Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2011 - Anul XVI, nr. 238 (4836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistici DSP

Doar doi bolnavi de hepatită A în 2011, de la sute de cazuri în anii anteriori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hepatita acută virală de tip A, cunoscută şi drept „boala mâinilor murdare”, a înregistrat o scădere bruscă, de la sute de cazuri în anii anteriori la doar două în 2011, în primele şase luni ale anului, arată evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Numărul extrem de redus de îmbolnăviri din 2011 în rândul populaţiei are mai multe explicaţii, spun specialiştii instituţiei, iar una dintre ele este numărul mare de imunizări împotriva bolii, cu ocazia inundaţiilor.

„În ultimii ani, după inundaţii, în zonele afectate s-au efectuat multe vaccinări antihepatită A, ceea ce a crescut gradul de imunitate al populaţiei”, arată directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

 

Introducerea apei curente în mai multe şcoli de la ţară, o altă explicaţie

Medicul a adăugat că la baza acestei scăderi spectaculoase a numărului de suceveni cu hepatită A ar putea sta şi alte aspecte, cum ar fi introducerea apei curente în mai multe şcoli din mediul rural, dar şi respectarea cu mai multă rigurozitate de către populaţie a măsurilor de igienă personală.

Pe de altă parte, completează specialistul DSP, „hepatita A este o boală cu evoluţie ciclică, ce înregistrează o curbă ascendentă, iar apoi cunoaşte un minim, ciclu care se repetă în medie din zece în zece ani”, ceea ce ar putea constitui o altă cauză.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Suceava mai arată că, în 2011, în primele şase luni, pe lângă cele două cazuri de hepatită A au mai fost înregistrate cinci cazuri de hepatită de tip B, patru de tip C şi 17 cazuri la care nu s-a putut identifica etiologia, acestea fiind declarate hepatite non A, non B şi non C. În total, în prima jumătate a anului, au fost înregistrate 28 de îmbolnăviri prin hepatită.

 

Populaţia, testată gratuit, de laboratoarele Dorna Medical şi Bioclinica

De menţionat că, în 2011, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei, laboratoarele Dorna Medical şi Bioclinica au derulat o acţiune de testare a populaţiei. Astfel, au fost testate 503 persoane din tot judeţul, ocazie cu care au fost descoperiţi 31 de purtători de virus hepatic C. De precizat că nu toţi cei 31 de bolnavi pot fi consideraţi cazuri noi, deoarece unii dintre ei îşi cunoşteau deja diagnosticul, dar nu au comunicat acest lucru înainte, ci de-abia după efectuarea testului.

Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate. Spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, hepatita A nu determină o infecţie cronică asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit şi este cunoscut ca fiind cea mai frecventă cauză de inflamaţie hepatică. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic, prin urmare, chiar dacă vor fi intra în contact cu acesta, nu vor fi infectaţi.

 

Recomandările medicilor

Pentru a evita îmbolnăvirile prin hepatită A, doctorii recomandă insistent igiena riguroasă a mâinilor, în special după folosirea toaletei şi înainte de fiecare masă, aprovizionarea cu apă potabilă şi alimente numai din surse verificate sanitar, spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor care se consumă în stare proaspătă. Foarte important este, de asemenea, ca deşeurile menajere să fie îndepărtate la timp.

Hepatita B este una dintre cele mai frecvente boli infecţioase din lume. Virusul hepatitei B afectează ficatul şi se transmite de la o persoană la alta prin sânge şi fluide corporale. Infecţia cu virusul hepatitei B este fie acută, fie cronică. Hepatita acută B poate evolua de la câteva săptămâni la câteva luni şi se poate vindeca. În schimb, hepatita cronică B este o boală care poate dura toată viaţa şi care poate genera afecţiuni grave ale ficatului, inclusiv cancer hepatic.

Hepatita C este o afecţiune a ficatului cauzată de un virus transmis în principal prin sânge în timpul transfuziilor, al utilizării drogurilor injectate şi uneori prin contact sexual neprotejat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar doi bolnavi de hepatită A în 2011, de la sute de cazuri în anii anteriori.
 Vizualizări articol: 1038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Doar doi bolnavi de hepatită A în 2011, de la sute de cazuri în anii anteriori4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SUGESTIE trimis de
( 8 oct 2011, 14:36:42
LUATI DATE DE LA MEDICII DE FAMILIE,SI NU CELE ,,FILTRATE'' DE CEI CE INCEARCA SA ,,DREAGA BUSUIOCUL'',DUPA CE IN SFARSIT AU REALIZAT ,CA SITUATIA ESTE DRAMATICA IN JUDETUL SUCEAVA.ORICUM,VOR AVEA MARI SURPRIZE IN VIITOR-TAINUIRE,STATISTICI ERONATE,COMPLICITATE,ETC.SI NU NUMAI EI.
INTREBATI-I,CE FAC CU MEDICAMENTELE EXPIRATE,VACCINURILE NEFOLOSITE,MORFINA CARE SE RETURNEAZA,CA SA NU MAI VORBIM SI DE DESEURILE SPITALICESTI.DUPA LEGE,UNELE DESEURI MEDICALE NU TREBUIE SA STEA MAI MULT DE72 DE ORE,DEPOZITATE IN CABINET.ESTE STIUT FAPTUL CA CEI CE RIDICA ASTFEL DE DESEURI ,O FAC ODATA PE LUNA.RESTUL,JUDECATI DVS.
2.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
( 8 oct 2011, 15:03:06
PTR. DISTINSA GARDA DE MEDIU-SV:
IN ANUL 2007,CAUTATI ECHIPE DE MIROSITORI [DUPA HARASIM-CITIRE].
DACA TOTUSI ATI GASIT NISCAIVA ,,NASOLI'',DE CE NU-I TRIMITETI PE TEREN,PE PARAIELE POPULATE,SA VEDETI ,,SURPLUSUL''DE DESEURI MENAJERE,GUNOI DE GRAJD,DESEURI SILVICE,REZULTATE IN URMA JAFULUI,CUM AR FI SI CELE DE PE TRASEUL POJORATA-V.PUTNEI PANA SPRE MESTECANIS?DE PE ACEST TRASEU,LE PUTETI OBSERVA SI FARA A COBORA DIN MASINA,MERITA DEPLASAREA,DEOARECE VI SE DECONTEAZA CONSUMUL DE COMBUSTIBIL SI PTR ASTFEL DE ACTIUNI ,NU NUMAI PTR DEPLASARI PE LA DIFERITE MITINGURI,CUM A FOST CEL DE LA IASI-2008.
NU VA MAI INTREB NIMIC DE PESTERI,PTR CA PROBLEMA DEVINE PREA ,,STUFOASA'',SI NICI DESPRE FOSTELE PERIMETRE MINIERE PTR A NU PRODUCE INSOMNII,UNORA.
VA URMA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei