Până la sfârşitul acestei luni, sucevenii pot să viziteze, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava, expoziţia intitulată „Mesaje în piatră - Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia”. În expoziţie, sunt prezentate fragmente de roci care conţin impresiuni foliare (amprente de frunze) care au existat în Neozoic (Terţiar) pe teritoriul localităţii Chiuzbaia (judeţul Maramureş), de la poalele muntelui Igniş.
Aceste mărturii în piatră constituie o bază importantă pentru cercetarea florei actuale.
Şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului sucevean, muzeograf geolog Angela Anea, ne-a explicat, ieri, că „este deja o expoziţie cu tradiţie la Suceava. În fiecare an, în prag de toamnă, noi încercăm să expunem mare parte din patrimoniul muzeului nostru. De data aceasta este vorba de patrimoniul Colecţiei de Paleontologie, mă refer la eşantioane, la piese, fragmente de roci care conţin impresiuni foliare (amprente de frunze) dintr-o rezervaţie mai puţin cunoscută din judeţul Maramureş”. Ea a mai completat că eşantioanele expuse la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceavaau importanţă în studierea florei actuale. Este vorba de copaci, arbuşti frunze, care au existat acum câteva milioane de ani.
Texte informative, fotografii
Expoziţia conţine şi panouri în care organizatorii au aşezat texte informative, fotografii, prin care vizitatorii pot cunoaşte zona Chiuzbaia din Maramureş.
„În momentul în care mergem într-o pădure şi vedem copacii actuali, frunzele, trebuie să ştim ceva şi din trecutul geologic al acestora. Expoziţia nu este de mare anvergură. Se adresează, în special, categoriei de elevi, care învaţă la botanică despre flora şi vegetaţia actuală şi care trebuie să aibă şi câteva informaţii despre trecutul lor. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 31 octombrie”, a completat Angela Anea.