În pădurile Sucevei există o abundenţă de animale sălbatice, în special cerbi, mistreţi şi căpriori, dar şi urşi, lupi, râşi, pisici sălbatice şi cocoşi de munte.
Acest lucru reiese din estimările făcute în teren pe fondurile de vânătoare ale Direcţiei Silvice Suceava, care, la licitaţia organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor anul acesta, a reuşit să îşi adjudece deja 19 fonduri de vânătoare din cele pe care le-a gestionat până acum, alte trei urmând să fie obţinute curând, când vor fi finalizate actele de atribuire.
Noile contracte sunt valabile pe o perioadă de zece ani.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, s-a arătat mulţumit de faptul că instituţia pe care o conduce a reuşit să obţină, în linii mari, aceleaşi fonduri de vânătoare pe care le-a deţinut şi până acum, încât există o continuitate în gestionarea acestora.
“Deşi multe direcţii silvice din ţară au renunţat la administrarea fondurilor de vânătoare, în urma analizelor efectuate dovedindu-se că această activitate nu prea este profitabilă, noi ne-am zbătut să menţinem în administrare fondurile pe care le-am avut, din dorinţa de a avea toate pădurile populate cu vânat şi pentru a continua tradiţia vânătorii, asociată de multă vreme cu activitatea silvică”, a declarat Mihai Miheţiu.
El a precizat că veniturile obţinute din vânătoare sunt nesemnificative comparativ cu cele din administrarea pădurilor, încât menţinerea acestei activităţi nu este justificată economic.
În total, Direcţia Silvică Suceava a obţinut în administrare cinegetică o suprafaţă de 330.000 de hectare, din care doar 240.000 de hectare sunt cu pădure. Practic, DS Suceava administrează aproximativ jumătate din fondurile de vânătoare din judeţ, a căror suprafaţă totală se ridică la circa 700.000 de hectare.
Populaţiile de animale, menţinute la cote optime
Una dintre principalele preocupări ale silvicultorilor suceveni este cea de menţinere a efectivelor de animale din fiecare specie la cote optime sau chiar de protejare a speciilor puse în pericol, astfel încât acestea să continue să existe în pădurile Sucevei mult timp de acum înainte.
Tocmai de aceea, deşi cotele de vânătoare alocate anual le-ar fi permis să împuşte mult mai multe exemplare din fiecare specie, la toate s-au împuşcat mai puţin decât aveau dreptul, pentru a se asigura că populaţia de animale se păstrează de la un an la altul la aceleaşi proporţii.
De exemplu, la cerbi, unde cota de recoltare aprobată anul acesta este de 109 exemplare din cele 2.100 existente, au fost doborâte doar 82 de exemplare, în vreme ce la urs, unde cota de vânătoare aprobată este de şapte exemplare din cele 153 existente, nu s-a împuşcat nici unul.
De asemeni, la pisică sălbatică, din cele trei exemplare pe care aveau dreptul să le vâneze anul acesta (din cele 146 estimate a exista în teren), nu se intenţionează să fie vânată vreuna, iar la râs, unde populaţia existentă depăşeşte chiar cota optimă, fiind estimate a fi 101 exemplare, din cele trei exemplare propuse spre recoltare, nu a fost vânat decât unul, necesar pentru un muzeu cinegetic din ţară.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava a spus că deşi anual ar fi putut fi vânate animalele conform cotei alocate de minister, nu s-a făcut acest lucru tocmai pentru protejarea anumitor specii care sunt pe cale de dispariţie în foarte multe locuri din ţară sau din lume, în vreme ce la noi trăiesc şi se înmulţesc, fiind chiar protejate de silvicultori, prin prinderea braconierilor şi descurajarea unor astfel de acţiuni.
Pe de altă parte, există categorii de animale sălbatice, care, având condiţii foarte bune de viaţă, se înmulţesc foarte tare, încât este necesară vânarea lor, pentru a se menţine o populaţie sănătoasă.
Astfel, în vreme ce populaţia optimă de mistreţi pe terenurile administrate de DS Suceava este de 935 de exemplare, în teren au fost evaluate a exista aproape 1.150 de exemplare, de aceea, din cota de vânătoare de 158 de exemplare au fost împuşcate 137 de exemplare.
Cocoşul de munte, dispărut în alte zone din ţară, are o populaţie foarte bogată în pădurile Sucevei, unde sunt evaluate a fi 805 exemplare, pe când populaţia optimă este de 695 de exemplare. De anul acesta, vânarea acestuia a fost interzisă în toată ţara, pentru protejarea acestei specii care a fost vânată excesiv în alte zone, ducând la dispariţia ei.
( 6 oct 2011, 11:55:13