cel petrecut la Marginea, este o raritate.
“Este dificil să lucrezi cu animalele sălbatice, mai ales în această perioadă de împerechere la cerbi, perioada boncănitului, când devin mai agresivi”, a declarat Cristian Tomniuc, şeful Biroului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Faptul că un cerb precum Dorel, cum îl botezaseră silvicultorii pe masculul pe care îl capturaseră în urmă cu câţiva ani şi care promitea să devină unul din cele mai frumoase exemplare din ţarcul de la Marginea, a atacat cu atâta furie oamenii, neprovocat, este cu atât mai surprinzător cu cât acesta era obişnuit cu oamenii şi adeseori îi căuta, pentru a primi cuburi de zahăr sau alte bunătăţi.
( 8 oct 2011, 13:09:41