În ultima zi a lunii mai a anului 2010, Aurelia Buşcu, o femeie în vârstă de 68 de ani din Gura Humorului, a fost accidentată mortal de maşina condusă de un tânăr de 19 ani, tragedia petrecându-se pe bulevardul Bucovina din oraşul Gura Humorului. Astăzi, după aproape un an şi jumătate de la producerea accidentului, dosarul nu a ajuns nici măcar în instanţă, fiind plimbat pe la poliţişti şi procurori şi invers. După ce s-au zbătut aproape un an pentru a demonstra că dosarul nu a fost instrumentat corect, copiii victimei au obţinut o mare victorie. Procurorul care a preluat dosarul a dispus reluarea cercetărilor, reliefând şi nereguli grave privind modul în care s-a efectuat ancheta.
Pe 31 mai, femeia de 68 de ani a ieşit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea străzii, a fost lovită violent de o maşină VW Golf 6, condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, şi el din Gura Humorului. Din păcate, cu grave leziuni interne, femeia a decedat în scurt timp. Ofiţerul de la Biroul Rutier al Poliţiei oraşului Gura Humorului care a efectuat ancheta de la faţa locului a stabilit preliminar că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susţinut-o în acea zi.
Aceste constatări aparent clare aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei.
Anchetă întoarsă radical, de la un accident pe trecerea de pietoni la un şofer fără nici o vină
Mai întâi, o expertiză de specialitate realizată de inginerul Nicolae Răguşitu, expert tehnic judiciar de la Biroul de expertize al Tribunalului Suceava, şi apoi şi contraexpertiza, au stabilit că impactul s-a produs în afara trecerii de pietoni şi că şoferul, care circula cu aproximativ 60 de kilometri la oră, nu avea cum evita impactul. Asta pentru că nu ar fi avut vizibilitate din cauza unei alte maşini şi bătrâna s-ar fi angajat brusc în traversare, cu alte cuvinte ţâşnindu-i în faţă. Mai mult, organul de cercetare penală (ofiţerul Cezar Cobziuc, din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului) a propus procurorului de caz ca şoferul să fie scos de sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
Constatarea că şoferul ar fi nevinovat, „nelegală şi netemeinică”
Revoltaţi de cum a decurs această anchetă, cei trei fii ai bătrânei au trimis sesizări către IPJ Suceava, Direcţia de Control Intern a Poliţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind preluat de procurorul Lucian Stănescu. A fost şi momentul în care familia victimei a văzut că se face în sfârşit o anchetă serioasă.
„Considerăm propunerea formulată de organele de poliţie, de soluţionare a prezentei cauze, ca fiind nelegală şi netemeinică, întrucât aceasta nu a fost lămurită sub toate aspectele. În primul rând, organele de poliţie nu au explicat cum au tras concluzia că vinovăţia în producerea accidentului în care au fost implicaţi învinuitul Paşcovici Alexandru şi victima Buşcu Aurelia aparţine integral acesteia, atâta timp cât şi suplimentul de expertiză precizează că ambele părţi au încălcat norme de conduită rutieră”, este o parte a constatării procurorului, în ordonanţa de restituire a dosarului.
Probe şterse după ce maşina implicată în accident a fost restituită imediat şoferului
Neregulile sesizate de procuror nu se opresc aici.
„Este de neînţeles de ce organele de poliţie au procedat la restituirea autoturismului implicat în accident către învinuit, când se ştie că expertiza criminalistică a autoturismului are un aport deosebit în clarificarea unor împrejurări privind producerea accidentelor, a urmelor lăsate pe corpul victimei sau a stabilirii direcţiei de deplasare a acesteia... Măsura dispusă de restituire a autoturismului care purta urmele nemijlocite ale producerii accidentului de circulaţie la doar două zile după producerea evenimentului rutier şi emiterea autorizaţiei de reparaţie este vădit nelegală, întrucât în astfel de cauze autoturismul purtând urmele accidentului rutier este principalul mijloc de probă, iar el trebuie supus expertizei criminalistice şi expertizei tehnice auto, reţinerea sa ca mijloc de probă fiind imperativă şi esenţială până la finalizarea cauzei”, sunt concluziile procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Poliţist cercetat pentru abuz în serviciu şi dosar mutat din cauza relaţiilor de rudenie
Aşadar, cel puţin două aspecte extrem de grave, care pot însemna răspundere penală pentru cei care au efectuat ancheta. De altfel, pe 31 august 2011, Viorel Buşcu, unui dintre fiii victimei, cel care a făcut demersurile pentru ca ancheta să fie una corectă, a fost informat oficial că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înregistrat un dosar penal faţă de poliţistul Cezar Cobziuc, din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, cel care a instrumentat dosarul după începerea urmăririi penale. El este cercetat pentru infracţiunea prevăzută de articolul 246 Cod Penal, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor.
Un alt aspect important, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a decis ca dosarul să nu mai rămână la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, pentru că grefierul-şef de aici, Gabriela Paşcovici, este rudă cu şoferul care a provocat accidentul.
Familia aşteaptă o soluţie echitabilă şi justă în instanţă
Ancheta din acest caz a fost, astfel, reluată, iar concluziile de până acum parţial infirmate. Poliţiştii trebuie să reaudieze martori, să întocmească schiţe şi să facă reconstituiri. De asemenea, procurorul care a infirmat constatările poliţistului cere şi lămurirea aspectului legat de un camion care i-ar fi obturat vizibilitatea şoferului, staţionarea acestuia în zonă în momentul accidentului fiind discutabilă şi incertă.
Deocamdată singurul poliţist cercetat în mod oficial în acest dosar este ofiţerul Cezar Cobziuc.
„Atitudinea acestui domn poliţist a fost dubioasă încă de la început. El a refuzat să ne prezinte dosarul şi concluziile sale înainte de a-l înainta la Parchet şi de aceea am fost nevoiţi să depunem plângeri şi să cerem lămuriri. Nu avem probe să-l acuzăm de corupţie sau de altceva, însă s-a dovedit că ancheta desfăşurată de acesta are foarte multe semne de întrebare. Nu vreau să împărţim noi dreptatea, tot ce ne dorim este ca acest dosar să ajungă corect instrumentat în instanţă şi acolo să fie dată o soluţie echitabilă şi justă”, ne-a declarat Viorel Buşcu, unul din fiii victimei, care crede că aspectele dubioase din acest dosar mai au cel puţin un vinovat în cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului.
( 7 oct 2011, 11:07:04
Când banu-i preţuit iar omul .. dispreţuit ?
Când pentru o slujbă prost plătită tremuri ?
Iar copilu’ nu-ţi vorbeşte şi eşti îngrozit
Ce vremuri , nu ? ce prezent împuţit ?!
Ce vremuri .. suntem şi faliţi şi-n tranşee
Suntem vocali da’ cu ton şters , împrăştiaţi
Amintirea unei mese k-lumea e prizonieră’n muzee
Iar fraţii sunt ( tot mai accentuat ) mereu neînpăcaţi
Am risipit ( în trecut ) acum cerşim firimituri
S-a răsturnat căruţa inteligenţei noastre funciare ?
Bogăţiile de sub altarul social sunt , azi , doar înjurături
Şi vă persiflaţi între voi , dar , de fapt .. NIMENI N-ARE